Huawei, Google Anlık Uygulamalar özelliğini Quick Apps adıyla HarmonyOS'a getiriyor - Haberler - indir.com

Huawei, Google Anlık Uygulamalar özelliğini Quick Apps adıyla HarmonyOS'a getiriyor

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 27 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-01-15 00:05:03
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

ABD ile yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle Google lisansını kaybeden Huawei Google Servisleri’nin alternatiflerini geliştirmeye hız kesmeden devam ediyor. Google’ın “Instant Apps (Anlık Uygulamalar) hizmetinin benzerini geliştiren Çinli teknoloji devi “Quick Apps” adını verdiği hizmetle daha rahat bir Android deneyimi sunacak. 

Çin merkezli teknoloji devi oldukça karmaşalı geçirdiği 2019 yılının etkilerinden kurtulmak için çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin aldığı kararın ardından sarılan ve ağır ticari yaptırımlara maruz kalan şirket yeni  amiral gemisi “Mate 30”8 Google servisleri olmadan piyasaya sürmek zorunda kalmıştı. 

Google uygulamaları olmayan Huawei Mate 30 sadece 3 ayda 12 milyon sattıGoogle uygulamaları olmayan Huawei Mate 30 sadece 3 ayda 12 milyon sattı

Bu durumun Huawei için oldukça sarsıcı oldu. Zira hepimizin bildiği gibi Android ekosistemi gücünün neredeyse tamamını Google’dan alıyor. Buda Android üreticilerini Google servislerine bağımlı hale getiriyor. Geçtiğimiz sene Huawei’nin geçtiği zorlu süreçle önümüzdeki yıl bir başka teknoloji devinin karşılaşmaması için şuanda hiçbir engel bulunmaması haliyle üretici firmaların üzerinde de büyük bir gerginlik yaratmış durumda.  

Geçtiğimiz dönemlerde şirketin geçtiği süreç hakkında açıklamalar yapan Huawei, Google’a ve Android ekosistemine bağlı olduğunu birçok dile getirmiş olsa da şirketin uzun zamandır amacı kendi ekosistemini geliştirmekti. Bunun için Ar-Ge çalışmalarına milyonlar harcadığı tahmin edilen şirketin önündeki tek engel Google değil aynı zamanda kullanıcı alışkanlıklarıydı. Çünkü kullanıcılara bu yeni ekosistemi kabul ettirmenin zorlu olduğunu biliyordu. Ancak bugün ortaya çıkan gelişmeyle bize gösteriyor ki Huawei’nin Google açıklamalarının arkasında yatan neden ekosistemi için zaman kazanabilmekmiş. 

Uzun süreli Ar-Ge çalışmalarının ardından Huawei Google’ın karşısında HarmonyOS işletim sistemiyle çıktı. Yeni işletim sisteminde Android’de çalışan her uygulamanın çalışacağı yönünde açıklama yapan şirket HamonyOS işletim sisteminin geleceğin popüler işletim sistemlerinden biri olacağını düşünüyor. 

Yürüttüğü çalışmalarla kendi ekosistemini yavaş yavaş hazır hale getiren Huawei’nin işletim sistemi henüz yayınlanmış değil. Ancak gelen haberler HarmonyOS’un bugün piyasaya sürülmesi durumunda bile Andorid için geliştirilen tüm uygulamaları destekleyeceği yönünde. 

“Quick Apps” Google’ı aratmıyor! 

2016 senesinde Android telefonlar için Google tarafından geliştirilen “Anlık Uygulamalar” servisine benzer bir hizmet HarmonyOS’ta “Quick Apps” adıyla kullanıcıların karşısına çıkacak. 

“Quick Apps”in mantığı “Anlık Uygulamalar” servisiyle hemen hemen aynı olarak pek çok servisi indirmeden bile kullanmanıza olanak tanıyor. Bunun yanı sıra Huawei tarafından yapılan açıklamaya göre “Quick Apps” servisi farklı programlama dillerine destek verebilme özelliğine sahip. Yani uygulamalar “Java”, “HTML 5” ya da “CSS” dillerinde geliştirilseler bile “Quick Apps” olarak rahatlıkla kullanılabiliyor.  

Huawei Mate 30 Pro Ocak 2020'de Türkiye'de Satışta

Şirketten yapılan açıklamaya göre şuanda “Quick Apps” Huawei cihazlarında kullanıcılar tarafından yoğun ilgi görüyor. Bugüne dek 250 milyondan fazla cihazının bu servisten faydalandığını açıklayan Huawei kullanıcıların günde en az 14 dakika “Quick Apps”den yararlandıklarını açıkladı. 

Google hizmetlerini kendisine özel olarak geliştiren Huawei tüm alternatifleri tamamladıktan sonra Google’ın ciddi rakiplerinden olacak gibi görünüyor. Huawei’nin bu alanda daha çok yol kat etmesi gerektiği bir gerçek olsa da şirketin kendi ekosistemini geliştirme sürecinde ne kadar hızlı olduğunu düşünülürse o günler sanıldığı kadar geç gelmeyebilir. 


Huawei yeni ekran tedarikçisini yine Çin'de bulduHuawei yeni ekran tedarikçisini yine Çin'de buldu
Huawei P40 serisi P40, P40 Pro ve P40 Plus olarak geliyorHuawei P40 serisi P40, P40 Pro ve P40 Plus olarak geliyor

PAYLAŞ