Hubble uzay teleskopu şimdiye kadarki en uzak görüntüyü aldı! - Haberler - indir.com

Hubble uzay teleskopu şimdiye kadarki en uzak görüntüyü aldı!

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 37 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-04-04 16:25:00
Editör : Nazlıhan Kılıç
Kategori : Teknoloji

Dünyanın en büyük uzay teleskobu olan Hubble Uzay teleskopu insanlığa uzay hakkında yeni bilgiler sunmaya devam ediyor. Bu teleskop yapılan çalışmalar sonucunda yine çok önemli verilere ulaşılmasını sağladı. Hubble uzay teleskopunun yakaladığı fotoğrafa göre dünyadan tam 9 milyar ışık yılı uzaklıktaki Icaruz adında bir yıldız keşfetti.

Icarus adı verilen mavi dev  gezegenin bu kadar uzak bir mesafeden keşfedilebilmesinin en büyük sebeplerinden birisi,  çekim kuvveti olarak adlandırılan kozmik nesnelerin çok nadir bir şekilde ve kusursuz bir biçimde hizalanmasından kaynaklanıyor. Hubble Uzay Teleskopu sayesinde daha önce de bu uzaklıklarda birçok galaksinin fotoğrafını paylaşmış ve insanlığın uzay hakkındaki merakına bir nebze ışık tutmuştu.

Galaksilerden oluşan bir teleskop

Hubble uzay teleskopu ile Icaruz yıldızının arasında yaklaşık 5 Milyar ışık yılı uzağımızda bulunan MACSJ1149+2223 adında bir galaksi kümesi yer almakta. Adeta kusursuz bir şekilde galaksi kümelenmesinin bulunduğu bu bölgede kütlenin artmasından dolayı çok güçlü bir çekim alanı bulunuyor. Bu çekim alanı sayesinde ışık bükülerek Icarus' a ulaşmamızı sağlıyor.

Işığı dahi eğen bu güçlü yer çekimi sayesinde bilim adamlarına devasa bir lensden galaksiyi izleme fırsatı doğdu. Fakat oluşan bu lens çok kusursuz sayılmaz. Bunun nedeni kozmik bir boyutta teleskopun doğru hizaya geçmesi ve bunu yakalamak sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Devasal galaksi teleskopu sayesinde Icarus yıldızı 600 kez büyütülüyor ve bir nesne ile desteklenerek bizim görebileceğimiz boyutlara ulaşıyor.





PAYLAŞ