Konu teknoloji olduğu zaman, özelliklede bugünün şartlarında ele aldığımız zaman, 1 yılda bile pek çok şey değişiyor. Hatta öyle ki bu hıza ayak uyduramıyorsun ve her şeye hakim olamıyorsun. Bu durum çoğu zaman karşımıza çıkıyor olsa bile zamanında kullanmış olduğumuz bazı programlar, çok ilginçtir çeyrek asır geçmiş olmasına rağmen hala ayakta ve pek çok kullanıcıya sahip. Bu programlar bugüne gelene kadar zaman zaman güncellendi. Ancak temele indiğimiz zaman bazı işlevleri hala sunuyor ve aynı amaç için çalışmaya devam ediyor. Bugün haberimizde ise sizlere bu yazılımlardan bahsederek, hızlı gelişen teknoloji dünyasında bir hayli uzun ömürlü olduklarını sizlere söylemek istiyoruz. Peki bu programlar neler? Hadi gelin birlikte bu programlar neler göz atalım.

1- Komut istemi

maxresdefault 1 1549652800
Bu yazılım 1981 yılında ilk defa piyasaya sürüldü. Ortalama bir Windows kullanıcısı, uzun yıllardan beri komut satırını kullanma ihtiyacı hissetmiyor. Günümüzde artık komut yazmadan, grafik arayüzler üzerinden gerçekleştiriliyor. Peki bu kara pencere neden hala çalışmaya devam ediyor? Bunun nedeni oldukça basit. Normalde ek yazılım olmadan ulaşamayacağınız sistem bilgilerine, ayarlara ve işlevlere ulaşma olanağı sunan komut satırı, bunun yanında toplu iş dosyaları ile belirli rutinleri otomatik hale getirme işlemine yarıyor.

2- Microsoft Office
unavngivet 2 1549652780
İlk defa 1982 yılında pazara giren Microsoft Office, bugün hakkında pek çok kullanıcının bilmediği bazı gerçekler var. Örnek vererek açıklayacak olursak, ilk defa 1990 yılında ortaya çıkan bu yazılım, içerisindeki bileşenlerin ayrı ayrı kullanıma sunulması 1982 yılına dayanıyor. Bilinmeyen bir diğer gerçek ise, Microsoft Office ilk Word ihtiyacı ile değil Exel ihtiyacından ötürü ortaya çıkıyor.

3- SimCity
maxresdefault 2 1549652755
Tarihin en eski bilgisayar oyunu olarak karşımıza çıkan SimCity oyunu, 1989 yılında piyasaya sürülde ancak yıllarca varlığını korumayı başaran bir oyun olarak kaldı. Günümüzde ise hala oynanmaya devam ediyor.

4- Adobe Photoshop
518680 speed pan 1549652723
İlk olarak 1987 yılında bir doktora öğrencisi olan Thomas Knoll tarafından geliştirilen bu yazılım, 1988 yılında Adobe Systems’e satıldı. 2 sene süren ek geliştirme aşamasında sonra 1990 yılında piyasaya girerek günümüze kadar varlığını koruyan bir diğer program oldu. Macintosh için yayınlanan fotoğrafları düzenleme işine yarayan bu program, oldukça ilgi görmüş olacak ki bugüne kadar aynı özelliğini korumaya devam ediyor.

5- Microsoft Visual Studio
maxresdefault 3 1549652705
İlk olarak 1995 yılında ortaya çıkmış olan bu program, aslında kökleri çok öncesine dayanıyor. Visual C++ ilk olarak 1983 yılında, Visual Basic ise 1992 yılında yayınlanarak insanların kullanımına sunuldu. 2014 yılında bunun duyurusunu yapan Microsoft ise, ekosistemini profesyonel olmayanlara açmak istediğinin altını çizdi.

6- Norton AntiVirus
maxresdefault 4 1549652668
Her ne kadar günümüzde popüler olsa da Norton, yüklü olduğu bilgisayarları yavaşlatması ile tanınır. Ötesi ise insanlar tarafından oldukça pahalı bir yazılım olarak anılır. Bitti mi derseniz bitmedi, Norton yakın geçmişin ücretsiz uygulamalardan çokta farklı olmayan bir uygulama olarak bilinir. Fakat gel görelim ki her ne kadar eleştiri üzerine eleştiri alsa da bu denli uzun zamandır ayakta kalması doğrusu taktire şayan.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir