Huawei'nin aramaları dinlediği iddası ortaya çıktı - Haberler - indir.com

Huawei'nin aramaları dinlediği iddası ortaya çıktı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 25 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-04-22 12:31:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Çin merkezli teknoloji devi Huawei'nin aramaları dinlediğine dair söylentiler gündeme geldi. Amerika Birleşik Devletleri, uzun bir süredir Çin merkezli olan şirketin telefonları ve hücresel ağını Çin hükümeti adına casusluk yapmak için kullandığı iddiası vardır. 

Söz konusu bu iddiaların sonunda Huawei, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki operatörler ile anlaşma içerisinde olmayı bıraktı ve hükumet, 2019'ın ortalarına doğru Çin devinin ABD'li herhangi bir teknoloji şirketi ile çalışma içerisinde olmasını yasakladı. Tüm bu olayların üzerine Çinli devin mobil sektöründeki rekabet etme şansı büyük oranda azaldı. Amerika Birleşik Devletleri daha sonra Huawei tarafından üretilen 5G bileşenlerinin kullanımına karşı lobi yaptı ve teknoloji liderlerini 5G ağları için alternatif çözümler oluşturmaya çağrıldı. Çin merkezli üreticisi Huawei, kullanıcıları takip ettiğine yönelik suçlamalara uzun bir süredir karşı çıkıyor ve dünya çağındaki çeşitli operatörlerle sayısız ortaklık içerisindedir. 

Huawei'den Tesla'yı geride bırkacak elektrikli araç duyurusuHuawei'den Tesla'yı geride bırkacak elektrikli araç duyurusu

Huawei aramaları dinliyor mu?

ABD'nin Huawei hakkında ortaya atılan bu iddia, Çinli teknoloji devinin casusluk yapmak ile ilgili olarak yeni bir raporun ortaya çıkması ile yeniden gündemde yer almaya başladı. Çinli dev şirket, on yıldan daha uzun bir zamandır Hollanda'daki kullanıcıların aramalarını dinlemiş olabilir. Hollanda gazetesi De Volkskrant, Capgemini'nin 2010 yılında KPN için hazırlanmış olan gizli bir raporu ele geçirdi. Danışmanlık firması, Huawei'in KPN'nin bilgisi olmadan yerel operatörünün 6,5 milyon kullanıcılarının çağrılarını dinliyor olabileceği sonucuna varıldı. 

Bu raporun ardından Hollanda'nın eski başbakanı Jan Peter Balkenende'nin yapılmış olan aramalar da dahil olmak üzere ülke içerisinde aramaları takip etmiş olma durumu üzerinde konuşuldu. KPN, pazartesi günü yapmış olduğu açıklama içerisinde Huawei'nin müşterileri asla takip etmediği ve tedarikçilerinin herhangi birinin ağlarına ve sistemlerine yetkisiz olarak erişim sağlanmadığı aktarıldı. Huawei, KPN müşterilerinin konuşmalarını dinlemelerine yönelik ortaya atılan iddiaları reddetti ve daha önce herhangi bir devlet görevlilerinden yetkisiz olarak dinlemekle ilgili suçlanmadığını da belirtti. 

Elde edilen rapor, Huawei'in Hollanda güvenlik servislerinin dinlemiş olduğu numaralara erişim sağlanacağına işaret etti. Capgemini, söz konusu raporda bulguların mobil telekomünikasyon şirketini ciddi bir tehlikeye attığını ileri sürdü. KPN, ortaya atılan iddialara rağmen Huawei ile olan 3G ve 4G sözleşmesini yeniledi. Hollanda hükumeti, Temmuz 2019'da sağlayıcıların daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesini istedi ancak Huawei ile ilgili olarak herhangi bir yasak kararı alınmadı. 

 


Huawei daha güçlü bataryalar üretecekHuawei daha güçlü bataryalar üretecek
Huawei P50 küresel pazarda satışa çıkmayabilirHuawei P50 küresel pazarda satışa çıkmayabilir
Huawei elektrikli aracı Cyrus Smart Selection SF5'i duyurduHuawei elektrikli aracı Cyrus Smart Selection SF5'i duyurdu

PAYLAŞ