Google’dan aşı olanlar için online aşı kartı desteği geldi! - Haberler - indir.com

Google’dan aşı olanlar için online aşı kartı desteği geldi!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 12 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-07-02 10:00:02
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Google, korona virüs aşısı olan kişilerin aşı kartlarını yanında taşıma gereksinimi ortadan kaldırmak için önemli bir adım attı. Online aşı kartı desteğinin sunulacağı belirtildi.

Özellikle ülkeler arası yolculuklarda, aşı kartları en önemli kriterlerden birisi haline geldi. Kişilerin ülkesinde aşı olup olmadığını, hangi tarihlerde aşı olduğunu ya da kaç doz hangi aşıdan olduğunun öğrenilmesini sağlayan aşı kartları, genellikle fiziki olarak hazırlanıyor. ancak aşı kartının kaybedilmesi ya da unutulması gibi durumlarda kişiler için zorlu bir süreç başlayabiliyor. bu noktadan hareket eden Google ise kişilerin Android işletim sistemlerinde aşşı kartını kolay bir şekilde oluşturmasını sağlıyor.

Google’dan yeni hizmet: Passes API

Google Developers blogunda yayınlanan yeni bir blog yazısı ile duyurulan yeni gelişmede, Passas API olarak yeni bir sistemin geliştirildiği belirtildi. Android cihazlarda covid aşı testlerinin ve aşı kartlarının güvenli bir şekilde saklanması adına özel güncellemeler yapan Google, sağlık kuruluşlarında oluşturlan verileri, dijital platforma aktaracak. Üstelik ilk olarak ABD’de başlayacak olan çalışmalarda özel anlaşmalar gerçekleştirilmiş durumda. Sağlık kuruluşlarındaki geliştiricilerin ve onaylı sağlık yetkililerinin, covid test sonuçlarının ve aşıların dijital sürümlerini oluşturmak ve hastalara dağıtmak için Passes API'lere erişebileceğini ve ilk sunumun ABD'de başladığını belirten Google, ABD’nin ardından farklı ülkelerle de anlaşmaların sağlanacağını açıkladı. Bu bakımdan ABD’de yapılacak ilk testler, sistemin yaygın hale gelmesinde oldukça kritik ve önemli.

Dijital kimlik kartı sistemi nasıl çalışacak?

Google tarafından yapılan açıklamaya göre Android cihazlarda depolanacak veriler, internet bağlantısı olmasa dahi ihtiyaç duyulduğu anda erişilebilir olacak.  Android 5, Play Protect ve üzerindeki sistemlerde desteklenen yeni uygulama, sağlık alanlarındaki kurumlara da yeni bir fırsat sunuyor. Açıklamalara göre mevcut API’leri kullanmak isteyen sağlık kuruluşları, hastalara doğrudan metin veya e-posta yoluyla dijital covid kartları gönderebilecek veya bir web sitesinde mevcut kartları barındırabilecek. 

Covid ile ilgili hiçbir bilginin Google tarafından saklanmayacağı da özellilke vurgulanırken 3. taraf erişiminin de tamamen kapalı olduğu belirtildi. Kişilerin ve sağlık kuruluşlarının bu yeni sisteme nasıl bir yaklaşımda bulunacağı ise merak ediliyor.





PAYLAŞ