Hava kirliliğe karşı duman yutan dev kuleler! - Haberler - indir.com

Hava kirliliğe karşı duman yutan dev kuleler!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 10 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-11-07 15:51:02
Editör : Ahmet Haşim Erdoğan
Kategori : Teknoloji

Bu hava filtreleme girişimi olan Kurin Systems ilk olarak Hindistan'ın başkenti olan Yeni Delhi'ye yaklaşık olarak 13 metrelik bir hava temizleme kulesi inşa etmek istiyor.

Hava kirliliğe karşı duman yuten dev kuleler!

Her yıl Ekim ayı içerisinde Hindistan'ın başkenti olan Yeni Delhi, Diwali festivali yüzünden oldukça fazla bir hava kirliliğine maruz kalıyor. Salı günü yapılan bazı ölçümler göz önüne alındığında şehir farklı noktalarda PM10 seviyeleri tehlikeli bir seviye olarak bilinen 700'ün üzerinde bulunuyordu. Bu sorunu çözmek için Yeni Delhi yakınlarında faaliyet gösteren bir girişim, hava kirliliğini temizlemek için dev bir kirli hava temizleme kulesi inşa etmek için çalışmalar yapıyor.

Hava kirliliğine neden olan Tesla'ya para cezasıHava kirliliğine neden olan Tesla'ya para cezası

Bu girişime Kurin Systems adı verildi. Yaklaşık olarak 12 metreden çok daha uzun bir hava filtresi inşa ederek, 3 kilometre çevredeki 75 bin kişiyi kirli havadan kurtarmak isteniyor. Şirket günlük olarak 32 milyon metreküp temiz hava üretebileceğini belirtiyor. Hava temizleyici bu kuleler 48 adet fan ve 9 aşamalı filtreleme sistemi kullanacak. Bu sayede yaklaşık olarak 1 saat içerisinde 1,3 milyon metreküp temiz hava üretilebilecek.

Kurin Systems için, Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu yakın zaman içerisinde dünyanın en büyük ve en güçlü hava filtresi için patent verdi. Bunun ismi de City Cleaner olarak belirlendi. Bu kule 12,9 x 6,1 x 6,1 metre olarak inşa edilecek. Şirket bu kuleleri yaparken, kazaların önüne geçilmesi açısından hava temizleyici bu kulelerin etrafında yaklaşık olarak 10 metre genişliğinde boş alan olması gerektiğini de belirtiyor. Bu filtreleme sistemlerinin çalışan bir örneği Çin'in Xian şehrinde bulunan tam 100 metrelik hava filtreleme kulesi, dünyanın en uzun hava temizleyicisi olarak rekor barındırıyor. Ancak anlattıklarımızdan farklı bir teknik ile çalışan kule, günde yaklaşık olarak 10 milyon metreküp temiz hava sağlıyor.

Şirketin kurucusu Pavneeth Singh Puri, "Bizim kulemiz Çin’dekinden farklı şekilde iyonlaşma teknolojisi kullanmayacak. Biz PM10 ve üstü görünür parçacıkları temizlemek için ön filtreleme kullanıyoruz. DAha sonra H14 seviyesi HEPA filtre PM 2,5 parçacıkların yüzde 99,99’unu temizliyor. Son olarak aktif karbon filtresi diğer tüm parçacıkları, uçucu organik bileşikleri (VOC) ve kokuları filtreliyor." şeklinde bir açıklama yaptı.



PAYLAŞ