Intel, Apple'a geri dön çağrısı yaptı - Haberler - indir.com

Intel, Apple'a geri dön çağrısı yaptı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 20 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-25 16:02:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Intel’in yeni CEO’su Pat Gelsinger Apple ile arayı düzeltmeye çalışıyor. Öncesinde M1 işlemci yongası nedeniyle şirketlerinin ters düşmesinin ardından Apple’ın TSMC ile kendi yongalarını geliştirmeye başlaması Intel’e pahalıya patladı.

Hatırlarsanız bir dönem Apple, Intel ve Qualcomm teknoloji dünyasının en çok konuşulan üç şirketi olmuştu. Qualcomm’la dava sürecine girdikten sonra tüm yongaları için Intel ile anlaşan teknoloji devi, hem Qualcomm’la arayı yeniden düzeltmenin, hem de Intel’le M1 işlemcilerdeki anlaşmazlık nedeniyle Intel ile olan anlaşmasını sonlandırmış 5G modem birimini de satın almıştı. Bu karar Intel’ın pazarda güç kaybetmesine neden olduğu. Geçtiğimiz aylarda şirketin CEO koltuğuna oturan Pat Gelsinger ise Apple ile olan bu anlaşmazlığa bir son vermek ve en eski sadık müşterisini şirkete geri döndürmeye çalışıyor.

Intel Rocket Lake-S kendini gösterdiIntel Rocket Lake-S kendini gösterdi

Bildiğiniz üzere Apple iki sene içerisinde Intel işlemciler kullanmayı tamamen bırakarak M1 gibi kendi ürettiği işlemciler kullanmaya başlayacak. Şirketin yeni CEO’su ise bugün yaptığı açıklamada Apple ile yeni bir iş ortaklığı kurmak istediklerini dile getirdi.

Intel Apple'ı yeniden kazanmak istiyor

Bugün bir röportaj esnasında konuyla ilgili açıklamalar yapan Gelsinger, Apple’ın ARM tabanlı işlemciler için TSMC’ye çok fazla güvendiğini fakat bu durumun şirketi TSMC’ye bağımlı hale getirdiğini belirtti. Intel’in Microsoft ve Qualcomm gibi şirketlerle de çalıştığını hatırlatan Gelsinger, Apple’ı da Intel dökümhanelerinden faydalanmaya çağırdı.

Intel CEO'su açıkladı, M1 işlemci üretebiliriz

Tabi bu açıklama Intel’in yeni dökümhane yatırımlarıyla bir araya geldiğinde daha anlamlı bir hale geliyor. Şirket bu yatırımla birlikte ARM tabanlı işlemciler geliştirmeler yaparak bu konuda TSMC’nin önüne geçmeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra şirket bu yatırımla aynı zamanda şuanda teknoloji pazarının en büyük sorunlarından biri olan çip tedarik sorununa da son vermeye çalışıyor.

Kısaca Intel bu yeni yatırımıyla birlikte pazarda hem işlemci üreticisi, hem de işlemci tedarikçisi olacak. Son yıllarda ARM tabanlı işlemcilere talebin artması TSMC’nin yükselmesini sağlamış olsa da şirket ne yazık ki şuan da 5 nm işlemcilerin tedarikine yetişemiyor. Tabi ki de bunda en büyük etki dünyanın yaklaşık bir buçuk senedir mücadele verdiği koronavirüs salgını. Fakat Intel’in attığı bu adım krizi fırsata çevirebilir gibi duruyor.

Apple M1 işlemci yongalarını telefonlarında kullanmış ARM tabanlı işlemcileri ise bilgisayarlarına taşımıştı. Intel ise bu yeni teknoloji karşısında kendi işlemcilerinin avantajlarını anlatan bir reklam filmi çekerek Apple’a kendini hatırlattı. Sadece bununla da kalmayan şirket M1 işlemcili Macbook modelleriyle Intel işlemcili laptop modellerini karşılaştıran bir internet sitesi de hazırladı ancak bu sitedeki paylaşımlar Intel’in sosyal medyada alay konusu haline gelmesine neden oldu.

Çünkü Intel’in hazırlamış olduğu site iş ortaklarına istemeden de olsa zarar verdi. Şirketin hazırladığı internet sitesinde Intel işlemci kullanan Acer Swift 5 modelinin 10 saatlik pil ömrüne sahip olduğu açıklandı. Fakat Acer bilgisayarının pil ömrünü 18 saat olarak açıklamıştı. Bu durum şirketin zora düşmesine neden oldu.

 


Nintendo Switch Pro iddialı geliyorNintendo Switch Pro iddialı geliyor
Intel iki yeni çip fabrikası inşa edecekIntel iki yeni çip fabrikası inşa edecek

PAYLAŞ