Google yasağı Huawei'ye zarar veriyor! - Haberler - indir.com

Google yasağı Huawei'ye zarar veriyor!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 16 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-04-01 13:01:01
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

ABD’nin Çinli teknoloji şirketi Huawei’e uygulamış olduğu ambargo sonuçları ortaya çıkmaya başlıyor. Şirket için gerçekleştirilen Google yasağının şirkete tam 12 milyar dolar zarar mal olduğu açıklandı. Huawei’nin revize edilmiş 2019 yılı gelir beklentisi ise 135 milyar dolar seviyesindeydi. Geçtiğimiz yıl ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşından ötürü Huawei kara listede yer aldı ve hükümet izni olmadan Amerikalı şirketlerin geliştirmiş olduğu teknolojinin Huawei tarafından kullanılamayacağı duyuruldu. Bu yasak ile beraber Google şirketi Alphabet kararı ile Huawei telefonlarına verilen Android yazılım desteği güncellemeyecek ve telefonların uygulama yüklemesine olanak sağlayan Google Play Store uygulama mağazasına da erişim olmayacak olarak karar verildi.

Huawei tarafından ilk etapta bu yasağın çok fazla etkilememesi düşünüldü. Ancak Huawei tarafından yapılan güncel açıklamaya göre şirketin 2019 gelir tahminlerinin bir hayli gerisinde kaldığını gösteriyor.

Huawei'den akıllı şarj modu özelliğiHuawei'den akıllı şarj modu özelliği

Huawei tam 12 milyar dolar kaybetti

CNBC’ye açıklama yapan Huawei Yöneticisi Eric Xu, Huawei’nin 2019 gelirlerinin 123 milyar dolar olduğu açıklandı. Google yasağı sonrasında gelir beklentilerinin 135 milar dolarlık bir hedef olduğu ifade edilmişti. Bu açıklamaya göre 2019 beklentilerinin 12 milyar dolar altında kalındı. Bunun nedeni olarak ise Xu, ABD’nin yaptırımları olduğunu ifade etti. Huawei’nin gelirlerinin bu düşüşünün büyük oranda tüketici elektroniği bölümündeki azalmadan ötürü olduğu ifade ediliyor. Bu bölümdeki satışlar 2019’da şirketin toplam satışlarının %54’üne tekabül ediyordu. Ayrıca bu bölüm 2018 yılında ağ ekipmanları kısmının dahi önüne geçerek Huawei’nin en fazla gelir getiren bölümü olmuştu. Xu’ya göre ise ABD yaptırımlarının en fazla etkilenen kısmı tüketici elektroniği bölümü oldu.

Akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar bölümünün 2019’da getirdiği gelir 66.93 milyon dolar olurken bu sayı beklentilerin 10 milyar dolar daha azı diyebiliriz. Diğer yandan gelirler yuan bazında %19.1 artarken karda yüzde %5.65 oranında yükseldi. Ancak 2018’de kar %25 iken, 2017’de ise kar %28 seviyesindeydi. ABD’nin Huawei’ye yönelik yaptırımları sürerken, Huawei yazılım desteği anlamında zor anlar yaşamaya devam ediyor. Bakalım iki ülke arasında suların durulması ile beraber bu yaptırımlar kalkacak mı ilerleyen dönemlerde göreceğiz.


Huawei Share ile çoklu ekran paylaşımı nasıl yapılır?Huawei Share ile çoklu ekran paylaşımı nasıl yapılır?
Huawei vazgeçti! Google Uygulamaları'nı geri istiyor!Huawei vazgeçti! Google Uygulamaları'nı geri istiyor!

PAYLAŞ