Huawei ABD yaptırımları karşısında atağa geçti - Haberler - indir.com

Huawei ABD yaptırımları karşısında atağa geçti

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-11-05 12:00:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Geçtiğimiz yıldan beri ABD hükümeti ambargolarından dolayı zorlu dönemlerden geçen Huawei, ambargoya karşı atağa geçti.

ABD başkanı Donald Trump tarafından yürürlüğe sokulan ambargolar nedeniyle 2019 yılının Mayıs ayından beri neredeyse gün yüzü görmeyen Çin merkezli teknoloji devi Huawei, Trump’ın kararını mahkemeye taşıdı. Mahkeme heyetine kendisine uygulanan ambargo kararının siyasi amaçlı olduğunu söyleyen şirket ambargonun sona ermesini istiyor.

Huawei'den ABD'ye yanıt niteliğinde Türkiye açıklamasıHuawei'den ABD'ye yanıt niteliğinde Türkiye açıklaması

Dilimize Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası (FOIA) olarak çevrilen kuralın ihlal edildiğini ve bunun sorumlusunun ABD Başkanı Donald Trupm olduğunu iddia eden şirket, 5G teknolojisinde yaşadığı zorlukların da Trump kaynaklı olduğunu ifade etti. Davda odaklanılan bir diğer konu da Huawei mali işler müdürü Meng Wanzhou’nun İran’a uygulanan ABD yaptırımlarını ihlal ettiği iddiası nedeniyle tutuklanmasıydı.

ABD ile Huawei'den şaşırtan anlaşma

Sektörde yaklaşık otuz üç senedir faaliyet gösteren Huawei, Donald Trump’ın siyasi ideolojilerin etkisi altında hareket ettiğini öne sürüyor. Hatırlarsanız Ren Zhenfei’nin en büyük kızı olan Meng Wanzhou, 1 Kasım 2018 tarihinde Kanada’da tutuklanmıştı.

Trump yönetimi, Mexico City üzerinden Arjantin’e giderken tutuklanan Wanzhou’nun HSBC’yi yanıltarak ABD tarafından İran’a uygulanan yaptırımları deldiğini iddia etmişti. Zhengfei ise Trump’ın Huawei tarafından iletilen ve bilgi edinme özgürlüğü için yürürlüğe sokulan kanuna dayanarak talepleri görmezden geldiğinin altını çiziyor.

Wanzhou aleyhindeki suçlamaların da siyasi amaçlı olduğunu kanıtlarla destekleyebileceğini söyleyen Huawei, konuya ilişkin belgeleri bir yıldan uzun bir süre önce Trump yönetiminden talep etmesine rağmen umursanmadığını ifade etti. Zhengfei, Trump’ın bu davayı kullanarak Huawei markasını tarihe gömmek istediğini düşündüğünü de vurguladı.

Söz konusu davada 16 adet bakanlığın adı geçti. Bu bakanlıklardan bazıları şöyle: Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı.Washington’da görülen dava hakkındaki gelişmelerden sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.


Huawei'den ABD ambargosuna karşılık çip fabrikasıHuawei'den ABD ambargosuna karşılık çip fabrikası
Facebook, ABD seçim reklamlarının yapılmasına izin veriyorFacebook, ABD seçim reklamlarının yapılmasına izin veriyor

PAYLAŞ