Güvenli internet artık zorunlu hale geldi! - Haberler - indir.com

Güvenli internet artık zorunlu hale geldi!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 57 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-06-17 14:45:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

BTK tarafından yayımlanan yeni karara göre internet için yeni abonelik başvurusunda bulunan kişiler aksini talep etmedikçe sağlayıcıların “Güvenli İnternet Hizmeti Profili” üzerinden internete bağlanacak ve sakıncalı siteler engellenecek. Kullanıcılar diledikleri takdirde profillerini değiştirebilecek ya da korumayı iptal edebilecekler.

İnternet aboneleri için bugünden itibaren yeni bir dönem başlıyor. BTK tarafından bugün yayımlanan yeni karara göre artık kullanıcılar için güvenli internet aile profili varsayılan olarak seçili olacak. Ancak kullanıcılar dilerse güvenli internet profilini iptal edebilecekler ve mevcut abonelik planlarında bir değişim olmayacak.

Aileler ve Çocuklar için Güvenli İnternet RehberiAileler ve Çocuklar için Güvenli İnternet Rehberi

Sosyal medya platformları ilk raporlarını bu ay BTK'ya sunacak

Bir önceki düzenlemede kullanıcıların güvenli internet hizmetinden yararlanabilmesi için abonelik sözleşmesinin düzenlenmesi gerekiyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte durum tam tersine döndü. Artık kullanıcılar istemedikleri takdirde “güvenli internet profili istemiyorum” seçeneğini seçebilecek. Bu seçeneği seçmeyen kullanıcılar için güvenli internet profili uygulanacak. Kullanıcıların bu seçeneği kaldırması için ise müşteri hizmetlerine ulaşması veya online işlemlerden talep oluşturması gerekiyor.

BTK tarafından alınan bu kararının en geç 3 ay içerisinde uygulanması gerekiyor. İnternet Servis Sağlayıcıları, sözleşme yapısını, online işlemleri bu karara göre düzenlemeleri gerekiyor.

Güvenli İnternet nedir?

Güvenli internet hizmeti, internette yasaklı sitelerin ve sakıncalı içerik barındıran sitelerin erişime kısıtlandırıldığı bir internet hizmetidir. Sakıncalı bulunan siteler BTK tarafından belirlenmiştir. Bu hizmette Aile Profili ve Çocuk Profili şeklinde iki farklı güvenli internet profili bulunuyor. Yeni aboneler için otomatik aile profili seçili olacak. Seçilen profile göre erişimi kısıtlanmış olan siteler de değişiklik gösteriyor. Bu düzenlemeyle birlikte güvenli internet için ek bir ücret talep edilmeyecek. İstediğiniz zaman profili değiştirebilir ya da güvenli interneti iptal edebilirsiniz.

BTK’nın açıklaması

BTK’dan yayınlanan kararda şu ifadelere yer verildi:

"İşletmeciler tarafından;

1. Yeni aboneliklerde aksi abone tarafından talep edilmedikçe, abonenin “Güvenli İnternet Hizmeti Aile Profili”nden ücretsiz olarak istifade edeceği şekilde abonelik sözleşmesi tesis edilmesi,

2. Abonenin abonelik süresince “Güvenli İnternet Hizmeti” tercihini değiştirebilmesine imkân sağlanması,

3. İşbu Kurul Kararı’nda yer alan gerekli çalışmaların 3 (üç) ay süre içerisinde tamamlanması hususlarına karar verilmiştir"


5 Şubat Güvenli İnternet Günü neyi ifade ediyor?5 Şubat Güvenli İnternet Günü neyi ifade ediyor?

PAYLAŞ