Gorilla Glass 4 vs Gorilla Glass 5: Hangisi daha iyi? - Haberler - indir.com

Gorilla Glass 4 vs Gorilla Glass 5: Hangisi daha iyi?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 19 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-07-10 17:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Akıllı telefon piyasası hızla gelişiyor. Günümüzde pazardaki çeşitlilik kullanıcıların ihtiyacına göre seçimler yapmasını sağlıyor. Peki cihazlar arasındaki farkları nasıl değerlendirebiliriz?

Akıllı telefon üreticileri, ürettikleri telefonların ekranından kamerasına kadar pek çok alanda birbiriyle rekabet içindeler. Kamera donanımı günümüzde pek çok kullanıcı için ilk kriter olsa da aslında telefon seçerken ekran dayanıklılığını da göz önünde bulundurmanız gerek. Herkes en az bir kere telefonunu sert bir şekilde yere düşürmüştür. Kimi kullanıcının ekranı zarar almazken, bazı kullanıcılar bu düşme sonucu kırık ekranla bile karşılaşmışlardır. Peki iyi ekran nasıl anlaşılır?

Gorilla Glass DX ve DX+ tanıtıldıGorilla Glass DX ve DX+ tanıtıldı

Ekran dayanıklılığı denince akla ilk gelen tabi ki de Gorilla Glass. 2016 senesinde hayatımıza dahil olan Gorilla Glass 5 ekranlar bazı etkileyici darbe direnci spesifikasyonları ile güncellenmiş olan ekranlar. Darbelere ve toza karşı daha dayanıklı olan bu ekranların dayanıklılık seviyesi de yanındaki numaralara göre değişiyor.

Gorilla Glass ne kadar dayanıklı?

Yapılan testler Gorilla Glass 5 ile korunan akıllı telefonların ekranlarının 1.6 metre yani omuz yüksekliğinden düşme süresini yüzde 80'ine kadar sert, pürüzlü yüzeylere kadar dayanıklı olduğunu gösteriyor.

Corning Gorilla Glass

Corning, telefonlar için bir kapak camı olan Gorilla Glass'ı bir iyon değişim süreci kullanarak üretiyor. Aslında bu yapı için ekranın önüne eklenen zırh demek yanlış bir betimleme olmaz. Malzeme biliminde lider bir marka olan Corning’in geçmişi 1879 yılına kadar uzanıyor. Fakat şirket öncesinde akıllı telefonlar için ekran üretmiyordu.

Samsung ve Gorilla Glass'dan önemli ortaklık

Gorilla Glass 4 vs Gorilla Glass 5

Gorilla Glass 4'e ile Gorilla Glass 5 arasında elbette fark var. İki ürün de aynı markaya ait olsa da üretim dönemleri farklı olduğu için haliyle koruyucu ekranlardaki kullanılan endüstriyel malzeme ve teknoloji de farklı

Uzun süreli Ar-Ge araştırmalarının ardından Corning'teki bilim adamları, pürüzlü yüzeylerdeki damlaların ekranlar için zararlı olduğunu tespit ederek, camın formülasyonunu değiştirdikten sonra bu zararın azaldığını gördüler. Bu ekranları çeşitli testlere tabi tuttular. 2014 senesinde üretilen Gorilla Glass 4, 1 metre yükseklikten pürüzlü yüzeylere düştüğünde, ekranlar yüzde 80 gibi ciddi bir oranda zarar görmüyor. Gorilla Glass 5’e baktığımızda ise bu yüksekliğin 1.6 metreye çıktığını görüyoruz. Bunun yanı sıra testler Gorilla Glass 5’in çizilmelere karşı da daha dayanıklı olduğunu gösteriyor. Hatta internette de Gorilla Glass 5’in dayanıklılığını kanıtlayan pek çok video bulunuyor. Bu nedenle akıllı telefonunuzu seçerken en az Gorilla Glass 5 korumasına sahip olmasına dikkat ederseniz, aldığınız cihazın daha dayanıklı olacağını söyleyebiliriz.


Gorilla Glass 6 ilk hangi telefonda kullanılacak?Gorilla Glass 6 ilk hangi telefonda kullanılacak?
Gorilla Glass Victus kırılmalara karşı çok dayanıklı olacakGorilla Glass Victus kırılmalara karşı çok dayanıklı olacak

PAYLAŞ