Instagram'da ciddi bir güvenlik açığı bulan Türk gençler para ödülünü reddetti! - Haberler - indir.com

Instagram'da ciddi bir güvenlik açığı bulan Türk gençler para ödülünü reddetti!

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-12 17:31:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Daha önce teknoloji devi Apple'ın bir açığını bulan 20 yaşındaki Hüseyin Çoban, bir arkadaşı ile beraber bu kez Instagram'ın bir açığını keşfetti. Mavi tik alan isimlerin kimlik bilgilerine erişilmesini sağlayan çok önemli bir hata bulan bu gençler, sosyal medya devinin kendilerine teklif ettiği ödülü ise kabul etmediklerini dile getirdi. Hüseyin Çoban ismi size yabacı gelmiyorsa, haberi anlamakta güçlük çekmeyeceksiniz. Yaklaşık altı ay önce gündeme gelen bir konu olan 20 yaşındaki genç, iPhone kullanan ünlülerin iCloud hesaplarına giriş yaparak, tüm fotoğrafların ve uygulamalarına erişim sağladıklarını açık bir şekilde keşfetmişti. Bunun üzerine Apple yetkilileri ile temasa geçen Çoban, kendisine teklif edilen ödülü az bulmuştu ve söz konusu bu ödülü kabul etmemişti. 

İstanbul'da ikamet eden bu genç, bu kez de 17 yaşındaki bir arkadaşı Arda Kılıç ile popüler fotoğraf ve video paylaşma platformu olan Instagram'ınbir açığını ortaya çıkardı. İHA tarafından aktarılan bilgilere Çoban, Instagram hesabının “mavi tık” yani onaylı olması için uygulama içerisindeki ayarlar bölümünden hesap doğrulamaya başvurdu.

Instagram Instagram "Rehberler" özelliği kullanıma sunuldu

İki genç, Instagram platformunda bulunan bir açığı keşfetti

Geçtiğimiz aylarda Apple'ın bir açığını keşfeden Hüseyin Çoban şimdi de Instagram'ın açığını keşfetti. Instagram'da mavi tik alan hesapların TC kimlik numaralarına erişebildiğini açık bir şekilde ortaya çıkardı. Şöyle bir durum var ki, 20 yaşındaki gencin bu isteği beklendiği gibi sosyal medya devi tarafından reddedildi. Çoban daha sonra 17 yaşındaki arkadaşı Arda Kılıç'tan yardım istedi. Yazılım alanına meraklı olan Kılıçü, Instagram'ın websürümü üzerinde bazı araştırmalar yaptı. Platformun kaynak kodları arasında uzun bir araştırmaya giren genç, mavi tik alan hesapların TC kimlik numaralarına erişim sağlamalarına yarayan bir açık kapı keşfetti. 

Söz konusu bu açığı keşfettikten sonra Instagram ile iletişime geçen ikili, 750 dolar yani 5 bin TL ile ödüllendirildi. Çoban bir kez daha arkadaşı ile bu miktarı az bularak reddetti. Gençler, kötü niyetli kişiler tarafından suistimale açık olan bu hatanın, Instagram’ın yeni güncellemesinde kapatılacağını söyledi.

Instagram'ın 5 bin TL'lik ödülü gençler tarafından az bularak reddetti

İHA’ya konuşan 20 yaşındaki Çoban, “Mavi tik normalde ünlülere veriliyor fakat ben daha önceki girişimlerimle ulusal basında yer aldığım için başvuru gönderdim. Ayarlar kısmındaki hesap doğrulamadan başvuru yaptım ancak ret cevabı geldi. O ret ile araştırma yapıp Instagram’ın açığını bulduk. O açıkla mavi tikli tüm ünlülerin TC kimlik bilgilerine ulaşabiliyoruz” dedi.

17 yaşındaki lise öğrencisi Kılıç ise “Doğrulama başvurusu gönderip mavi tik alan tüm hesapların TC kimliklerine ulaşabildiğimiz güvenlik açığını bulduktan sonra Instagram’a mail attık. Yaklaşık 5 bin TL ile ödüllendirileceğimizi söyleyerek, teşekkür ettiler. Biz bu miktarı az bulup reddettik” ifadelerini kullandı.

Instagram’ın kendilerine, yeni güncellemeler ile bu açığı kapatacaklarını söylediğini belirten Kılıç, “En son 8 Haziran'da güncelleme gelmişti. Biz açığı söyledik ama henüz bir para alamadık. Bu açığı art niyetli kişiler bulmuş olsa kötü şeyler yapabilirlerdi. Bu bilgileri satabilirlerdi. Fakat biz böyle bir şey yapmadık” şeklinde konuştu.


İlgili uygulamalar
Instagram Messenger Rooms desteğine kavuştuInstagram Messenger Rooms desteğine kavuştu
Instagram Story indirme nasıl yapılır?Instagram Story indirme nasıl yapılır?
Instagram Instagram "İki katlı hikayeler" özelliğini test ediyor

PAYLAŞ