Huawei Apple ve Samsung'tan 5G patent ücreti alacak - Haberler - indir.com

Huawei Apple ve Samsung'tan 5G patent ücreti alacak

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 11 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-03-17 13:00:00
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Çin merkezli teknoloji devi Huawei, Apple ve Samsung gibi isimlerden, kablosuz 5G patentlerine erişim için ücret alarak yeni bir gelir kaynağı elde edecek. 

ABD ambargolarından oldukça olumsuz bir şekilde etkilenen Huawei, yeni gelir kaynağı yaratmak için çalışmalarına hızla devam ediyor. Şirketin bu konudaki son hamlesi ise 5G patentlerine erişim için Apple ve Samsung gibi şirketlerden ücret talep etmek olacak. Apple ve Qualcomm, bir kaç yıl içerisinde lisans ücretleri konusunda yasa mücadeleler verdi ve Apple, Qualcomm'un patentleri ve yüksek miktarda talep ettiği iddia edildi. Sonunda, her iki şirket de çatışmayı mahkemeye gitmeden çözüme kavuşturdu, fakat şimdi görünüşe göre Apple'ın bu cephede farklı bir rakibi olacak. Bloomberg tarafından yapılan haberlere göre 5G teknolojisi için en büyük patent sahibi olarak değerlendirilen Huawei, telif ücretlerinden kazanç sağlamayı planlıyor. Çin merkezli telekomünikasyon devinin Apple ve Samsung ile telif hakkı konusunda görüşmeler içerisinde olduğunu bildirdi. 

Apple Almanya’ya 1 milyar dolarlık yatırım yaptıApple Almanya’ya 1 milyar dolarlık yatırım yaptı

Apple her zaman makul patent lisans ücretleri ödemeye istekli olduğunu açıklıyordu fakat şirketin Qualcomm tekonoljilerinden farklı bir seçeneği de yoktur. Huawei'nin ise rakipleri Qualcomm ve Nokia'dan daha düşük ücretler talep etmeyi planladığı da elde edilen bilgiler arasındadır. Bu, Apple ve Huawei'nin sakin bir şekilde anlaşmaya varacağı ve konunun yasal bir hesaplaşmaya gelmeyeceği anlamına gelir. 

Apple patent ücretlerine devam edecek

Apple'ın, Qualcomm'a karşı olan bağımlılığını en aza indirmek için mobil cihazlarda kullanmak üzere kendi modemleri üzerinde çalışmalar yaptığı da biliniyor. Fakat bu, Apple'ın tamamen bağımsız olacağı ve artık kimseye ödeme yapılmayacağı anlamına gelmez. Söz konusu bu patentlerin birçoğu, 5G modemlerin nasıl çalıştığına dair temel uygulamaları açıkladığından, Apple'ın Qualcomm, Nokia, Huawei ve diğerlerinin patentlerini ihlal etmeyen bir modem yaratması olası değil.

Apple ve Qualcomm, sözleşmeyi iki yıl daha yenileme olasılığı ile 6 yıllığına yeniden imzalamıştır. Bu, teoride 2027'ye kadar geçerli olacağı anlamına gelir. Konuyla ilgili güncel söylentiler, Apple'ın şu an için üzerinde çalıştığı modemin 2023 veya 2024 serisi akıllı cep telefonlarda kullanılacağı dile getirilmişti. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bu kadar olup gelecek günlerde daha fazla bilginin elde edilmesi bekleniyor. 

 


Apple, 5G konusunda dışa bağımlı olmak istemiyorApple, 5G konusunda dışa bağımlı olmak istemiyor
Apple’dan eski çalışanına hırsızlık davasıApple’dan eski çalışanına hırsızlık davası
Tüm Apple uygulamalarının topladığı veriler tek bir sayfada yayımlandıTüm Apple uygulamalarının topladığı veriler tek bir sayfada yayımlandı

PAYLAŞ