Huawei Veri İhlalinden Suçlanıyor - Haberler - indir.com

Huawei Veri İhlalinden Suçlanıyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 19 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-18 17:00:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

ABD ile Huawei arasında yaşanan tartışmalar sona ermezken Huawei veri ihlali yaptığı suçlamaları ile karşı karşıya kaldı.

Huawei için yeni bir dava süreci daha başlıyor. Bugün Amerika Birleşik Devletleri'nde yer alan gelişmelerde, Business Efficiency Solutions (BES) tarafından teknoloji devi için dava açıldığı belirtildi. Şirketin Huawei’ye karşı iddiası ise hem teknolojilerin çalınması hem de Pakistan'da yapılan bir çalışma sırasında ağda arka kapı bırakılması oldu.

Kişisel Verilere Erişilebilecek Arka Kapı Mı Bıraktı?

Konuyla ilgili yapılan açıklamalar ve şirketin iddiasına göre Huawei Pakistan'da bir özel ağ çalışması gerçekleştirdi ve Çin'in merkezinden erişim sağlanabilecek bir arka kapı bıraktı. Pakistan'daki yetkili makamlardan herhangi bir izin almaksızın gerçekleştirilen bu çalışma, Huawei için milyonlarca vatandaşın bilgilerine ulaşma şansı tanıdı. Şirket ve Huawei mevcut çalışmaların yapıldığı dönemde de karşı karşıya gelmiş ve benzer iddialar belirtilmişti. Ancak Huawei o dönemdeki açıklamasında izin aldığını söylemiş olmasına rağmen izin belgesini ibraz edememişti. Tartışmalar mevcut dönemde sona ermiş olsa da yeni dava süreci ile birlikte yaşanan yeni gelişmeler, bir bir gündeme getirilmeye başlandı. 

“Arka Kapı Yok”

Şirketin iddiaları sonrasında açıklama yapan Huawei’nin ilk açıklamalarında herhangi bir arka kapının ya da veri ihlalinin yapılmadığı belirtildi. Bir arka kapı olduğuna dair bir kanıtın da olmadığı belirtilerek bu konudaki iddiaları reddeden şirket, açıklamaları ile dikkat çekti. Huawei’nin açıklamalarına Pakistan yetkililerinden de destek geldi. Öyle ki Amerikalı şirketin iddiaları sonrasında Pakistan yetkililerinden Muhammad Kamran Khan tarafından resmi bir açıklama yapıldı. Açıklamada ülkeyi yakından ilgilendiren mevcut iddialar için araştırmaların yapıldığını, ancak yapılan çalışmalar kapsamında şu ana kadar herhangi bir kanıta rastlanmadığı belirtildi. 

Huawei ile ABD merkezli küçük bir yüklenici arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlık, yeni iddialarla birlikte çok farkı bir boyuta ulaştı. Çarşamba günü Kaliforniya bölge mahkemesinde açılan bir dava ile birlikte ortak çalışma yapan 2 şirket şu anda karşı karşıya gelmiş durumda. Kuşkusuz iddiaların gerçek olup olmadığı, yapılacak incelemelerin ardından ortaya çıkacak. Ancak bu sefer hem Pakistan hem de Huawei yetkilileri tarafından yapılan açıklama, mevcut iddiaların çok fazla geçerliliğinin olmadığını gösteriyor.





PAYLAŞ