Hafif laptop alırken dikkat edilmesi gerekenler - Haberler - indir.com

Hafif laptop alırken dikkat edilmesi gerekenler

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 30 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-01-05 21:59:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Taşınabilir bilgisayarların taşınabilir olanları olduğu gibi aynı zamanda taşınması güç olanları da vardır. Taşıması kolay bir laptop sahibi olmak için nelere dikkat edeceğiniz hakkında pek fikriniz yoksa yazımızdan faydalanarak konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Kişisel bilgisayar dediğimizde kişiye özel olmasının yanı sıra aynı zamanda kullanıcının kişisel ihtiyaçlarını da karşılıyor olması gerekiyor. Yani şöyle ki yaşınız, kilonuz, sağlık durumunuz ve buna benzer diğer özellikleri de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu durumlara dikkat edildiğiniz kişisel bilgisayarlarında ergonomik özellikler ile tasarlanmış olması gerekiyor. Taşınması kolay bir bilgisayar arıyorsanız aşağıdaki unsurlara dikkat etmeniz gerekiyor. 

Materyal Meselesi

Hafif laptopların kasaları klasik metal ya da plastik yerine magnezyum veya alüminyum alaşımlarda oluşturuluyor. Bu bilgisayarların içinde genellikle dahili ekran kartı olduğu için üst düzey bir oyun oynamak pek de mümkün değildir. Yani şöyle ki o şık bilgisayarlarda yüksek frekanslı bilgisayarları soğutmak oldukça güç olur. Tasarımı ince olması nedeniyle donanımsal alanda da kısıtlı olan bu cihazlar fiyat olarak da pek düşük değiller. Hatta öyle ki kasa materyali ve diğer materyaller maliyeti artıran durumlar arasındadır. 

Ağırlıklar

Taşınması kolay hafif bir bilgisayar alırken ilk olarak özellikle ürünün ağırlığına dikkat etmeniz gerekiyor. Klasik bir laptop 15.6 inç 2 kilogramın altında olur, genellikle 1.8 kilogram olarak görürüz teknik özelliklerde. 1.5 kg ağırlığında ASUS VivoBook modellerinin biraz daha hafif olduğunu söyleyebiliriz. Bundan daha da hafif bir laptop isterseniz ZenBook ailesine bakmanız gerekir. 

Intel’in UltraBook konseptiyle ilk kez ASUS ile beraber üzerinde çalıştığı ZenBook modelleri, metal ve incecik gövdeleri ile beraber yıllar önce piyasada yerini almış ve hatta çok da beğenilmişti. Fakat öyle ki dönemin RAM ve işlemci özellikleri günümüzde kullanılanlar kadar yüksek performanslı değildir. 

Ekran Boyutları

Burada esas dikkat edilmesi gereken unsur ise laptopların ekran ve kasa oranlarıdır. Gelişen teknoloji ile beraber artık ince çerçeveli bilgisayarları hem oyuncu serilerinde hem de Ultrabook'larda görüyoruz. Bu nedenle 14 inç olan kasada 15.6 inç eski kasalardaki gibi geniş bir ekran elde etmek mümkün hale geliyor. Yeni nesil ince çerçeveli bilgisayarlara bakarken daha ufak bir kasa tercih etmek de artık gözler açısından eskisi kadar sorun teşkil etmiyor. 

Klavye ve Touchpad

Taşınabilirliği yüksek olan bilgisayarlarda ekranın yanında en çok çalıştığımız klavye ve dokunmatik alan önemlidir. Dokunmatik ekran konusunda iki tür kullanıcı vardır. Ekrana dokunarak çalışmayı seviyorsanız sizde bu ekranlara sahip olan cihazlardan birini tercih edebilirsiniz. Fakat buna alışkın olmayan kullanıcılar için klasik Touchpad tercih etmek en iyisidir. Bu  alanda en dikkat çekici olan ürünler ise ASUS’un ScreenPad ya da ScreenPad Plus özellikli modelleridir. Klavye seçimi esnasında ise rahat ve yumuşak dokulu klavyeleri tercih etmek çok dahan kullanışlı olacaktır. 

Güvenlik

Yakın zaman içerisinde devreye giren Windowsb Hello özelliği daha önce anmadığımız ama artık gündemimize giren en önemli özellikler arasında gözüküyor. Kamaraların yüz tanıma sistemi ile geliştirilmesi ve laptobun şifre girmeden açılıyor olması oldukça güzel karşılanan bir durumdur. Güvenlik anlamında özellikle yüz tanıma ya da parmak izi okuyucular oldukça önemlidir. 

İşlemci, RAM ve SSD

Sadece ofis ve multimedya kullanımı için dahi artık 120 GB SSD yetrli bulunmuyor. En az 240 ve 250 GB SSD'nin olması gerekiyor. Çok fazla dosyanız varsa mecburen 480-500 GB SSD'li modellere bakmanız gerekiyor. 

 





PAYLAŞ