Instagram’ın gizlediği araştırma; “Her Üç Kızdan Birinin Beden Algısını Bozuyoruz” - Haberler - indir.com

Instagram’ın gizlediği araştırma; “Her Üç Kızdan Birinin Beden Algısını Bozuyoruz”

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 32 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-20 22:00:18
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Uygulama

Facebook şirketinin, Instagram platformunun gençleri olumsuz bir şekilde etkilediğine dair olan önemli bir araştırmayı gizlediği ortaya çıktı. Wall Street Journal gazetesinde yer alan haberlere göre, Instagram gençler üzerinde anksiyete ve depresyon gibi sorunların yaşanmasına sebep oluyor. Özellikle de genç kızlarda beden algısı konusunda olumsuz düşünceler yaratıyor. 

Sosyal medya platformları artık yaşamın vazgeçilmez parçalarından biri haline gelmiş olsa da, zararları hakkında ortaya çıkan sonuçlar hiç bir zaman son bulacak gibi değil. Öyle ki, bu yanlış görüşler durduk yere ortaya çıkan, temeli olmayan iddialar değildir. Öyle ki sosyal medya platformlarının zararları ve gençlerin üzerinde etkisi uzun yıllar araştırmalara ve akademik metinlere konu ediliyor. Bu araştırmalar yalnızca gazetecilerin, akademisyenlerin, meraklı ya da şüphecilerin yapmış olduğu araştırmalar ile sınırlı kalmıyor. Sosyal medya şirketleri de kendi içerisinde, kendi mecralarına yönelik olan araştırmalar yapıyorlar. Facebook çatısı altında yer alan Instagram'ın şirket içerisinde yapmış olduğu bir araştırma bazı gerçekleri ve tehlikeleri de göz ardı ediyor. Instagram platformunun bu araştırmayı saklamış olması ise sosyal medya platformlarına yönelik olan güven konusunda da kullanıcıları tekrar tekrar sorgulamaya yetiyor. 

Instagram doğum günü bilgilerini girmeyi zorunlu hale getiriyor!Instagram doğum günü bilgilerini girmeyi zorunlu hale getiriyor!

Anksiyete, depresyon ve beden algısı sorunları

Söz konusu bu gizli tutulan araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Instagram genç kullanıcılarda anksiyete ve depresyonu artırıyor, psikolojilerini ve beden algılarını olumsuz anlamda etkiliyor. 2019 yılında yapılan ve gizli tutulan araştırmanın sonucunda "Her üç genç kızdan birinin olumsuz olan beden algısını daha da olumsuzlaştırıyoruz ve bozuyoruz” ifadeleri bulunuyor. Aynı zamanda, Amerika Birleşik Devletleri’nde genç bireylerin yüzde 6’sının, İngiltere’de ise yüzde 13’ünün Instagram kullanımı sebebiyle kendilerini öldürme isteği gibi ciddi sorunlar yaşadığı belirtildi.

Söz konusu bu haberlerin ardından olayla ilgili olarak bir blog yazısı yayınlayarak konuya yanıt verildi. Yazıda, “Zorbalık", "intihar", kendine "zarar verme" ve diğer zararlı etkiler gibi konularda Instagram'ı herkes için güvenli bir yer haline getirmek amacıyla çalışmalar yaptık. Yaptığımız araştırmalar ve uzmanlardan aldığımız bildirimlerle birlikte, insanların kendilerini zorbalıktan koruyabilecekleri yenilikler geliştirdik. Herkese 'beğeni' sayılarını gizleme seçeneği sunduk ve yerel destek kuruluşları üzerinden insanlarla iletişimde olmayı sürdürdük"  ifadelerine yer verildi. Instagram, bu şekilde önemli bir araştırmayı kamuoyundan gizleyerek kar oranının zararın önüne koyduğu gerekçesiyle eleştirilerin direk odağında oldu. ABD’li senatörler soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.


Instagram, Mağazalar için yeni bir özellik sunduInstagram, Mağazalar için yeni bir özellik sundu
Instagram’ın beğenilen özelliği WhatsApp'ta ortaya çıktıInstagram’ın beğenilen özelliği WhatsApp'ta ortaya çıktı
Instagram aramaları zenginleşiyorInstagram aramaları zenginleşiyor

PAYLAŞ