Instagram’ı daha güvenli hale getirecek 8 ince ayar - Haberler - indir.com

Instagram’ı daha güvenli hale getirecek 8 ince ayar

Tahmini Okuma Süresi : 7 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-01-31 23:30:00
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Donanım

Kullanıcıların pek çok farklı özel bilgisinin yer aldığı sosyal medya hesapları çeşitli konuşmalar ya da özel paylaşımlar nedeniyle giderek daha da önemli hale geliyor. Özellikle sosyal ağların büyümeye devam etmesi ve kullanıcıların aktif olması riskleri de beraberinde getiriyor. Sizi uzaktan izleyen kişilerin hedef alanı haline gelen sosyal ağ profiliniz, bu nedenle tehlike altında olabilir. Üstelik sosyal medyada etkileşim halinde bulunduğunuz insanların yarısından fazlasını tanımadığınız da göz önünde bulundurulduğunda bu risk çok daha tehlikeli hale geliyor. Fakat tüm bu riskler ile birlikte daha özel bir Instagram deneyiminin keyfini çıkarmak mümkün. İşte Instagram'ı güvenle kullanabileceğiniz önemli noktalar ve öneriler. 

2018'in Instagram enleri belli oldu 

Instagram'da arşivlenen hikayeler nasıl silinir?Instagram'da arşivlenen hikayeler nasıl silinir?

1. Facebook profilinizin bağlantısını kaldırın

Sosyal ağlarda profil bölümümüzden yapacağınız ayarlamalarla farklı sosyal ağlardaki hesaplarınızı profilinizde gösterebilirsiniz. Bu her ne kadar erişilebilirliğinizi arttırsa da pek çok konuda güvenlik riskini beraberinde getirebilir. Bu nedenle Instagram'daki Facebook linkinizi kaldırmanız çoğu güvenlik uzmanı tarafından da öneriliyor. Üstelik Facebook daha çok arkadaş ve aile çevresini kullanıldığı bir sosyal olurken Instagram'daki kullanıcı çevresi çok daha geniş ve yabancı. Bu nedenle daha yalıtılmış bir Instagram deneyimine doğru atılan ilk adım, Facebook profilinizin Instagram ile bağlantısını kesmek.

Bu şekilde, Facebook, her iki profilinizin verilerini birbirleriyle paylaşamaz duruma gelecektir. Örneğin, Facebook'taki tanıdıklarınızın Instagram'da olduğunuzu bilmeleri gibi pek çok farklı alanda ulaşılabilir olmanız söz konusu değildir.  Facebook hesabınızı Instagram ile olan bağlantısını kaldırmak için Instagram profil sayfanıza giderek ayarlar bölümüne geçiş yapmanız gerekir. Ayarlar bölümünde yer alan bağlantılı hesapları kontrol ederek Facebook bağlantınızın olup olmadığını görebilir ve buna göre bağlantıyı kesebilirsiniz.

2. Instagram hesabınızı özel olarak ayarlayın

Instagram'da kullanıcıların özel kalabilmesi adına gizlilik ayarlarını yapabilmesi mümkün. Eğer gizlilik ayarlarını yapmazsanız ve profilinizi herkese açık hale getirirseniz hikayelerden paylaştığınız fotoğraflara kadar tüm sosyal verileriniz yabancı kişilerle paylaşılacaktır. Bu nedenle Instagram hesabını özele alarak sadece arkadaş olduğunuz kişileri açmanız çok daha güvenli bir yol alacaktır.

Instagram profilinizi özel yapmak için Ayarlar'a gidin ve Özel Hesap seçeneğini açın. Mevcut takipçilerinizin yapacağınız bu değişiklikten etkilenmesi mümkün olmadığı gibi arkadaş listenizde olmayan kişiler profilinizi görüntüleyemeyecek ve fotoğraflarınıza erişmek için size arkadaşlık talebi göndermek zorunda kalacaktır.

3. Hikayeleriniz için yakın arkadaşlarınızı seçin

Görünürlüğünüzü biraz daha düşürmek adına yakın arkadaşlar seçeneğini ayarlamanız önerilir. Böylece tanımadığınız yabancı kişilerden gelebilecek olası tehditleri ortadan kaldırabilirsiniz.

Bu ayarları yapabilmek adına yine Instagram profilinizde oturum açtıktan sonra ayarlar bölümüne geçiş yaparak arkadaşları kapat seçeneğine dokunun. Listenizin altında yakın arkadaşlarınızı ekleyin veya kaldırın. Oluşturacağınız bu arkadaş listesi, hikaye paylaşımlarınızda size sunulacak, hikayelerinizi sadece bu arkadaş listesi ile paylaşmanıza izin verilecektir. Bu açıdan daha özel hikayeler paylaşmak ve aile gibi kişilerden hikayelerinizi uzak tutmak adına bu arkadaş listenizi kullanabilirsiniz

4. Hikayelerinizi kontrol edin

Instagram’ın en çok kullanılan bölümlerinden bir tanesi olan hikayeler bölümü kullanıcılara çok fazla ayar seçeneği sunuyor. Bu açıdan özel fotoğrafların yer aldığı hikayelerinizi özelleştirmek ve güvenli hale getirebilmek adına hikaye kontrolleri bölümünü kullanabilirsiniz. Bunun için Instagram profilinizdeki ayarlardan hikaye kontrolleri bölümüne erişim sağlamanız yeterli olacaktır.

Bu bölümde herkesin hikayelerinizi paylaşmasına izin verebilir, bu izni kaldırabilir, ya da kişilere doğrudan mesaj olarak atılmasını tamamen devre dışı bırakabilirsiniz. Bu açıdan ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize göre bu bölümdeki ayarları düzenlemeniz önerilir.

5. Etkinlik durumunuzu devre dışı bırakın

Instagram özel mesaj bölümünde yer alan etkinlik durumu, çevrimiçi olup olmadığınızı ya da en son ne zaman görüldüğünüz gibi farklı bilgiler sunmaktadır. Fakat bu Facebook Messenger ya da WhatsApp'ta olduğu gibi çok gerekli olmadığından dolayı etkinlik durumunuzu devre dışı bırakabilirsiniz. Instagram'da son görülen durumu devre dışı bırakmak istiyorsanız ayarlar, etkinlik durumu bölümünde gerekli işlemleri yapabilirsiniz.

6. Yorum kontrollerinizi düzenleyin

Milyonlarca kullanıcının olduğu sosyal ağda özellikle arkadaş listeniz kalabalıksa yorumlar bazı durumlarda canınızı sıkabilir. Bu tip durumları önlemek adına yorum kontrollerini ele alabilirsiniz. Resimleriniz için kimin yorum yapıp yapmayacağını, bazı kullanıcıları yasaklama ya da bazı kullanıcılar için yorumları tamamen serbest bırakma gibi işlemlerde ayarlar bölümündeki yorum kısmını kullanmalısınız. Üstelik bu alanda yorumlarda kullanılacak kelimeleri dahi filtreleyerek istemediğiniz kelimeleri yasaklı kelimeler listesine ekleyebilirsiniz.

7. Otomatik etiketlemeyi durdurun

Instagram, etiketleme sistemine sahip olduğu gibi eğer özel ayarlar yapılmazsa etiketlemeler ve buna bağlı olarak paylaşılan içerikler profilde görüntülenebilir. Bu nedenle bu tip etiketleri onaylayarak yayınlamanız çok daha uygun olacaktır.

Pek çok farklı virüs dahi kişileri arkadaşlık siteleri üzerinden etiketleyerek milyonlarca kişiye erişebilmektedir. Bu özelliği devre dışı bırakabilmek adına fotoğraflarınız ve videolarınız kısmındaki otomatik olarak ekle seçeneğini devre dışı bırakmanız yeterlidir.

8. Nerede olduğunuzu gizleyin

Bulunduğunuz yer, Instagram gibi sosyal uygulamaların en hassaslarından biri ve çoğu kişi bu bilgilerden faydalanabilir. Bu nedenle, yayınlarınızı coğrafi olarak etiketlemekten kaçınmak ve hatta GPS’e Instagram izni vermemek güvenli bir yol olacaktır

İOS için, Ayarlar> Gizlilik> Konum Servisleri

Android için Ayarlar> Güvenlik ve Konum bölümdeki ayarları kontrol edebilirsiniz. 

Instagram'da Hesap Doğrulama Nasıl Yapılır?


İlgili uygulamalar
Instagram'dan dikkat çeken Nicolas Maduro değişikliğiInstagram'dan dikkat çeken Nicolas Maduro değişikliği

PAYLAŞ