Huawei: Google muadili uygulamalar hazır! - Haberler - indir.com

Huawei: Google muadili uygulamalar hazır!

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 4 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-24 10:29:03
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Akıllı Telefonlar

Aylardır Amerikan kısıtlamalarından kurtulamayan Huawei’nin geçtiğimiz günlerde ambargosunun kalkmayacağı tamamen belli olmuştu. Uzun bir süredir sessizce ve büyük bir sabırlar işlerin yoluna girmesini bekleyen Huawei’den ilk büyük adım geldi. Uzun bir süredir yeni piyasaya çıkardığı akıllı telefonlarda Google servislerini kullanamayan Huawei artık telefonlarında kendi mobil servisini kullanacak!

“Ulusal güvenlik riski” taşıyan şirketlerden alışveriş yapılmamasına ilişkin yasa tasarısı ABD Temsilciler Meclisi’nden geçmişti. Amerika ile bir adım ileri iki adım geri sürecinden sıkılan şirket kendi uygulamalarını tasarlıyor. ABD’nin yaptırımları karşısında yılmadan yeni ürünleri pazara sürmeye devam eden şirket Google Play servisi olmayan Huawei 30 Pro’yu yakında Türkiye’de satışa sunacak. Uzun bir süredir Google lisansını ne zaman geri alacağı merak edilen şirket bugün Google servisleri bulunmayan tüm cihazlarında Google’ın muadili olacak uygulamaları yıl sonuna kadar kullanıcılarla buluşturacağını açıkladı.

Huawei kurucusu Ren Zhengfei'den “emeklilik” açıklamasıHuawei kurucusu Ren Zhengfei'den “emeklilik” açıklaması

Huawei Mobil Servis'i geliyor!

Konuyla ilgili açıklama yapan Huawei Hindistan müdürü Charles Peng kendisine Goole Play servisleri ile ilgili bir soru yöneltilmesi üzerine, “Biz HMS (Huawei Mobil Servisleri) adını verdiğimiz hizmete sahibiz ve bir mobil ekosistem inşa etmeye çalışıyoruz.” Açıklamasını yaparak servislerin gelişmesinde büyük bir yol katetiklerini oyun, harita, mesajlaşma ve ödeme sistemi gibi pek çok alanda uygulamaların tamamlandığını belirterek Huawei Mobil Servisleri’nin Aralık ayının sonunda kullanıma açılacağını söyledi.

Huawei'ye ABD’den kötü haber geldi

Mayıs ayından beri ABD’nin çeşitli yaptırımlarıyla zor dönemler geçiren şirketin kurucusu Ren Zengfei hatırlarsanız geçtiğimiz hafta yaşanan bu süreç nedeniyle emekiliği ertelediğini ve ABD ile içinde olduğu savaşın ona güç verdiğini dile getirmişti. Görünüşe göre bir süredir adım atması beklenen şirket hamlesi için doğru zamanı bekliyormuş. Huawei’nin yeni geliştirmiş olduğu servisler Chrome, Fotoğraflar, Gmail ve Haritalar gibi popüler Google uygulamaları için alternatif bir seçenek oluşturacak. Kendi mobil servisini açacak olan şirket ayrıca bulut depolama sistemi ile kullanıcılarını yedeklemesini kolaylaştıracak.

Huawei Mobil Servis beklentileri karşılayacak mı?

Yaptığı açıklamada kullanıcıların Huawei Mobil Servisleri ve Google Play servisi arasında bir fark görmeyeceğine değinen Peng, yeni uygulama servisleri için yazılımcılarla çalıştıklarını ve yapılan bu çalışmadaki amacın kullanıcılara iyi bir deneyim sunmak olduğunu vurgulayarak “Bu bizim çalışma azmimizi körüklüyor.” Açıklamasında bulundu.

ABD yaptırımlarına rağmen Huawei rekor tanımıyor

Kendi mobil servisini geliştirmek için Ar-Ge çalışmalarına ciddi oranda yatırım yapan şirket bu çalışma için 1 milyar dolar yatırım yapmış durumda. Bunun yanı sıra geliştiricileri şirket içinde çalışmaya da davet eden şirkette Hindistan başta olmak üzere birçok ülkeden yazılımcılar görev aldı.

Hindistanlı yazılımcıların yoğunlukta olduğu ekip tarafından geliştirilen uygulamalar ilk etapta Avrupa olmak üzere birçok ülkede kullanıma sunulacak. Bu hamleyle eski gücünü yeniden toplamak isteyen şirket her ülkede en çok kullanımı en çok tercih edilen 100-150 uygulamayı kendi mobil servislerine eklemeyi hedefliyor.

Huawei’nin geliştirdiği uygulamalar ise şimdiden en çok merak edilenler arasına girdi. Özellikle de Huawei’nin Gmail ve YouTube gibi yıllar içinde geliştirilen milyonlarca kullanıcısı olan servislere nasıl bir alternatif geliştirdiği büyük ölçüde merak ediliyor. Bu noktada diğer bir seçenekte şirketin YouTube’nin hali hazırda bir alternatifi olan Vimeo gibi uygulamalarla anlaşma sağlamış olabileceği. Ancak Huawei tüm uygulamaları kendi ekosisteminde geliştirmeyi tercih ettiyse Google karşısında büyük bir rakip haline dönüştürebilir. Tabi kullanıcılar açısından yeni uygulamalara alışmak zaman alacağından bu biraz zaman alacak olsa da Huawei’den gelen bu adımın Google’ın Android ekosistemini zorlaması bekleniyor. Huawei’nin uygulamaların muadili için nasıl bir yol izlediğini bu ay sonunda hep birlikte göreceğiz.


Huawei'den yeni dönen kameralı telefon patenti!Huawei'den yeni dönen kameralı telefon patenti!
Huawei Mate 30 Pro Ocak 2020'de Türkiye'de SatıştaHuawei Mate 30 Pro Ocak 2020'de Türkiye'de Satışta

PAYLAŞ