Görev Yöneticisi'ndeki csrss.exe dosyası nedir? - Haberler - indir.com

Görev Yöneticisi'ndeki csrss.exe dosyası nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 40 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-21 19:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Görev Yöneticisi’nde İstemci Sunucusu Çalışma Zamanı olarak adlandırılan csrss.exe dosyası nedir, ne işe yarar gibi soruları sizler için bu içeriğimizde ele alacağız. Görev yöneticisini açtığınız zaman karşınızda bilgisayarınızda anlık olarak çalışan birçok işlem ve ifade göreceksiniz. Birçoğunuzun ne işe yaradığını bilmediği bu işlemler bilgisayarın arka planında sürekli olarak çalışan işlemlerdir. İstemcisi Sunucusu Çalışma Zamanı Süreci olan csrrs.exe dosyası da diğer yer alan işlemler gibi Windows işletim sisteminizin önemli bir parçasıdır.

Bu işlemin çalışmış olduğu dosyaya dair detaylı bilginiz yok ise, ne işe yaradığını da bilmiyorsunuz demektir. Gelin şimdi csrr.exe dosyası ile alakalı merak edilen tüm sorularınıza cevap vermeye çalışalım.

Windows 10 Mayıs 2020 güncellemesi yayımlandıWindows 10 Mayıs 2020 güncellemesi yayımlandı

Csrss.exe dosyası nedir?

Csrss.exe dosyası Windows işletim sistemleri için önemli bir parçadır. 1996’da yayınlanan Windows NT 4.0’dan önce csrss.exe, pencereleri yönetmek ile beraber ekranda bir şeyler çizmek ve benzeri işlevleri yerine getirmek için tüm grafik alt sisteminden sorumluydu. Windows NT 4.0 ile beraber bu işlevlerin çoğu normal bir işlem olarak çalışan “İstemci Sunucusu Çalışma Zamanı Süreci” işleminden Windows’un çekirdeğine, ana programları arasında yer almaya başladı. Günümüzde ise csrss.exe işlemi, Windows’un kritik işlevlerinden birisi olmakla beraber konsol pencerelerinden ve kapatma işlemlerinden sorumlu olmaya devam etmektedir.

Csrss.exe dosyası devre dışı bırakılabilir mi?

Windows işletim sistemindeki işlevinden bahsettikten sonra bugün itibariyle hala önemli sistem parçalarından birisi diyebiliriz. Virüs gibi ciddi bir sorununuz yok ise bu programla alakalı herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Aksi halde yapacağınız bir yanlış işlem bilgisayarınıza ciddi bir zarar verebilir. Görev yöneticisine giderek İstemci Sunucunu Çalışma Zamanı işlemini sonlandırmaya çalışırsanız ise Windows’un bilgisayarınızın kullanılamaz hale geleceğini ve bilgisayarınızın kapatılacağı uyarısı ile karşılaşırsınız. Windows ön yüklemesi esnasında csrss.exe işlemi başlatılamaz ise Windows 0xC000021A hata kodlu mavi ekran problemi ile karşılaşmanız olası olacaktır.

Csrss.exe dosyası virüs olabilir mi?

Bu dosyanın Windows bilgisayarlarda her zaman çalışması normaldir. Csrss.exe dosyası bilgisayar sisteminizde C > Windows > System32 dizinin de yer alır. Gerçek İstemci Sunucusu Çalışma Zamanı işlemi olduğunu doğrulamak için Görev Yöneticisi üzerinden sağ tıklayıp daha sonra “Dosya Konumunu aç” seçeneğine basın. Muhtemel söylediğiniz dizin açılacaktır ve konum açıldıysa dosyada bir problem yok demektir. Fakat kötü amaçlı yazılım endişeniz var ise söz konusu dosya için bir virüs koruma taraması yaptırabilirsiniz. Kötü amaçlı virüsler bazı zamanlar Windows dosyalarına bulaşabilir ve bunları değiştirebilir. Orijinal csrss.exe dosyası ise bir virüs değildir.

Nasıl korunulur?

Temiz ve düzenli tarama yapılan bir bilgisayar, csrss.exe dosyası ile alakalı korunmak için temel yapmanız gereken işlemlerdir. Sabit diskinizi temizlemek, düzenli taramalar yapmak sisteminizi korumanın başlıca yollarıdır. Csrss.exe sürecini analiz yapmak ve taramak için bazı yardımcı programlar kullanabilirsiniz.

Csrss.exe dosyasının aşırı GPU ve CPU kullanmak problemi

Normal durumlarda bilgisayarınız sağlıklı durumda iken, csrss.exe işlemi sadece küçük miktarda sistem kaynağı kullanmaktadır. Görev yöneticisi üzerinden GPU ve CPU yada bellek gibi aşırı miktarda kullanılan bir sistem kaynağı var ise bir sorunun olduğu anlamına gelmektedir. Bu durumda ise yapmanız gerekenler başlıca bilgisayarınızı taramak olacaktır.


'Windows 10 Özellik Deneyim Paketi' nedir?'Windows 10 Özellik Deneyim Paketi' nedir?
Windows 10'da aylar önce ortaya çıkan bir güvenlik açığının giderilmediği ortaya çıktıWindows 10'da aylar önce ortaya çıkan bir güvenlik açığının giderilmediği ortaya çıktı

PAYLAŞ