Instagram keşfet nasıl çalışıyor? Resmi açıklama geldi! - Haberler - indir.com

Instagram keşfet nasıl çalışıyor? Resmi açıklama geldi!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 42 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-11-28 08:55:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Popüler sosyal medya uygulaması Instagram’ın popüler özelliklerinden olan Keşfet sayfasındaki içeriklerin nasıl oluştuğu Instagram mühendisleri tarafından açıklandı. Keşfet sayfası ile kullanıcılar hoşlarına gidebilecek yeni içerikler ve sayfalar bulabiliyorlar. Ancak Instagram’ın bu ilgi çekici içerikleri nasıl bulduğu hep merak ediliyor. Keşfet sayfasının çalışma mantığı ise uzun bir süre sonra açıklandı. Günlük milyonlarca aktif kullanıcıya sahip olan uygulamada birçok işlevsel özellik bulunuyor. Ancak yıllardır bulunan ve en etkili özelliklerden birisi ise “Keşfet” sayfası oluyor. Instagram’da takip ettiğiniz içerik ve sayfaların dışında beğendiğiniz içeriklere göre sizlere farklı içerikler sunan kısım Keşfet sayfası olarak biliniyor. Bu sayede kullanıcıların sürekli olarak yeni içerikler görebileceği bir alan oluyor.

Keşfet İçerikleri Nasıl Oluşuyor? Instagram Mühendisleri Açıkladı!

Yine bir Instagram özelliği Facebook’a geliyorYine bir Instagram özelliği Facebook’a geliyor

Instagram mühendisleri tarafından teknik terimlere sahip bir blog yazısı hazırlandı ve bu yazı kamuoyu ile paylaşıldı. Ancak sizlere içeriğimizde teknik kelimeler olmadan keşfet mantığını anlatmaya çalışacağız. Mühendisler tarafından keşfet sayfasındaki içeriklerin başlıca olarak yapay zeka destekli olarak belirlendiği ifade ediliyor. Ancak milyonlarca kullanıcı olduğu için yapay zeka her bir kullanıcı için ayrı bir analiz mi gerçekleştiriyor?

İfade edilene göre “Keşfet” sayfasındaki içeriklerin yapay zeka tarafından kullanıcı hareketlerine göre davranmadığı söyleniyor. Bu noktada yapay zeka kullanıcı odaklı davranmıyor. Yapay zeka bu noktada, ilgi çeken INstagram hesaplarını tespit etmekle görevini gerçekleştiriyor. Tespit edilen hesaplar ise birbirleri ile ne kadar ilişkili noktasında analiz yapılıyor. Yapay zeka bu işlemde sayfadaki kelimeleri kullanıyor ve milyarlarca hesap ile başlayan bu işlem, 500’e kadar düşüyor. Bu sayede keşfete bu içerikler dahil edilmiş oluyor.

Yapay zeka tarafından kelime analiz işlemi gerçekleştirildikten sonra kullanıcıların bu sayfalar ile olan olasılıkları hesaplanıyor ve sıralama yapılıyor. Bu sıralamada ilk 150’ye giremeyen hesaplar keşfet sayfasına düşmüyorlar. Ancak ilk 150 hesap içinde süreç bitmiş olmuyor. Aynı işlem tekrar gerçekleşiyor ve hesap sayısı 50’ye iniyor ve sinir ağı sistemi kullanılıyor. Sinir ağı devreye girdiği zaman 50 hesabın yarısını daha eliyor. Bu sayede keşfet sayfasında yer alacak olan içerikler için 25 Instagram hesabı hazır hale gelmiş oluyor. Bu süreçte bir yapay zekadan geçen keşfet sayfası final haliyle kullanıcılara ulaştırılmış olunuyor.

Instagram ve her platformda olduğu gibi yapay zekanın yine devrede olduğunu görüyoruz. Ayrıca yorum, içerik ve hesap güvenliği gibi noktalarda şikayetlerinde yine benzer yapay zeka ve algoritmalardan geçtiğini belirtelim.


Facebook, Instagramlaşma yolunda ilerliyor! Bir Instagram özelliği daha Facebook yolcusuFacebook, Instagramlaşma yolunda ilerliyor! Bir Instagram özelliği daha Facebook yolcusu
Facebook Messenger da Instagram’a benzeyecekFacebook Messenger da Instagram’a benzeyecek

PAYLAŞ