Google'dan Türkiye'ye uyarı! Lisanslar durdurulabilir - Haberler - indir.com

Google'dan Türkiye'ye uyarı! Lisanslar durdurulabilir

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 4 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-15 16:06:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Teknoloji devi Google, Rekabet Kurulu tarafından verilen haksız rekabet cezası üzerinde iş ortaklarına bir mektup yazdı. Acil olarak durumun düzeltilmemesi halinde Türkiye'deki Android akıllı cihazlara lisans verilmeyeceği söylendi. Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir tarafından konu ile ilgili yapılan habere göre, rekabet ortamına aykırı bir şekilde davrandığı gerekçesi ile Google'a bildirilen yükümlülüklerin yerine doğru bir şekilde getirilip getirilmediği görüşülerek 7 Aralık itibariyle yaptırım kararı alındı.

Yapılan araştırmalar sonucunda Rekabet Kurulu, Google şirketinin 19 Eylül 2018 tarihi itibariyle verilen karar ile yerine getirilmesi beklenen yükümlülükler çerçevesinde şirketlerle yaptığı sözleşmelerde yapması gereken değişikliklerin gerçekleşmediği sonucuna varıldı. Konu ile ilgili kurul tarafından hazırlanan bilgi notıu doğrultusunda yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda, Android tabanlı akıllı cihaz üreticileri ile beraber yapılan mobil uygulama dağıtım sözleşmesi kapsamında Google arama motoru simgesinin ana ekranda konumlandırılması, Google Webview unsurlarının tek bileşen olarak atanması adına gelir paylaşım sözleşmeleri içerisinde yer alan ve buna ek olarak da Google arama motoru özelliğinin akıllı cihazlara özel yüklenmesini barındıran hükümler yoluyla, 4054 sayılı Rekabet Korunması Hakkında Kanın'un 6. maddesinin ihlal edildiği ortaya çıktı.

Facebook, Spotify ve Google Vergi ile Tanışıyor!Facebook, Spotify ve Google Vergi ile Tanışıyor!

Rekabet Kurulu, Google tarafından uygulanan yeni sistem içerisinde, akıllı cihazlarda yüklü bulunmak isteyecek Google şirketinin rakibi konumunda yer alan arama motoru şirketlerin, akıllı cihaz üreticilerine sadece kendi arama motorlarının yüklenmesine ilişkin bir gelir elde etmek durumunda kalacaklarını belirtti. Bu bilgilerin yanı sıra aynı zamanda dev şirket Google, arama ögelerinin cihazlardan çıkarılması halinde cihaz üreticisinin Google şirketin ödemesi gereken lisans ücretini de karşılamak zorunda kalacaklarını ortaya çıktı. Şirketin gösterdiği bu tutumun tüketicileri, rakip ürünleri seçmemeye zorlayacağını dile getirdi.

Google'ın lisans durdurma kararı

Rekabet Kurulu tarafından verilen bu ceza kararının ardından Google, ülkemizdeki iş ortaklarına, mobil cihaz üretici şirketlerine ve aynı zamanda telefon satışı yapan GSM operatörlerine bir yazı göndererek aldıkları kararı açıkladı. Şirket, 12 Aralık itibariyle Türkiye'de satışı gerçekleştirilen Android işlemcili akıllı cihazlardaki kendilerine ait olan tüm içeriklerin lisanslarını iptal ettiğini ve bu tarihten sonra satışa sunulacak olan Android telefonlara da herhangi bir Google programı için lisans vermeyeceği gibi uygulamaların yeni sürümlerini de kullanamayacaklarını belirtti. Söz konusu bu bilgilendirme yazısında, Google Search, Google Play, YouTube, Gmail ve diğer Google uygulamalarının ülkemizde satışı yapılan tüm Android akıllı telefonlarda kullanılamayacağını belirtti. 

Teknoloji devi Google'ın müşterilerine yazdığı mektupta ise, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Rekabet Kurumu Başkanı Bilal Küle'nin iletişim bilgilerini paylaşarak, verilen ceza kararının geri alınması ya da düzeltilmesi için kurumlar ile baskı yapılmasını söyledi. Aksi halde ise üretici şirketler ve tüketiciler ciddi sıkıntılar ile karşılaşacak. Hatta öyle ki Google, Türkiye pazarından tamamen çıkma kararı dahi alabilir. Google'ın ülkemizde desteğini kesmesi halinde ülkemizde yer alan GSM firmaları büyük gelir kaybı ile karşı karşıya kalabilir. Şirketin bu kararı teknoloji dünyasında adeta bomba etkisi yarattı. 

 


Google Asistan tercüman modu Türkçe desteğiyle çıktıGoogle Asistan tercüman modu Türkçe desteğiyle çıktı
Google Play Store arama hatası giderildiGoogle Play Store arama hatası giderildi
Google, 2019'un en çok aranan film ve dizilerini belli olduGoogle, 2019'un en çok aranan film ve dizilerini belli oldu

PAYLAŞ