Google'dan Huawei hakkında önemli uyarılar! - Haberler - indir.com

Google'dan Huawei hakkında önemli uyarılar!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 49 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-02-24 10:32:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Donanım

Geçtiğimiz yıl gündemde adeta bomba etkisi yaratan Huawei ve ABD sorunun etkileri halen devam ediyor. Yaşanan sorunlar nedeniyle ABD, Huawei'e çok ciddi yaptırımlar uygulamıştı. Bunlardan en önemlisi de Huawei cihazların Google hizmetlerinden mahrum bırakılarak üretilmiş olmasıdır. Şu an kullanılıyor olsa da o süreçte çıkan bazı cihazlarda Google desteği yer almıyor. Bunun üzerine kullanıcılarda farklı çözümler üreterek Google hizmetlerini kullanmaya devam etmek istiyor. Teknoloji devi Google kullanıcıları, Android desteğinin yer almadığı Huawei akıllı cihazlarda Gmail, YouTube ve Google Maps gibi Google hizmet ve uygulamalarının, güvenlik nedeniyle "sideload" şeklinde yüklenmemesi konusunda uyardı.

Teknoloji dünyasının ileri gelen isimlerinden ABD dev Google, geçtiğimiz yıl Mayıs ayı içerisinde ABD hükumeti tarafından kara listeye alınan bu nedenle de Android lisansı iptal edilen Huawei şirketinin mevcut durumunu aktarmak adına bir makale yayınladı. Android Yardım Topluluğu'nda yayınlanan makalede, Android lisansının yer almadığı Huawei cihazlara sahip olan kullanıcılardan, cihazlarına herhangi bir şekilde Gmail, YouTube, Google Maps ve Play Store gibi Google uygulamalarını yüklememeleri dile getirdi. Tüm bu durum karşısında bir karmaşa çıktığını dile getiren arama devi Google, yeni Huawei akıllı cihazlarda Gooogle uygulama ve hizmetlerinn kullanılıp kullanılmayacağı hakkında sıklıkla soru aldıklarını ve bu noktada bir kafa karışlığını gidermek istediklerini belirtti. 

Huawei ABD'de Hukuk Savaşı BaşlattıHuawei ABD'de Hukuk Savaşı Başlattı

Gerekçe olarak güvenlik

Google Play yasal direktörü Tristan Ostrowski'nin hazırlamış olduğu bu makalede kullanıcılar hiç bir Google uygulamaları ve hizmetlerinin sideload şeklinde yüklenmemesi için uyarıldı. Direktör Ostrowski, "Odak noktamız, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca Huawei cihazındaki Google kullanıcılarının güvenliğini sağlamak." dedi ve şu şekilde devam etti; "Google'ın mevcut cihazlardaki uygulama ve hizmetlerine çeşitli güncellemeler sağlamak için ABD hükumetinin yönetmeliklerine uygun olarak Huawei ile çalışmaya devam ettik ve buna izin verildiği sürece devam edeceğiz." Açıklamadan da anlaşılacağı üzere 16 Mayıs 2019 ya da daha öncesinde piyasaya sürülen Huawei ürünleri, söz konusu sıkıntılardan etkilenmiyor. Fakat esas sorun bu tarihten sonra piyasaya sürülen cihazlarda meydana geliyor.

Şöyle ki 16 Mayıs'tan sonra piyasaya sürülen Huawei cihazlarının Android lisansı bulunmuyor ve "sertifikasız" olarak kabul ediliyor. Bu durum karşısında Google, Huawei cihazlarını sıkı güvenlik kontrollerinden geçiremediklerini ve cihazları herhangi bir tehlike anında koruyan Google Play Protect yazılımını önceden yükleyemediğinin altını çiziyor. Konuya ilişkin Google makalesindeki ifade şu şekilde; "Sideload olarak yüklenen (APK yoluyla elle yüklenen) Google uygulamaları güvenilir bir şekilde çalışmaz. Çünkü bu hizmetlerin; güvenlik riski oluşturabileceğini düşündüğümüz, onaylanmamış cihazlarda çalışmasına izin vermiyoruz. Google uygulamalarını sideload olarak yüklemek, kullanıcı güvenliğini ve gizliliğini tehlikeye atacak şekilde değiştirilmiş bir uygulama yükleme riski de taşır."


Huawei ABD işçilerine veda ediyorHuawei ABD işçilerine veda ediyor

PAYLAŞ