Instagram algoritması hakkında bilinmesi gerekenler - Haberler - indir.com

Instagram algoritması hakkında bilinmesi gerekenler

Tahmini Okuma Süresi : 5 ' 2 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-12-13 19:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Dünyanın en popüler sosyal medya platformları arasında lider konumda olan Instagram'ın algoritması pek çok kişi için adeta bir muammadır. Hangi gönderi, neye göre karşımıza çıkıyor, sıralaması nasıl hesaplanıyor tam olarak bilmek oldukça zor. Aslında çok da karmaşık olmayan bu sistem hakkında bilinen gerçeklerle beraber Instagram algoritmasının nasıl çalıştığı sorusuna yanıt verilebilir. Tüm online platformlar, belirli bir çalışma algoritması üzerine kurulu olup kullanıcılara belirli bir sistem üzerinden içerik sağlar. Fakat her bir kullanıcı; ekranda farklı içerikleri, farklı sırayla gördüğü için temel mantığı çözmekte zorlanabilir.

Instagram algoritması

Instagram algoritması hakkında gerçekler

Instagram algoritması ilginize göre şekillenir.

Instagram algoritması neye göre çalışıyor?Instagram algoritması neye göre çalışıyor?

Hikaye, akış, keşfet, reels ve IG TV algoritmaları aynı mantık üzerinden çalışırlar.

Öncelikler etkileşime göre belirlenir.

Paylaşım zamanı çok önemlidir.

Kullanım süreniz içeriklerinizi etkiler.

Tüm hesap türleri aynı algoritma üzerinden değerlendirilir.

Yorum uzunluğu dikkate alınmaz.

Paylaşım sonrası etkileşim süresi önemli değildir.

Instagram video ve fotoğrafları eşit olarak değerlendirilir.

Sahte etkileşimler hemen fark edilir.

Instagram algoritması ilginize göre şekillenir

Popüler platform Instagram algoritmasının ilk olarak amacı, kullanıcıların ilgi duydukları içerikleri kaçırmamasını sağlamaktır. Bu sebeple kullanıcılar hangi türden gönderiyi beğeniyor ya da yorum yapıyorsa, hangi hikayelere yanıt veriyorsa; keşfet kısmında da karşısına o tarz içerikler çıkıyor.

Hikaye, akış, keşfet, Reels ve IG TV algoritmaları da aynı mantık üzerinden çalışır

Beğenmiş olduğunu hikayelere yanıt vermek ya da anket gibi etkileşimlere katılım göstermek, beğendiğiniz ana akış gönderileriyle etkileşime girmek, keşfet kısmında ilginizi çeken içeriklerle etkileşime girmek, daha fazlasını görmek istediğiniz reels ve IG TV videolarıyla etkileşime girmek; Instagram algoritmanızı daha da dolu hale getirerek görmek istediğiniz içerikler kolaylıkla karşınıza çıkar. 

Öncelikler etkileşime göre belirlenir

Takibe aldığınız yüzlerce kişilerden bazısının içeriğinin ilk bazısının ise son görünmesinin en temel sebebi ise, sizin o hesap ile girmiş olduğunuz etkileşim oranıdır. Her içeriğini beğendiğiniz, yorum yaptığınız, hikayesine yanıt verdiğiniz ve özel mesaj attığınız bir hesabın paylaşımları daha hızlı bir şekilde karşınıza çıkar. Çünkü algoritma tarafından bu hesaba karşı olan ilginiz fark edilmiştir. 

Paylaşım zamanı çok önemlidir

Her Instagram kullanıcısının kendi takipçi kitlesine özel bir paylaşım, etkileşim zamanı vardır. Bu algoritma sayesinde şekillenir. İş çıkış saatleri, öğle tatilleri, gece uyku öncesi gibi belirli vakitler; kullanıcıların Instagram mobil uygulaması üzerinden ana akışlarını, hikayelerini ve keşfet bölümünü en sık ziyaret ettikleri zaman dilimidir. Bu gibi zaman aralıkları arasında paylaşım yapmak görünürlülüğü daha da artırır.

Kullanım süreniz içeriklerinizi etkiler

Platformda ne kadar sık vakit geçirirseniz paylaşımları kaçırma oranınızda o kadar düşecektir. Günde bir kez platformu ziyaret eden bir kullanıcı ile saat başı platforma giriş yapan bir kullanıcının paylaşımları görme sıklığı aynı olmaz. 

Tüm hesap türleri aynı algoritma üzerinden değerlendirilir

Instagram’da bireysel ve işletme olmak üzere iki farklı hesap türü bulunuyor. Bir markayı temsil eden hesapların işletme hesabını kullanması öneriliyor. Ancak algoritma üzerinde hesap türü bir fark yaratmıyor. Daha önce anlattığımız gibi önemli olan alınan etkileşimdir. Bir hesap ister bireysel, ister işletme hesabı olsun; yeterli etkileşim almıyorsa Instagram algoritması tarafından önceliğe sahip değildir.

Yorum uzunluğu dikkate alınmaz

Instagram algoritmasının 3 kelimeden kısa yorumları dikkate almadığı gerçek değildir. Birçok içerik, yorum olarak sadece bir kelime ya da emoji alsa bile algoritma tarafından fark edilecek ve yorum alan içerik, ilgi gören bir içerik olarak kabul edilecek. 

Paylaşım sonrası ilk 30 dakika Instagram için önemli değildir:

Genel olarak ilk 30 dakika boyunca alınan yüksek etkileşim, Instagram algoritması tarafından büyük bir artı olarak değerlendirilmez. Burada önemli nokta içeriğin zamansız olması ve uzun bir süre boyunca kullanıcılar tarafından ilgi görmesidir. 

Instagram, video ve fotoğrafları eşit olarak değerlendirilir

Bir videonun içerisinde 50 saniye geçirip beğenmeniz ile, bir fotoğraf içerisinde 10 saniye geçirip beğenmeniz, Instagram algoritması tarafından eşit olarak kabul edilir. Çünkü burada önemli olan almış olduğu etkileşimdir. Ancak bir kullanıcı sık sık video gönderiler beğeniyorsa karşısına daha çok video çıkacaktır. 

Sahte etkileşimler hemen fark edilir

Instagram'ın çalışma algoritması makine öğrenimine sahiptir. Bu sebeple de bot hesapları ve sahte etkileşimleri hemen algılamaktadır. Özel olarak bot hesaplar ve sahte etkileşimler için bir işlem yapılmaz ancak Instagram algoritması tarafından artı olarak da değerlendirilmez. 


Instagram algoritmasını gözden geçirme kararı aldıInstagram algoritmasını gözden geçirme kararı aldı
Instagram yeni özellikler kazanıyorInstagram yeni özellikler kazanıyor
Instagram Guides özelliğini yayımladıInstagram Guides özelliğini yayımladı

PAYLAŞ