Google'a Göre Yapay Zeka ile Kanser Önceden Tespit Edilebilir - Haberler - indir.com

Google'a Göre Yapay Zeka ile Kanser Önceden Tespit Edilebilir

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 7 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-29 09:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Google yeni yürüttüğü bir araştırmayla yapay zeka teknolojisinin akciğer kanserini erken safhalarda tespit edebileceğini açıkladı.

Google’ın araştırmacılarından olan Danial Tse ve meslektaşları ortak bir çalışma yürüterek, yapay zeka teknolojisinden yararlanarak, sağlık kötü huylu kanser hücrelerinin tespiti alanında daha gelişmiş bir sistem geliştirdi. Akciğer kanserinin tespitinde büyük bir başarı elde edilen bu sistemin ise ilerleyen zamanlarda sağlık alanında kullanılması bekleniyor.

Google Hastalıkları Teşhis Edecek: DR GoogleGoogle Hastalıkları Teşhis Edecek: DR Google

Akciğer Kanserinde Yapay Zeka Teknolojisi

Danial Tse ve yapay zeka teknolojisi alanında uzman isimlerden oluşan araştırmacı ekip, akciğerlerde bulunan kötü huylu nodülleri tespit edebilmek için yapay zekanın öğrenme becerisini kullanarak yeni bir algoritma geliştirdi. Geliştirilen bu sistem sayesinde yapılan 42 bini aşkın BT taramasında, yüzde 11 oranında yanlış pozitif sonuçlar tespit edilirken yüzde 5 oranında da yanlış negatif sonuçlar belirlendi. Yapılan bu araştırma Nature’da yayınlandı.

Google'ın yapay zekası kanserli hücreleri teşhis ediyor!

Akciğer kanseri ne yazık ki tedavisi ve tespiti en zor olan hastalıklardan bir tanesi. Geçtiğimiz sene ABD’se akciğer kanseri yaklaşık olarak 160 bin insanın ölümüne neden olmuştu. En çok ölümle sonuçlanan kanser hastalığı olarak bilinen akciğer kanserinin tespitinde kullanılan Tomografi hayat kurtaran bir etkiye sahip olsa da, hala hastalığın tespitinde yetersiz kalan bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

Yapay Zeka Sağlık Alanında Kullanılabilir

Yapay zeka, 2033 yılına kadar 22 bin yaşam kurtarabilir

Danial Tse ve meslektaşları ise, yapay zeka teknolojisini kanser taraması alanında kullanarak elde edilen sonuçların dünya çapında daha çapında daha güvenilir hale getirilebileceğini savunsa da, bu alanda bir çalışma için sistemin henüz daha çok hastada doğrulanması gerektiğini de kabul ediyor. Sistem daha fazla geliştirilmeye ve öğrenmeye ihtiyaç duysa da Tse ve meslektaşları geliştirmiş oldukları sistemden oldukça ümitli. Araştırmacıların ilerleyen zamanlarda yapay zekanın göğüs ve cilt kanserini tespit edebileceği alanında bir çalışma yürüttüğünü göz önünde de bulundurursak kanser hücrelerinin tespiti alanında yapay zekaya ilginin her geçen gün arttığını da söyleyebiliriz. Bir önceki çalışmaları da göz önünde bulundurarak sistemin gereken desteği aldığında kanser hastalığının tespitinde hayat kurtarıcı bir etkiye sahip olacağını söylemek de yanlış olmaz.


Ne zaman öleceğimizi yapay zekalar söyleyecekNe zaman öleceğimizi yapay zekalar söyleyecek
Bill Gates’e göre 2019’a damga vuracak 10 teknolojiBill Gates’e göre 2019’a damga vuracak 10 teknoloji

PAYLAŞ