Google'a eski çalışanından büyük suçlama! - Haberler - indir.com

Google'a eski çalışanından büyük suçlama!

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 13 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-08-19 12:03:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Son  dönemlerde ayrımcılık iddialarıyla gündemde olan Google iddialarına yenisini ekledi. Bu defa yankı uyandıran suçlamayı Google’ın eski bir çalışanın yaması oldu. 

Hatırlarsanız geçtiğimiz dönemlerde dünyanın teknoloji devi şirketlerinden olan Amazon, hakkında çıkan ayrımcılık haberleriyle gündeme gelmeye başlamış ve bu durum şirketin tepki çekmesine neden olmuştu.  İddialarda Amazon gündemden düşmeye başlarken yerini çarpıcı bir şekilde Google aldı...  

Google'a bir ayrımcılık davası dahaGoogle'a bir ayrımcılık davası daha

Google son dönemlerde firma içinden aldığı şikayetlerle sık sık gündeme geliyor. Çalışanlarına farklı imkanlar tanımakla suçlanan şirket hakkında yeni iddia ise, şirketin hamile kadınlara karşı ayrımcılık yapması. Motherboard’ın yayınladığı habere göre Google’ın bu tutumuyla ilgili suçlamalarda bulunan bir çalışanın yazdığı şikayet yazısı ortaya çıkarak kısa sürede yayıldı. Çalışan kadının yazmış olduğu şikayet dilekçesinde ise bir yöneticinin kendisine karşı hamile kaldıktan sonra aşağılayıcıyı yorumlarda bulunmaya başladığı ve doğum yapana kadar aynı sürecin devam ettiği yer almakta. Doğum sonrası ise istifa eden kadın “Annelik izinden sonra Google dönmüyorum ve sebebi bu” başlıklı bir şikayet dilekçesi yazdı. Yayımlanan dilekçe ise iddialara göre 10 binden fazla Google çalışanı tarafından görüntülendi. 

Google kadın çalışanlara gereken hakları tanımıyor mu? 

Eski Google Mühendisi, Şirketi Cinsiyetçilik ve Irkçılık İle Suçluyor

Gündeme damgasını vuran bu olay ne yazık ki teknoloji devi şirketler arasında yer alan Google’ın karşılaştığı ilk suçlama değil. Google kısa bir süre önce çalışanlarını belirli yaş kriterlerine göre seçmekte işi abartmasıyla gündeme gelmiş ve yaşları yüzünden işe alınmadıkları iddiasıyla şikayetçi olan kişilere toplamda 11 milyon dolar tazminat ödemek durumunda kalmıştı. Bunun yanı sıra Google’da çalışan üç kadın  ise şirketin kadın çalışanlara daha az maaş ödediği ve daha düşük maaşlı kariyer yollarına sevk ettiğini düşündükleri için Google’a dava açmışlar ve Kasım ayında da yapılan bu ayrımcılık nedeniyle tepkilerini göstermek için bir yürüyüş düzenlemişlerdi.  

Tüm bu iddialar Google’ın çalışanlarına sergilediği eşitsiz tutum hakkında oldukça ciddi iddialar olmakla birlikte, son dönemlerde iddialara göre elde edilen bilgilere göre Google geçtiğimiz dönemlerde cinsel suiistimal suçlamasından sonra şirketten ayrılan Android’in yaratıcısı Andy Rubin’e 90 milyon dolar ödediği söylentileriyle karşı karşıya. Konu hakkında sessiz kalan Google’ın tutumu ise Rubin’e ödenen tazminat konusundaki iddiaları güçlendirmesi şirketin pek de lehine bir izlenim yaratmıyor. 

Google’ın “İnsan Kaynakları” departmanı şirket menfaatini mi gözetiyor? 

Google çalışanının cinsiyetçi mesajı ortalığı karıştırdı

İsmini açıklamak istemeyen bir çalışanın söylediğine göre ise, kendisinin İK ile görüşmesinin hemen ardından yöneticinin kendine olan tutumunun ciddi bir şekilde değiştiği ve ardından aylarca sinirli bir tutumuma ve E-posta'lara maruz kalarak, sunduğu projelerinde reddedildiği yönünde. Bunun yanı sıra şirket içerisinde yöneticisiyle her karşılaşmasına görmezden geldiğini ve diğer çalışanlar önünde mahcup edici davranışlara maruz kaldığı belirtiliyor. Tüm bunlara ek olarak ise yöneticisinin Google’ın kıdemli yöneticileriyle görüşerek kendisi hakkında imaj zedeleyici söylemlerde bulunduğu ve daha kendisine bir açıklama yapmadan yerine alınacak olan elamanlarla iş görüşmelerinin yapılması Google çalışanı için bardağı taşıran son damla oldu. 

Konuyla ilgili olarak Google’da sorun yaşayan kadın, şirketin çalışanlarına annelik izninden dönene kadar yerine başka çalışanların bakmasına izin vermediğini dile getirdi. Hatta yaşadığı sağlık nedenlerinden dolayı erken izine ayrılacak olması şirkette daha büyük sorunlara neden olmuş. Eğer bu iddialar doğruysa Google’ın “İnsan Kaynakları” departmanının çalışanlarına yardımcı olmaktansa firmalarını korumaya yönelik bir tutum sergilediğini gözler önüne seriyor. Çok konuşulacak olan bu tartışma hakkında ise henüz Google’dan bir açıklama gelmedi.


İlgili uygulamalar
Google çalışanlarının protesto yürüyüşüne 1500 kişi katılacakGoogle çalışanlarının protesto yürüyüşüne 1500 kişi katılacak
Google Çalışanları Yeni Bir Protesto BaşlattıGoogle Çalışanları Yeni Bir Protesto Başlattı

PAYLAŞ