Huawei'ye ABD’den kötü haber geldi - Haberler - indir.com

Huawei'ye ABD’den kötü haber geldi

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 23 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-17 17:29:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

2019 senesinde teknoloji dünyasının en çok konuşulan markası Huawei çin ABD’den kötü haber var. Çin merkezli teknoloji devi ABD’de istemiyor! 

Bildiğiniz gibi Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’in ticari savaşlarından zararlı çıkan Huawei, Mayıs ayından beri zorlu bir dönemden geçiyor. Ulusal güvenliği ihlal ettiği gerekçesiyle ABD’de yasaklanan ve ABD’li iş ortaklarını kaybeden şirket Android lisansını da kaybetmişti. Yine de 5G teknolojilerinde dünyadaki lider konumunu korumayı başaran şirketin ABD ile arayı düzelteceği yönünde ciddi iddialar vardı. Tabi buradaki en büyük neden birkaç ay önce Huawei’nin ambargosunun devam edeceği ama bazı hafifletmeler yapılabileceğinin açıklaması olmuştu. Ancak durumlar pek de tahmin edildiği gibi gitmedi. Sular durulmaya başlıyor derken Huawei yine bir süredir ABD’li yetkililer tarafından ulusal güvenliği riske attığı gerekçesiyle suçlanıyor. Bunun yanı sıra şirketin üretmiş olduğu ağ ekipmanlarının da Çin’e bilgi sızdırmak amacıyla geliştirildiği iddia ediliyor. Ancak tüm bu söylentilerin henüz kanıtlanmadığını ve resmi delillerle kamuoyuna sunulmadığını da unutmamakta fayda var. 

Huawei, ABD'ye karşı mesafeli yaklaşacakHuawei, ABD'ye karşı mesafeli yaklaşacak

ABD Huawei ile bağlarını tamamen koparacak mı?

ABD tarafından sürekli suç ithamları altında kalan Huawei 170 farklı ülkeyle iş yapmaya ve yeni ürünler geliştirmeye devam ederek teknolojisiyle adından duyursa da görünen o ki ABD Huawei ile bağlarını tamamen koparmak istiyor. Geçtiğimiz günlerde ABD Temsilciler Meclisi’ne sunulan, hükumetin Huawei ve ülkenin ulusal güvenliğini riske atan diğer şirketlerden ürün satın almasını engelleyecek olan yasa tasarısı oy birliğiyle kabul edildi. Hal böyle olunca işler Huawei için epey zorlaşıyor. Üstelik söz konusu yasanın senatodan onay alacağına da kesin gözüyle bakılıyor. 

ABD’nin Huawei ile ilgili yeni planı ortaya çıktı

Tüm bunlara ek olarak Amerika Birleşik Devletleri küçük telekomünikasyon sağlayıcı firmalara yaklaşık 1 milyon dolar yarım yaparak “Şüpheli iletişim araçları” olarak değerlendirilen ürün ve hizmetlerin kaldırılmasını da ön görmekte. Tüm bu kararların yasalaştırılması ise oldukça kısa bir zaman içinde hallolacak gibi duruyor. 

2020 Huawei için zor olacak 

Hatırlarsanız bu olayların başında Ren Zhengfei şirkete ne olacağı sorusuna “Savaş ya da öl” yanıtını vererek şirketi için çabalamaya devam edeceğini belirtmişti. Hem Huawei’nin, hem de ABD’nin bu kararlığı ise şirkete ne olacağı konusunda merak uyandırıyor. Donald Turmp’ın ABD için 5G teknolojilerini biran önce istediğini açıklaması bizlere bu konuda Huawei ile iş birliği yapılacağını düşündürmüştü ancak konu hakkında yakın dönemde yapılan açıklama ABD’nin kablosuz geleceği için ağlarını yabancıların müdahalesinden korumanın önemli olduğu yönündeydi. Huawei gibi şirketlerin ABD’nin ticari ve güvenlik çıkarları için büyük bir tehdit oluşturulduğu yönünde devam eden açıklama ABD’nin 5G teknolojisi için Huawei ile çalışmayacağını da kesinleştirmiş oldu. Ancak Huawei’nin 5G teknolojilerinde dünya lideri olduğunu ve herhangi bir şirketin bu başarıyı elde edebilmek için uzun süreli Ar-Ge çalışmalarına ihtiyacı olduğunu düşünürsek, bu alanda zararlı çıkacak olan tarafın ABD olduğunu söylemek yanlış olmaz. Henüz akıbeti kesinleşmeyen Huawei’nin geleceği hakkında yorum yapmak ise oldukça güç ama görünüşe göre ambargolar uzun bir süre daha sert bir şekilde devam edecek. 


Huawei: ABD ambargosu olmasaydı Samsung’u geçerdikHuawei: ABD ambargosu olmasaydı Samsung’u geçerdik
ABD'nin ardından İspanya da Huawei'ye ambargo uyguluyorABD'nin ardından İspanya da Huawei'ye ambargo uyguluyor

PAYLAŞ