Google’da arama yaparken işe yarayacak hileler - Haberler - indir.com

Google’da arama yaparken işe yarayacak hileler

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 14 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-09-19 21:00:17
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Google, araştırmak istediğiniz her konu hakkında bilgi bulabileceğiniz bir alan olsa da arama hileleri ile bu işlemleri daha da kolay hale getirebilirsiniz. 

Teknoloji devi Google, basit bir arama motoru gibi görünüyor olsa da esasında öyle değildir. Sahip olduğu YouTube ve Gmal gibi hizmetlerin varlığı da oldukça büyük bir etkendir. Google arama hileleri, arama yaparken istediğiniz bilgileri kolaylıkla bulmanızı sağlar veya kolaylık sağar. Zaman zaman Google'da arama yapmak sanıldığından çok daha karmaşık olabilir. Bu gibi durumlara karşı Google hilelerinden faydalanmak işinizi daha da kolaylaştıracaktır. 

Güney Kore, Google'a 117 milyon değerinde ceza kesecek!Güney Kore, Google'a 117 milyon değerinde ceza kesecek!

Az bilinen Google arama hileleri

Aradığınız her neyse sadece onu bulun

Google arama hileleri listesinde, en çok kullanışlı olan özelliklerden biri de budur. Merak edilen bir konu ile ilgili olarak bilgi edinmeye çalışırken, onunla ilgili ne kadar alakasız sonuçlar varsa karşınıza çıkabilir. Google'ın arka planında hayal dahi edilemeyecek genişlikte bir veri tabanı var ve buna bağlı olarak da karmaşık bir algoritma ya sahiptir. Durum bu şekilde olunca da ara sıra arama yaparken karışık bilgilere denk gelinebilir. Bu şekilde durumlar karşısında harika bir çözüm vardır. Eğer bir kelimeyi tırnak içerisinde yazarsanız, Google aramaları daha dar bir şekilde gerçekleştirecek ve tırnak içerisinde belirlenen kelimelerin bulunduğu arama sonuçları karşınıza çıkar. Örnek vermek gerekirse “shiftdelete” diye arattığınız zaman, içerisinde shiftdelete kelimesi geçen web sayfaları dışında farklı bir sayfa ile karşılaşmazsınız. 

Abuk sabuk arama sonuçlarından kurtulun

Her ne kadar tırnak işareti kullanarak aramaları özelleştirebilseniz de istediğiniz sonuca ulaşmak zaman zaman garanti olmayabilir. Özellikle de kelime benzerliklerinin olduğu durumlarda yine istenmeyen web sayfaları ile karşılaşmak mümkün olabilir. Bu durumlarda ciddi anlamda düşünen bir diğer özellik de kısa çizgidir. Örneğin; iPhone 13 özellikleri ve fiyatı hakkında bilgi almak istiyorsunuz ancak sürekli iPhone 13 Pro karşınıza çıkıyor. Bu şekilde durumlarda "-Pro" ibaresini aramanın sonuna ekleyerek, o kelimeyi aramaların sonuçlarından hariç tutabilirsiniz. 

Sevdiğiniz sitelerin benzerlerini bulun

Şöyle ki severek takip ettiğiniz bir site var, içeriklerini beğeniyorsunuz ve sürekli sayfalarını dolaşıyorsunuz. Ona benzer sayfaları da kolaylıkla bulabileceğiniz bir Google arama hilesi vardır. Bu noktada kullanmanız gereken parametre ise related. Basit bir şekilde örneklendirmek gerekirse; “related:shiftdelete.net” ifadesini arattığınızda, SDN teknoloji odaklı bir web sitesi olduğu için karşınıza teknoloji üzerine yayın yapan benzer siteler çıkacaktır. 

Arama yaparken olabildiğince basit kelimeler tercih edinin

Google'ın dili ile günlük yaşamda kullanılan dil tamamen zıttır. Örnek vermek gerekirse telefonda konuştuğunuz arkadaşınız ile “Yarın İstanbul'a geleceğin” demenizde herhangi bir sorun yok. Ancak aynı cümleyi Google’a yazmanız, doğru sonuca ulaşma konusundaki ihtimali önemli oranda düşürecektir. Arama yaparken mümkün oldukça basit cümleler kullanmak gerekir. 

“Mırıldanarak” şarkı bulun

Kulağınıza çalınan herhangi bir şarkıyı nerede olursanız olun bulmanıza yardımcı olacak mobil uygulamalar vardır. Fakat bunların öncelikle o şarkıyı tam olarak duymaları gerekir ki kolaylıkla şarkıyı tanıyabilsinler. Bu da her zaman mümkün olan bir durum değildir. Google arama hileleri listesinde yer alan mırıldanarak arama özelliği, dilinizin ucunda olan ama bir türlü aklınıza gelmeyen şarkıları bulmanız konusunda yardımcı olur.


Google Mesajlar mesaja cevap vermeyi unuttuğunuz zaman size hatırlatacak!Google Mesajlar mesaja cevap vermeyi unuttuğunuz zaman size hatırlatacak!
Kore rekabet düzenleyicileri Google'ı 207,4 Kore wonu cezaya çarptırdıKore rekabet düzenleyicileri Google'ı 207,4 Kore wonu cezaya çarptırdı
Google Files'a akıllı depolama özelliği getirildiGoogle Files'a akıllı depolama özelliği getirildi

PAYLAŞ