Google'a alternatif servisler - Haberler - indir.com

Google'a alternatif servisler

Tahmini Okuma Süresi : 4 ' 54 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-12-24 07:59:03
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Donanım

Günümüzde Google uygulamalarının ve servislerinin hayatımızın büyük bir parçası haline geldiğini söylemek yanlış olmaz. Bu düşünceye sahip olan gazeteci Nithin Coca kendini Google servislerinden arındırmak isteyerek bu düşünceyi benimseyenler için alternatif uygulamaların olduğu bir rehber hazırladı.

Amerikalı teknoloji devi Google neredeyse günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuş durumda. En çok ziyeret edilen internet sitelerini Google’dan bulmuş olabilir, intertte dolaşırken arka planda YouTube’dan müzik dinliyor olabilirsiniz. Hatta E-posta hesabınızı Gmail’den alıyor ve navigasyon yerine yoğunlukla Google Haritalar’ı tercih ediyor olabilirsiniz.

Google Inbox'ın Yerine Kullanılabilecek Alternatif E-Posta UygulamalarıGoogle Inbox'ın Yerine Kullanılabilecek Alternatif E-Posta Uygulamaları

Gördüğünüz üzere dünya çapında birçok kullanıcı Google servislerini günlük hayatında sıklıkla tercih ediyor. Peki tüm bu servisler için tek bir şirket uygulamalarını kullanmak ne kadar doğru? Günümüzde internetin her alanında neredeyse tekel haline gelen Google’a alternatif uygulamalar var mı? Tüm bu soruların yanıtı Nithin Coca’nın kullanıcılar için oluşturduğu rehberde.

Serbest gazeteci olarak tanınan Nithin Coca geçtiğimiz günlerde radikal bir kararla Google servislerini ve uygulamalarını kullanmayı bırakmaya karar verdi ve bu nedenle kullandığı servislerin alternatiflerini derinlemesine araştırdı. Kendisi için yaptığı bu araştırmayı daha sonrasında Google’ı bırakmak isteyenler için yayınlayan Coca, kullanıcılara akıllı telefonları ve bilgisayarları için kullandıkları servislerin alternatifleri bulunan bir rehber yayınladı.

Arama Motoru

Coca’nın Google’a alternatif olarak önerdiği ücretsiz arama motorları DuckDuckGo ve Starpage adındaki iki servis. Gizlilik odaklı olarak tasarlanan her iki arama motoru da kullanıcılara internette özgür bir dolaşım imkanı sağlıyor. Bunun yanı sıra bilinen diğer alternatifler ise Ask.com ve Bing. Gibi yine gizlilik hassasiyetiyle bilinen arama motorları.

Tabi Google’ın ücretsiz imkanlarını tüm alternatiflerde bulmak mümkün değil. Ancak bu konuda açıklama yapan Coca, Google’ın bu servisleri kullanıcı verilerini nakde çevirdiği için ücretsiz olarak sunduğunu ve gizliliği ön planda tutan kullanıcıların ücretli servisleri kullandığının altını çiziyor. Coca'nın Chrome'a alışık kullanıcılar için önerisi ise Mozilla Firefox.

E-posta ve harita için alternatifler

Günümüzde Gmail servisinin milyonlarca kullanıcı bulunuyor. Coca’nın Gmail’e alternatif olarak önerdiği servis ise CERN isimli bir bilim insanı tarafından İsviçre’de start veren ProtonMail adındaki bir servis. Bu servis ücretsiz sürümünde kullanıcılarına 500 MB’lık bir depolama alanı sunuyor. Ücretsiz versiyonu ise en az Gmail kadar kullanışlı. Diğer alternatifler ise Fastmail, Tutanota ve Hushmail servisleri.

Uygulamaların özellikleri ise tıpkı Google gibi kullanıcılarına pek çok alternatif sunması. Takvim konusunda zorlanan ve bir alternatife ihtiyaç duyan kullanıcılar Fastmail’i tercih edebilir ama ayrı bir takvim uygulaması tercih ediyorsanız Calendar’dan yararlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra Coca'nın "Haritalar" servisine karşılık olarak önerileri ise Here WeGo ve mobil alternatifi maps.me servisleri.

Depolama alternatifleri

Google Dokümanlara alternatif 4 servis

Google’ın sunduğu Drive hizmeti kullanıcılara fotoğraf depolamadan kişilere kadar pek çok alternatif sağlıyor. Coca’nın bu noktada kullanıcılara önerdiği servis ise NextClous adını taşıyan bir uygulama. Açık kaynaklı bir kullanıcı arayüzüne sahip olan bu servis güvenlik alanında da oldukça hassas. Tabi bu servisi kullanmanız için kendi sunucunuzun olması gerektiğini de belirtelim. bunun haricinde servisin HTTPS sertifikası istediğinin de altını çizen Coca sertifikanın Let’s Encrpt üzerinden ücretsiz bir şekilde alınabileceğini açıkladı. Bu işlemlerle uğraşmak istemeyen kullanıcılar ise OwnCloud ve Openstack’i  ya da ücretli alternatifler olan Dropbox ve Box’u tercih edebilirler.

Analitycs’inde bir alternatifi var!

Bildiğiniz üzere Google Analitycs bir çok kullanıcı için büyük bir öneme sahip. Bu noktada Coca’nın önerisi ise Matomo. Google kadar geniş özelliklere sahip olmayan bu servis web sitesi trafiğini takip etmekte oldukça başarılı. Coca’nın diğer önerileri ise OpenWebAnalytics, GoStats ve Clicky.

Google Servisleri Yerine Kullanabileceğiniz 6 Alternatif

Android’den vazgeçebilirsiniz!

Bildiğiniz üzere alternatif bulmanın en zor olduğu alanlardan biri de işletim sistemi. Apple iOS ve Google Android’in lider olduğu sektörde bu sistemlerin alternatifleri de bulunuyor. Coca’nın Android kullanıcılarına sunduğu alternatif işletim sistemi LineageOs ve uygulama mağazası da F-Froid App. Diğer alternatifler ise PureOS ve UbuntuTouch.


Google'ın 2019'da sonlandırdığı 32 uygulama ve hizmetGoogle'ın 2019'da sonlandırdığı 32 uygulama ve hizmet
Google Chrome’a medya kontrol tuşu geldiGoogle Chrome’a medya kontrol tuşu geldi

PAYLAŞ