Huawei işlemci stoğu hakkında açıklama yaptı - Haberler - indir.com

Huawei işlemci stoğu hakkında açıklama yaptı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 28 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-24 17:01:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Akıllı Telefonlar

Yakın bir zaman önce ABD hükumeti tarafından getirilen yeni ihracat kuralı, TSMC gibi Amerikan menşeili yonga yapım ekipmanı kullanan firmaların, Huawei gibi Washington hükumetinin ticari engel koyduğu şirketlere işlemci tedariği yapmasını zorlaştırmıştı. Buna rağmen TSMC, oluşan sipariş boşluklarını doldurmak için yeterli talebe sahip olduğunu açıkladı.

Dünyanın en büyük bağımsız yarı iletken üreticisi TSMC; Apple, Huawei, MediaTek ve Qualcomm gibi teknoloji sektörünün dev firmalarından oluşan geniş bir müşteri ağına sahip. Şirketin şu sıralar ise Apple'ın A14 Bionic yonga setini, bu ay bitmeden 5nm mimarisinde üretmeye başlaması bekleniyor. 

Huawei ve Xiaomi gelecekte UTG teknolojisini kullanabilirHuawei ve Xiaomi gelecekte UTG teknolojisini kullanabilir

Yeni nesil işlemci, selefi olan A13 Bionic çipinin içinde yer alan 8.5 milyar transistöre kıyasla 15 milyar transistörle gelecek. Entegre devre içindeki transistör sayısı ne kadar yüksek olursa,  işlemci o kadar güçlü ve enerji tasarruflu oluyor. Benzer şekilde Huawei de bu sene, TSMC tarafından 5nm sürecinde üretilecek yeni bir HiSilicon çipine sahip olacak. 

Kısa zaman önce ABD Ticaret Departmanı tarafınca uygulanmaya başlanan yeni bir ihracat kuralı, Amerikan menşeili yonga yapım ekipmanı kullanan yabancı firmaların da Huawei gibi Washington hükümetinin ticari yasak koyduğu şirketlere ürün tedarik etmeden önce ABD lisansı almalarını şart koşuyordu. 

Bunlarla birlikte ABD, TSMC'ye Huawei ile birlikte çalışabilmesi için içinde bulunduğumuz senenin eylül ortasına kadar süre tanıdı. Dolayısıyla Tayvan merkezli firma, Mate 40 serisi telefonlara güç verecek olan yonga setlerini herhangi bir lisansa ihtiyaç duymadan üretebilir.

TSMC’nin geçtiğimiz mayıs ayı içerisinde, ABD'de 12 milyar dolar yatırımla fabrika kurma kararı aldığını da belirtmek gerekir. Çin'e karşı sonu gelmeyen bir ticari savaş başlatan ABD Başkanı Donald Trump, seçildiği günden bu yana Çin'in küresel tedarik zincirindeki payını azaltmak istiyordu. Haliyle TSMC’nin yapacağı bu devasa yatırım, Trump için önemli bir zaferi temsil ediyor.

Haber ajansı Reuters'e açıklama yapan Tayvan ekonomik planlama ajansının yeni başkanı Kung Ming-hsin, ABD'nin Tayvan'dan Çin ile olan tüm bağlarını kesmesini istemediğini söyledi. Washington hükumetinin, Çin ile derin ilişkileri sebebiyle sadece Huawei'yi hedef aldığını ifade eden Kung, Pekin ile bir husumet olmadığını da belirtti.

Huawei, ABD Ticaret Departmanı tarafından Google Mobil Hizmetleri de dahil olmak üzere ABD menşeili tüm hizmet ve ürünlerden uzak tutulmasına rağmen, dünya genelindeki akıllı telefon sevkiyatlarını geçtiğimiz yıl yüzde 17,1 oranında yükseltmeyi başarmıştı.



PAYLAŞ