İki Türk yazılımcı, Apple'ın iki açığını buldu - Haberler - indir.com

İki Türk yazılımcı, Apple'ın iki açığını buldu

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 57 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-10-12 11:00:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Bir teknoloji şirketinde Backend Developer olarak çalışan Ertuğrul ve Rıza Sabuncu, kendi çabaları ile Apple’ın farklı sistemlerinde iki farklı açık keşfetti. Buldukları bu hataları Apple’a bildiren ikiliye sırasıyla 5000 dolar ve 2500 dolar ödüller verildi. Teknoloji şirketleri her ne kadar devasa yatırımlar yapan, üst düzey güvenlikli alanlar olsalar da, zaman zaman açıklara sahip olabiliyorlar. Bu noktada ise bu açıklar için ödüllü bir sistemi bulunuyor. Hata avı programı olarak da adlandırılan bu durumda siber noktasında açıklara meraklı olan yazılımcıların bulmuş oldukları açıklar dev şirketlere bildiriliyor. Şirketler ise bu yazılımcılara ödül niteliğinde bir ödeme yapıyor. Son dönemde ise bu alanda Türkiye’den önemli bildirimler yapılmaya başlandı.

Apple’dan açıklara büyük ödül

iPhone 13 ailesiyle ilgili dikkat çeken detayiPhone 13 ailesiyle ilgili dikkat çeken detay

Henüz geçtiğimiz Mayıs ayında Apple’ın bir açığı karşılığında 7500 dolar ödüle sahip olan Rıza Sabuncu, yaklaşık 1 ay önce Apple’ın bir kez daha açığını buldu. Kendisinin açıklamasına göre "Apple'ın adres formatlama configlerinin (ayar dosyalarının), geliştirme için gerekli olan ve kullanıcı adı ile parolaların saklandığı bir bulut servisi üzerinde" dedi. Bu durum sonrasında 15 gün boyunca Apple’ın binlerce adresine milyarlarca http isteği göndererek testler gerçekleştirdi. Apple’a durumu detaylıca ifade eden Rıza, bu açığın 3 saat içinde giderildiğini ifade etti. Normal şartlarda Apple’ın bir raporu gözden geçirmesi ve ödülü sunması aylar sürüyor. Ancak bu açıkta bu toplam süre 1 ay da gerçekleşmiş oldu.

Bir diğer açığı bulan isim Ertuğrul ise Apple’ın iTunes servisinin bir alan adında açık keşfetti. Açığı 3 Haziran tarihinde 1 saatte keşfettiğini ifade ederken, AppleID’lerinin bile etkilenebileceğini ifade etti. Daha sonra ise 1.5 saat içinde raporu Apple’a sundu ve düzenli olarak güncellemeler ile problem 13 Ağustos’ta çözülmüş oldu.


iPhone 12 ile iPhone 13 çentikli tasarımla gelebiliriPhone 12 ile iPhone 13 çentikli tasarımla gelebilir
iPhone 12 Pro Max ve Mini'nin çıkış tarihi ertelenebiliriPhone 12 Pro Max ve Mini'nin çıkış tarihi ertelenebilir

PAYLAŞ