Google'ın arama sonuçları ne kadar kişisel? - Haberler - indir.com

Google'ın arama sonuçları ne kadar kişisel?

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 35 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-12-07 11:15:00
Editör : Ahmet Haşim Erdoğan
Kategori : Donanım

Her gün Google'da bir sürü aramalar yapıyoruz. Sizce arama sonuçlarında kişiselleştirme olayı biraz abartılıyor mu, yoksa Google şirketine biraz haksızlık mı yapıyoruz? Peki Google'ın arama sonuçları ne kadar kişisel?

Google'ın arama sonuçları ne kadar kişisel?

Google şirketinin elindeki kullanıcı veri miktarını tahmin etmek mümkün değil. Şirket bunu gizlemiyor ve arama sonuçları geçmişine bakıp gezinti alışkanlıklarınıza göre kişiselleştirebiliyor. Ancak Google şirketinin rakibi olan DuckDuckGo'nun araştırma sonuçlarına göre arama sonuçları kişiselleştirmeden kaçmak o kadar basit değil. 87 kişinin yardımı ile yapılan bir araştırmada,"gun control", "vaccines", "immigration" gibi aramaların farklı kişilerde daha değişik sonuçlar verdiği görüldü. Bu arama sonucuna göre "filtre baloncuğu" olarak tanımlanmış olan bu olgu, Google oturumu kapandığında veya gizli gezinti pencerisinde bile etkin halde kalabiliyor.

Google Asistan Türkçe dil desteğine kavuştuGoogle Asistan Türkçe dil desteğine kavuştu

Wall Street Journal'ın geçmiş tarihte yaptığı bir açıklamaya göre, Google'ın arama sonuçları başkanlık seçimlerini ciddi bir şekilde etkilemişti. DuckDuckGo'ya göre katılımcıların büyük bir bölümü, kendilere has sonuçlar ile karşılaştı. İlk sayfadaki sonuçlar katılımcılar arasında farklılık gösterilirken bazılarında bağlantılar ve diğerleri görüntülenmedi. Siteye göre Google hesabından çıkış yapmak kişiselleştirmeye karşı bir koruma sunmuyor.

Araştırmaların pek bir bilimsel yanı olmasa da, Google arama motorunun çalışma şekli hakkında bazı sonuçlar vermeyi başarıyor. Elbette Google'ın bu duruma karşı nasıl bir açıklama yapacağını da dinlememiz gerekiyor. Şirket farklı kullanıcılara aynı sonuçları, aynı sıralama ile göstermesi küçük sitelerin hiç görünmemesi anlamına da gelebilir. 9to5Google'a bir açıklama yapan Google firması, araştırmanın sorunlu olduğunu söyledi. Firma, "sonuçlardaki farklılıkların kişiselleştirmeye dayandığının varsayıldığını" ancak bu teorinin doğru olmadığını savundu. Google'ın açıklamasına göre bu farklar çeşitli durumlardan oluşabiliyor. Bildiğiniz üzere Google'da bir gün içerisinde belkide milyonlarca arama yapılıyordur. Bu aramaların ne kadar kişiselleştirildiğini veya neye göre arama sonuçlarının çıktığını bilmiyoruz. 

Arama sonuçları hakkında çok bir açıklama yapmamasına rağmen bazı araştırmalar sonucunda Google'ın nasıl arama sonucu verdiğini veya arama motorunun nasıl çalıştığına dair bazı bilgiler edinebiliyoruz. Bu sayede arama motorunun nasıl çalıştığı hakkında fikirlerimiz oluşabiliyor. Araştırmaların devam edeceğini belirten şirketlere Google tarafından bir açıklama gelmedi.


Google, Mors kodu bulunan oyunların geliştirilmesine yardım ediyorGoogle, Mors kodu bulunan oyunların geliştirilmesine yardım ediyor
Youtube'un Google Play üzerinde yüklenme sayısı açıklandıYoutube'un Google Play üzerinde yüklenme sayısı açıklandı
Google Android ve iOS için ortak uygulama geliştirdiğini duyurduGoogle Android ve iOS için ortak uygulama geliştirdiğini duyurdu

PAYLAŞ