Huawei'den Google'a 800 Milyon Zarar Tehditi - Haberler - indir.com

Huawei'den Google'a 800 Milyon Zarar Tehditi

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 21 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-06-27 16:32:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Bildiğiniz üzere son dönemlerde teknoloji dünyasında Google ve Huawei arasında yaşanan sorunlar konuşuluyor. Bugün konu ile alakalı olarak Huawei CEO’sundan yeni bir açıklama geldi. 

Huawei’nin kurucusu ve CEO’su olan Ren Zhengfei, CNBC’ye verdiği röportajda teknoloji dünyasını şaşırtacak açıklamalarda bulundu. 

Huawei'nin Yeni İşletim Sisteminin Adı KesinleştiHuawei'nin Yeni İşletim Sisteminin Adı Kesinleşti

Ren Zhengfei, Huawei şirketinin yeni üreteci cihazlarda Andorid’i kullanmayı bırakması durumunda, bundan Google’ında olumsuz olarak etkileneceğini söyleyerek, Google’ın böyle bir durumda 700-800 milyon kullanıcı kaybedeceğini açıkladı. 

Huawei Yasağından Google Zarar Ediyor 

Huawei Krizinin Google'a Maliyeti Çok Büyük

 

Bildiğiniz üzere Çin ve Amerika arasında yaşanan ticari savaşta Turmp Huawei şirketine yüklenmiş ve “Ulusal güvenlik tehdidi” gerekçesiyle Huawei’yi engelleyen bir kararname çıkararak, ABD’li şirketlerinde Huawei ile çalışmamasını istemişti. Buda Google dahil olmak üzere Huawei’nin işbirliği sağladığı birçok firmayı kaybetmesine neden olmuştu. Ancak daha sonrasında, ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei’ye uygulanan ticari kısıtlamaların bir kısmını kaldırarak, mevcut cihazların güncellenmesi için 90 günlüğüne Amerikan yapımı ürünlerin alınmasına izin tanımıştı. Ancak bundan sonraki süreçte Huawei’nin cihazlarında Amerikan ürünleri ve yazılımlarını kullanması için izin alması gerekmekteydi. İzin almazsa cihazlarında Google’a ait olan uygulamaları da kullanamayacaktı. 

İşte Huawei Telefonlarda Google Play'in Yerini Alacak Uygulama

Konuyla alakalı olarak Nomura Istinet’in yayınladığı rapora göre ise, Google’ın, Huawei cihazlarında kullanılan Android yazılımın lisansını askıya alması, Google’a 425 milyon dolar zarara mal olacak. Çünkü 2018 senesinde Google’ın Play Store mağazasından elde ettiği 7 milyar dolar gelirin, 388 milyar doları, Huawei’nin cihazlarından elde edilmişti. 

Huawei Kendi İşletim Sistemini Çıkaracak Mı? 

Huawei Kendi İşletim Sistemini 6 Ay İçerisinde Çıkarabilir

Google için en kötü durum ise Huawei’nin Apple gibi kendi işletim sistemini üretmesi. Huawei uzun bir süredir kendi işletim sistemi üzerinde çalışmalar yapsa da, bu çalışmaları Andorid yazılımı kullanmaya başlayınca askıya almıştı ki, yaşanan bu gelişmeden sonra Huawei yeniden kendi yazılımını geliştirme sürecine girdi. Konu ile igli olarak Huawei CEO’su Yu Chengdong’da kendi çevresine Huawei’nin işletim sisteminin birkaç ay içerisinde kullanıma hazır olacağını söylediği yönünde güçlü iddialar vardı. Ve hatta o iddialardan biri de, Huawei’nin geliştirdiği işletim sisteminin tüm Android cihazlar tarafından desteklenmesi ve Android uygulamalarla tamamen uyumlu olacak olmasıydı. 

Ancak Huawei’nin işletim sistemi için bir yandan da Rusya’yla anlaşma sağladığını düşünürsek, yakın zamanda Huawei kendi işletim sistemini piyasaya sürecek mi, yoksa farklı bir Andorid işletim sistemimi kullanacak kesin bir şey söylemek oldukça zor. Ancak Huawei bir süreliğine farklı bir işletim sistemi kullansa da, markanın gelecekte kendi işletim sistemi ile var olmaya hazırlandığının da bir gerçek olduğunu düşünürsek, bu durumun Google’ı epey zorlayacağını da söyleyebiliriz. Görünüşe göre Google ile Huawei arasında bir anlaşma sağlanmazsa, ilerleyen dönemler Huawei, yazılımda da Google’ın güçlü bir rakibi olacak. 

 

 


Huawei ABD'de Hukuk Savaşı BaşlattıHuawei ABD'de Hukuk Savaşı Başlattı
Huawei, Kendine İşletim Sistemi ArıyorHuawei, Kendine İşletim Sistemi Arıyor

PAYLAŞ