Huawei’den Harmony OS ve Android kararı ile şaşırttı! - Haberler - indir.com

Huawei’den Harmony OS ve Android kararı ile şaşırttı!

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 11 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-09 16:29:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Çinli akıllı cihaz üretici ABD tarafından uygulanan ambargo nedeniyle Google desteğini kaybetti. Bunun üzerine pes etmeyerek kendi işletim sistemini geliştiren Huawei, Harmony OS adlı bir sistem ile karşımıza çıktı. Huawei Harmony OS'un özellikleri hakkında açıklanan yönetim kararı, Android ve Huawei kullanıcılarını oldukça şaşırtmış gözüküyor. Harmony OS işletim sistemi için bekleyenler bu durum karşısında henüz şaşkınlıklarını ortadan kaldıramazken Android kullanıcılarında da bir sevinç söz konusu. 

Huawei Harmony OS özellikleri yenilendi

Teknoloji devlerinden Huawei tarafından geliştirilen Harmony OS'un özellikleri kullanım alanı açısından yeni bir hal aldı. ABD ve Çin arasında yaşanan sorunun ardından Huawei çok ciddi yaptırımlar ile karşı karşıya kaldı. Bunun en büyük etkisi de Android cephesinde yaşandı. Öyle ki ABD'nin ambargosundan sonra şirket Android alt yapısını tam olarak kullanmamaya başladı. Şirket, hızla çalışmalarına devam ederek bu duruma bir çözüm bularak Harmony OS'u geliştirdi. Kısa sürede çalışmalarını neticelendiren ekip, kendi işletim sistemine oldukça güveniyor. 

Huawei Nova 6 ve 6 5G tanıtıldıHuawei Nova 6 ve 6 5G tanıtıldı

Yaşanan duraksama sürecinin hemen ardından hem ABD Başkanı Donald Trump'a hem de Android cephesine ılımlı mesajlar gönderen Huawei CEO'su Ren Zhengfei, eski verimli günlerine geri dönmek istediklerini dile getiriyor. Peki yaşanan bu zorlu sürecin ardından alınan kararın özellikleri nedir? Çin'in Silikon Vadisi şeklinde adlandırılan Shenzhen şehrinde gerçekleştirilen bir etkinlik ile beraber dinleyiciler büyük şaşkınlık yaşadı. Akıllı cihaz üreticisi Huawei'in iş yazılımı alanındaki bir numaralı ismi Wang Chenglu, Harmony OS işletim sistemine adına son noktayı etkinlikte koydu. Şöyle ki Chenglu, Huawei tarafından hazırlanan bu işletim sisteminin akıllı cep telefonlara, tabletlere ya da bilgisayarlara kesinlikle gelmeyeceğini açıkladı. Yapılan ambargo karşısında tepki olarak geliştirilen bu sistem, diğer tüm cihazlarda ise hizmet verecek. 

Harmony OS, açık kaynak kodlu bir sistem kazanıyor

Çin'de ve tüm dünyada kullanılan bütün işletim sistemlerini destekleyecek şekilde kullanılan Harmony OS, 2020 yılının Ağustos ayında açık kaynaklı bir sistem halini alacak. Bu sayede söz konusu bu işletim sisteminin önü daha da açık hale getirilecek. Şirket bu açıklaması ile beraber tercihini bir kez daha Android'den tarafa yaptığını göstermiş oldu. Buna ek olarak Wang Chenglu, Huawei'nin Android'in adeta ruh ikizi olduğunu söyledi. Android işletim sistemine karşı oldukça iddialı bir şekilde yola giren Harmony OS, yapılan bu açıklamaların ardından eski özelliklerini rafa kaldırmış durumdadır. Bunun yanı sıra aynı zamanda Huawei bünyesinde çalışan ekip kendi işletim sistemlerini Android'e ulaşamadıkları zaman kullanacaklar. 

Teknoloji devinin en güncel amiral gemisi olarak görülen Mate 30, Android 10'u kullanabilir ancak Google'a ait olan mobil servislerden faydalanılmıyor. Bu durum karşısında Android'in de pek bir işlevi kalmıyor gibi gözüküyor. Google tarafından üretilen yazılımların yerine kendi ürettikleri mobil yazılımları kullanan Huawei, Harmony OS projesini geçtiğimiz Ağustos ayında tanıtmıştı. Söz konusu işletim sisteminin işlevini bu şekilde değiştiriyor olması şirket adına iyi mi yoksa kötü mü bunu gelecek günlerde göreceğiz. 


İngiltere Başbakanı Boris Johnson Huawei P20 Pro ile selfie paylaştıİngiltere Başbakanı Boris Johnson Huawei P20 Pro ile selfie paylaştı
DxOMark’ı alt üst eden Huawei Nova 6 SE özellikleri ve fiyatıDxOMark’ı alt üst eden Huawei Nova 6 SE özellikleri ve fiyatı
Huawei, Samsung’a Karşı Topyekün ‘Savaş’ BaşlattıHuawei, Samsung’a Karşı Topyekün ‘Savaş’ Başlattı

PAYLAŞ