Instagram Reels sahte izlenme ve beğenilerle gündemde - Haberler - indir.com

Instagram Reels sahte izlenme ve beğenilerle gündemde

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 54 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-08-11 19:00:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Donanım

Facebook'un TikTok ile rekabet edebilmek için geliştirmiş olduğu yeni özelliği Reels, henüz kullanıma yeni açılmasına rağmen sahte izlenme ve beğeni satışları başladı. Bir botnet yöneticisi, yaklaşık olarak 80 adet hesaptan 11 milyon izlenme siparişi aldıklarını ifade etti. 

Facebook, sahibi olduğu Instagram'a TikTok ile rekabet edebilmesi için kısa video paylaşma özelliği sunan Reels'a geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Görünüşe göre Reels, problemli bir başlangıca imza attı. Business Insider'da yer alan habere göre, özellik yayınladıktan sonra saatler sonra Reels'ta sahte izlenmeler satılmaya başlandı. 

Instagram, TikTok rakibi özelliği Intagram Reels'i kullanıma sunduInstagram, TikTok rakibi özelliği Intagram Reels'i kullanıma sundu

Yalnızca 75 sent karşılığında 100 beğeni satan internet sitelerinin yanı sıra büyük 'botnet' (zombi PC ağı) yöneticileri; gizli, şifrelenmiş uygulamalar üzerinden belli bedeller karşılığında yapay anlaşmalar sunuyor.

Reels'ta sahte izlenme satışları başladı

Business Insider'a konuşan bir botnet yöneticisi, halihazırda yaklaşık olarak 80 kişiden 11 milyon izlenme siparişi aldıklarını ifade etti. Yönetici, ne kadar para kazandıklarına dair herhangi bir açıklamada bulunmazken Instagram'da yapmış oldukları bu anlaşmalardan "iyi bir araba ve düzgün bir ev alacak kadar" kazandıklarını belirtti.

Botnet yöneticisi 1.000 izlenme başına 5 dolarlık bir ücretlendirmede bulunurken izlenme sayısını en fazla 500 bine kadar çıkıyor. Bu fiyat beğenilerde ise 1.000 beğeni başına 15 dolar olarak ücretlendiriliyor.  Ödemelerini Bitcoin üzerinden alan yönetici, sadık müşterilerinden Cash App, PayPal ve kredi kartı ödemelerini de kabul ediyor.

500 bin Instagram hesabı olan bir ağı yöneten bu yönetici, daha fazla izlenme ihtiyacı doğduğunda daha fazla hesap için harici kaynaklar ile de çalışıyor. Ücretlendirme reklamlarını Telegram üzerinden yapan bu yöneticinin müşterileri arasında çok takipçili  'influencer'lar da yer alıyor. Ayrıca Instagram Reel için kendisinden 1,5 milyon takipçili bir hesabın da yardım istediğini iddia ediyor.

Instagram Reels üzerinde sahte izlenme oluşturmanın yalnızca birkaç saat aldığını ifade eden botnet yöneticisi, Reels'da yer alan bot izlenmelere koruma olmadığını ve Instagram'ın TikTok'un rakibi olarak bu durumdan memnuniyet duyduğunu belirtti. Business Insider'dan Chris Stokel-Walker, sadece siyah bir ekrandan oluşan Reels videosu çekti ve bunun için sahte izlenme satın aldı. Video, dakikalar içerisinde 3.000 izlenmeye ulaştı.

Sosyal ağlardaki sahte anlaşmaların hacmini gözlemleyen siber güvenlik araştırmacısı Andrea Stroppa şu açıklamada bulundu:

Ben ve ekibimin, yeni bir işlev olmasından ötürü bu bakış açısından Reels'ı çalışacak vakti yoktu ancak hiç şaşırmadım. Instagram'daki bot sorunu bilinen bir şey. Instagram, yıllar boyunca botlara karşı geliştirildi ancak henüz tam anlamıyla kazanamadılar. Sorun, uygulamanın güvenliği ve yapay zekâ tespit sisteminde.

Stroppa, Instagram'ın bu konuda geliştiğini fakat aynı zamanda botnet yöneticilerinin de yeni teknikler geliştirdiğini ifade etti. 500 bin Instagram hesabına sahip olan botnet yöneticisi,  Reels'ın geleceği konusunda çok umutlu değil. Yönetici "Reels popüler değil. Instagram ve benim gibi insanlar onu popüler yapacak" dedi.


İlgili uygulamalar

PAYLAŞ