Huawei, donanım yasağıyla resmen karşı karşıya! - Haberler - indir.com

Huawei, donanım yasağıyla resmen karşı karşıya!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 33 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-09-16 18:30:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Akıllı Telefonlar

Huawei, bugünden itibaren kendilerine yönelik olarak ABD Hükümeti tarafından uygulanan donanım yasağı ile resmen karşı karşıya kalmaya başladı.

Çinli şirket Huawei, geçtiğimiz ay yapmış olduğu açıklamada ABD'nin yaptırım kararından dolayı 15 Eylül tarihinden itibaren HiSilicon Kirin işlemcilerini üretmeye devam edemeyeceklerini açıklamıştı. İşte o gün geldi. Teknoloji üreticisi Eylül ayının 15'inden itibaren kendi işlemcilerini üretemeyecek. Aslına bakacak olursak tek mesela bu değil. Huawei, ABD’nin yaptırımlarından dolayı herhangi bir yonga seti üreticisi ile anlaşma yapıp yoluna o şekilde de devam edemiyor.

TCDD elektrikli scooter sektörüne giriyor: Çuf ÇufTCDD elektrikli scooter sektörüne giriyor: Çuf Çuf

Huawei, donanım yasağıyla resmen karşı karşıya!

Çinli şirket Huawei her ne kadar işlemci üretimini kendisi yapıyor gibi gözükse de, aslında işin arka planında Tayvanlı şirket TSMC bulunuyor. Fakat TSMC, ABD’den lisans alamadığı için artık Huawei’nin işlemcilerini üretemeyecek durumda. Üstelik sadece TSMC de değil; bugünden itibaren Qualcomm, Samsung, Micron ve SK Hynix gibi temel bileşen üreticileri de Huawei’ye ürün tedarik edemeyecek.

Güney Koreli şirket Samsung'un bu yasak ile alakasını soruyorsanız şöyle izah edebiliriz. Huawei, bugüne kadar akıllı telefonlarında kullandığı çeşitli bellek yongalarını Samsung ve SK Hynix’ten temin ediyordu. Aynı zamanda şirket, OLED panel ihtiyacında da yine Koreli iş ortakları Samsung ve LG’ye ihtiyaç duyuyordu. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından alınan yaptırım kararının sadece ABD ile sınırlı kalmamasından dolayı Huawei, akıllı telefon üretiminde dışa bağımlı olduğu herhangi bir noktada yoluna devam edemeyecek.

Söz konusunu bu yasağın bir sonucu olarak Huawei’nin akıllı telefonlarının şu an mevcut stoklar ile sınırlı olduğu ve bundan sonra yeni telefon üretiminin gerçekleşemeyeceği belirtiliyor. Dolayısıyla Mate, Nova ve P serisi telefonların yakında satıştan kalkması, var olanların ise fiyatlarının artması söz konusu olabilir.

Huawei her ne kadar HarmonyOS, HMS Core ve AppGallery ile yazılımsal olarak Google yasağını bir şekilde aşmayı başarmış olsa da, anlaşılan o ki donanım yasağı noktasında işler o kadar da toz pembe gitmeyecek. Şirketin yeniden ABD’den izin alması gerekiyor fakat ABD’nin lisans vermesi çok düşük bir ihtimal olarak görünüyor. MediaTek ve Qualcomm, Huawei’ye çip satabilmek için ABD’den izin istemişti ama hala bir gelişme yaşanmadı.



PAYLAŞ