Google'ın Yeni Algoritması Guetzli Nedir? - Haberler - indir.com

Google'ın Yeni Algoritması Guetzli Nedir?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2017-03-23 11:02:49
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Google yeni algoritma sistemleri geliştirmeye devam ederken, internet kullanımını ve deneyimini üst seviyelere taşımaya devam ediyor. İnternet ortamında binler ve onbinlerce web sayfası ve internet sitesi bulunuyor. Bu websiteler belli başlı altyapılardan oluşuyor ve sunucularda barınıyor. Google ise geliştirdiği yeni açık kaynak kodlu algoritma ile beraber JPEG uzantılı görsellerin boyutunu %35 oranında küçültecek. Öyle ki internet ortamındaki veri kullanımları internet sayfalarının yapısından dolayı gerçekleşiyor. Örnek olarak yüksek boyutlu resimlerin fazla olduğu bir website sayfası yavaş bir şekilde açılabiliyor.

Bu noktada Google internet üzerindeki veri kullanımını azaltma ve hızlandırma adına yeni bir çalışmasını duyurdu. Henüz geliştirme aşamasında olan bu açık kaynak kodlu algoritma ile internet ortamında en fazla kullanılan resim formatlarından olan JPEG?in resim boyutlarını yüzde 35 oranında küçültecek ve veri kullanımından da tasarruf sağlayacak. Guetzli isimli bu yeni algoritma ve sistem çerez olarak bilgisayarlara entegre edilecek ve tüm internet tarayıcıları ile uyumlu bir şekilde çalışabilecek.

Guetzli, sisteminde görsel küçültme yöntemi ise ?psikogörsel model? isimli bir yöntem devreye giriyor. Söz konusu bu küçültme işlemi resmin boyutunu düşürmesinin yanı sıra ana resimden fazla bir detay kaybetmeden bu küçültme işlemini gerçekleştirebiliyor. Fakat tek eksi yanı ise diğer kodlayıcılardan daha yavaş çalışması söylenerek gösteriliyor. Örnek bir kedi gözü görselinde orijinal olan resim en solda iken eski algoritma libjpeg ortada ve yeni Guetzli algoritmesı örneği ise en sağ konuma yerleştirilmiş durumda. Guetzli bu noktada başarılı bir iş çıkartarak görselin detayından kayıp vermeyerek en iyi şekilde sıkıştırma işemini gerçekleştirebiliyor.

Bu algoritma masaüstü sistemlerde olduğu gibi mobil platformlarda da kullanılacak ve açık kaynak kodlu olduğundan dolayı geliştirilmesi de bir hayli kolay olacak. Bu veri kısıtlaması ile beraber mobil cihazlarda da daha az veri kullanılacak ve dolayısıyla bir tasarruf işlemi sağlanmış olacak.

KAYNAK: https://www.aramamotoru.com/googlein-yeni-kozu-jpegleri-30-kuculten-guetzli/





PAYLAŞ