Huawei Kararı Samsung ve Nokia'ya Yaradı - Haberler - indir.com

Huawei Kararı Samsung ve Nokia'ya Yaradı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 54 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-21 12:30:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Bugün güne, gündemde bomba gibi düşen bir haber ile başladık. Şöyle ki, ABD ve Çin arasında yaşanan gerginlik sebebiyle teknoloji sektörü ciddi anlamda karışmış durumda. İlk olarak ABD Başkanı Donald Trump tarafından Huawei'ye karşı başlatılan tepkinin devamında Google da Huawei ilw olan ilişkilerine ara verme kararı aldı. ABD'nin ve Google'ın bu tepkisinin ardından Çinli teknoloji devinin en büyük rakipleri olan Nokia ve Samsung'un hisselerinde yükseliş ile karşılaşmasına sebep oldu. Prestij olarak Huawei'yi ciddi anlamda zorlamayı başaran bu durumlar karşısında Huawei'den de basın açıklaması gecikmedi. Şirket konu ile alakalı basın açıklaması yapmakta gecikmedi. 

Çinli akıllı cihaz üreticisi Huawei'nin akıllı cihaz üretimi alanında en büyük rakiplerinden biri olan Koreli Samsung'un hisselerinde yüzde 2 oranında bir artış gözlemlendi. Yani görünen o ki, Huawei açısından yaşanan bu zorlu süreç diğer firmalara yaramış durumda. Yüzde ikilik oranın karşılığı olarak şirketin piyasa değer 5 milyar dolara ulaşmış oldu. Huawei'nin, telekom altyapı alanında en büyük rakibi olarak değerlendirdiğimiz Nokia şirketinin hisselerindeki artış oranı ise bu sabah itibariyle yüzde 5 oranını buldu. Olumsuz olarak değerlendirmek gerekirse bu yükselişlerin karşısında Avrupalı çip üreticilerinin hisselerinde ise çakılma yaşandı. 

Google'ın Ardından Intel ve Qualcomm'dan da Huawei'ye DarbeGoogle'ın Ardından Intel ve Qualcomm'dan da Huawei'ye Darbe

Samsung ve Nokia hisselerini uçtu

Bugün itibariyle Huawei ile ilgili ciddi sorunlar ile karşı karşıya geldik. Habertürk'ten Selim Karahan tarafından yapılan habere göre Huawei'nin uzun süredir ABD yaşadığı sorunlar ve bugün itibariyle farklı şirketlerinde bu soruna dahil olduğu bu sorunlar sadece akıllı telefon işiyle sınırlı değil. ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanan kararnamenin içeriklerine baktığımız anda Amerikalı şirketlerin 'güvenlik' gerekçesiyle Huawei'den artık telekom ekipmanı almayacaklarına dair veriler ile karşı karşıya geldik. Şu aralar başı dertte olan akıllı cihaz üreticisi Huawei, 2018 yılı itibariyle küresel telekom ekipmanı pazarında yüzde 29'luk bir pay ile lider oldu ve bu liderliğini de uzun süre sürdürmeyi başardı. Huawei, 2014 yılı içerisinde Finlandiya merkezli cep telefonu üreticisi Nokia şirketinden, liderliği kaptı ve o tarihten günümüze kadar elde ettiği pazar payını da istikrarlı bir şekilde her yıl 2 puan artırarak adım adım yükselmeye yönelik hareket etti. 

Çip üreticileri dibe indi

ABD tarafından Huawei'ye yönelik uygulanan yaptırımların etkisinin sadece iki ülke arasında kalmayacağı elbette ki tahmin edilen durumlar arasındaydı. Herkes tarafından bilindiği üzere, ABD herhangi bir konuda bir ülke ile sorun yaşadığı taktirde ve bu şirketleri de kara listeye aldıysa, şirketlere sadece ABD değil aynı zamanda müttefiklerinin de tepki göstermesini ve verilen bu karara da uymasını bekliyor. Bu nedenlerden dolayı dünyanın en büyük ikinci akıllı cihaz üreticisine sadece yazılım alanında değil aynı zamanda donanım alanında da uygulanan yaptırımlar Avrupalı çip üreticilerinin hisselerinde sert düşüşlere yol açtı. İsviçre merkezli STMicroelectronics'in hisselerinde yüzde 6 düşüş yaşanırken, bir diğer çip üreticisi Alman Infineon Technologies'in hisseleri yüzde 3.5 değer kaybetti.


Huawei'den Resmi Basın Açıklaması : Kanuna Uyuyor ve Sonuçları Gözden GeçiriyoruzHuawei'den Resmi Basın Açıklaması : Kanuna Uyuyor ve Sonuçları Gözden Geçiriyoruz
Geçmişten Günümüze Huawei - ABD SavaşıGeçmişten Günümüze Huawei - ABD Savaşı

PAYLAŞ