Huawei; sunucu, kamera ve hesaplama altyapıları sundu - Haberler - indir.com

Huawei; sunucu, kamera ve hesaplama altyapıları sundu

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 34 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-12-09 22:00:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

IPVM adlı bir araştırma organizasyonu ve The Washington Post, Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei'nin son derece büyük bir tartışma yaratacak olan yüz tanıma sistemini test ettiğini dokümanlarla gün yüzüne çıkardı. Burada elde edilen bilgilere göre Huawei, Uygur Türkleri'ni tespit eden yetkililere uyar gönderen bir çalışmalarında yer aldı.

Engadget'ın The Washington Post üzerinden aktarmış olduğu haberlere göre Huawei, son derece tartışmalı bir yüz tanıma yazılımının testine katkı sağladı. Söz konusu bu haberlere göre yüz tanıma yazılımı, azınlık konumundaki Uygur Türklerini tespit ediyor ve bölgedeki yetkililere de otomatik olarak uyarı gönderilebiliyor. Konu hakkında ortaya çıkan bir diğer dokümana göre ise Huawei, 2018 Çin'deki yüz tanıma girişimlerinden bir tanesi olan Megvii ile çalışmalara başladı. Adı geçen bu çalışmada, kalabalık içerisinde yer alan insanların yaşı, cinsiyeti ve etnik kökenlerini dahi tespit etmeye yarayacak olan bir yapay zeka kamera sisteminin olduğu ortaya çıkarıldı. Söz konusu bu iddiaya göre ise bu sistem, bir Uygur'u tespit ettiğinde Çin polisinde "Uygur alarmı" gönderiyor.

Huawei ilk masaüstü bilgisayarını resmen tanıttıHuawei ilk masaüstü bilgisayarını resmen tanıttı

Huawei yeni çalışmalara imza atıyor

Çin'de yaşayan yaklaşık olarak 11 milyon Uygur Türkü'nün yaşadığı ve bunlarında büyük bir kısmının ülkenin kuzey kısmında yer alan Sincan bölgesinde yaşadığı biliniyor. 2018 yılında ise Çin Komünist Partisi'nin 800 bin ile 2 milyon arasındaki Uygur'u "rehabilitasyon merkezlerine" gönderdiği düşünülüyor. Bu merkezde ise Uygur Türklerine çeşitli eziyetlerin yapıldığı söyleniyor. 

The Washington Post, Huawei'nin resmi internet sitesi üzerinde bu sistemin detaylarının yer aldığı bir raporun olduğunu ortaya çıkardı. Huawei konu hakkında kendisine yöneltilen soruların ardından raporu sitesinden kaldırmış olsa da raporun varlığını kabul etti. Bir Huawei sözcüsü, konuyla ilgili yaptığı yorumda şu ifadeleri kullandı: "Rapor, sadece bir testti ve gerçek dünyada uygulanmadı. Huawei, bu tür testler için sadece ürün tedarikini gerçekleştirir. Özel bir algoritma ya da uygulama temin etmiyoruz."

Konu ile ilgili olarak ortaya çıkarılan bu dokümanlara göre ise üretici şirketi Huawei, sunucu, kamera ve hesaplama altyapı yardımları sunarak bu testi destekliyor. Huawei ve Megvii'nin tedarik konusunda çalıştığı bu üç yüz tanıma sisteminden herhangi birisinin 2018 yılında gerçekleştirilen bu teknolojiyi kullanıp kullanmadığı ise henüz bilinen bir durum değildir. Çinli şirket Huawei'nin bu teknolojideki payının, zaten sorunlar yaşadığı batı dünyasıyla arasındaki gerginliği daha artıracağı tahmin ediliyor. Konu hakkında elde edilen bilgiler şu an için bu kadar olup gelecek günlerde daha fazla bilginin elde edilmesi bekleniyor. 


Huawei P50 kamerası çığır açan bir teknolojiyle geliştirilebilirHuawei P50 kamerası çığır açan bir teknolojiyle geliştirilebilir
Huawei geliştiriciler için yeni bir kampanya başlattıHuawei geliştiriciler için yeni bir kampanya başlattı
İngiltere Huawei için yeni bir önerge hazırladıİngiltere Huawei için yeni bir önerge hazırladı

PAYLAŞ