Huawei ile ABD ilişkilerini sarsacak yeni belgeler ortaya çıktı - Haberler - indir.com

Huawei ile ABD ilişkilerini sarsacak yeni belgeler ortaya çıktı

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 48 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-04 19:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Teknoloji

Çinli teknoloji üreticisi Huawei’nin ABD’nin İran’a karşı olan yaptırımlarını ihlal eden belgelerine ulaştığı ortaya çıktı. Reuters tarafından ele geçirildiği ifade edilen belgelerin ülkeler arasındaki derin bağlantıları ortaya çıkardığı belirtiliyor. Huawei uzun bir süre önce Skycom adlı şirketi İran’daki yerel bir iş ortağı olarak tanımlamış ve bu durum ise uluslararası piyasada büyük bir yankı uyandırmıştı. Reuters tarafından ele geçirilen bazı belgelerin, Çinli teknoloji şirketi Skycom adlı şirketi nasıl etkili bir şekilde kontrol altında tuttuğunu gösteriyor. İlk kez ortaya çıktığı söylenen belgelerin; Huawei ve İran arasındaki mektup, not, sözleşme gibi ticari kayıtlardan oluştuğunu bildiriyor.

Reuters, 2013 yılına kadar dayanan belgelerin, Huawei’nin Skycom’un yöneticilerini değiştirme, Skycom’un Tahran ofisini kapatmak, milyonlarca dolar değere sahip sözleşmeleri almak için İran’da farklı şirket kurmak ve bazı faaliyetlerde bulunduğun kanıtlandığını aktardı.

Huawei ve Apple arasındaki rekabet güçleniyorHuawei ve Apple arasındaki rekabet güçleniyor

Skycom adı iddialarda geçti

Belgelerde yer alan bilgilerin ABD yetkilileri tarafından Huawei ve Huawei kurucusunun kızı Meng Wanzhou’ya karşı açılan ceza davasını destekleyici olarak kullanılabileceği belirtildi. Söz konusu şirket Skycom’un isminin daha önceden de davalardaki iddianamelerde geçtiği ifade ediliyor. ABD’nin iddialarına göre İran’dan para taşıman amacı ile büyük bankaları aldattığı söylenen Huawei’nin Skycom şirketini yerel ortaktan daha çok resmi olmayan işlerin yapılması için ortaya sunduğu bir yan kuruluş olduğunu belirtiyor. Uzun süredir devam eden davada Huawei banka sahtekarlığı olmak üzere birçok suçu reddediyor.

Bu kapsamda Skycom’un sadece bir iş ortağı olduğunu yalanlayan ve yeni elde edilen belgelerin davanın seyrini değiştireceğini düşünen bazı çevreler, bu durumun ABD lehine olduğunu yorumluyor. Huawei ise ortaya çıkan bu gelişme ile ilgili herhangi bir yorum yapmadı. İlerleyen günlerde şirketin tepkilerinin ne şekilde olacağı merakla bekleniyor.


ABD baskısı artan Huawei 2 senelik işlemci stokladıABD baskısı artan Huawei 2 senelik işlemci stokladı
Huawei FreeBuds 3i aktif gürültü engelleme özelliğiyle satışa çıkıyorHuawei FreeBuds 3i aktif gürültü engelleme özelliğiyle satışa çıkıyor

PAYLAŞ