Google, Yapay Zeka Etik Kurulunu Kapattı - Haberler - indir.com

Google, Yapay Zeka Etik Kurulunu Kapattı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 4 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-04-09 21:01:02
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Teknoloji devi Google, yapay zekaya adı altında yapılan çalışmaların denetlenmesi için yakın zaman önce Gelişmiş Teknoloji Dış Danışma Konseyi adında bir araştırma merkezi kurmuştu. Geçtiğimiz haziran ayı itibariyle aktif olan kurum, yapay zeka doğrultusunda yapılan araştırma ve geliştirme ürünlerinde, yani yapay zekanın geliştirilmesi ve kullanılmasına rehberlik edecek Google AI İlkeleri'nin bilgisini vermişti. İç yönetim yapısında kusursuz olmak ve ilkelerin uygulaması aşamasında geçen sürecin verimli geçmesi adına Advanced Technology External Advisory Council, yani İleri Teknoloji Dış Danışma Konseyi, ATEAC kurulu yakın zaman önce aktif olarak kullanıma sunulmuştu. Oluşturduğu bu grup sayesinde Google'ın yapay zeka ilkeleri kapsamında ortaya çıkan, makine öğreniminin kriterlerini belirlemeyi hedefleyen Google, maalesef bu konular üzerinde pek de başarılı olmuş gibi gözükmüyor. Gündem de yer alan son bilgilere baktığımız taktirde İleri Teknoloji Dış Danışma Konseyi feshetmiş gibi gözüküyor. Yani kurum kapacak. 

İleri Teknoloji Dış Danışma Konseyi üyeleri toplan 8 kişiden oluşmaktadır. Bu üyeler; Alessandro Acquisti, Bubacarr Bah, De Kai, Dyan Gibbens, Joanna Bryson, Kay Coles James, Luciano Floridi ve William Joseph Burns gibi alanında başarılı ve son derece isimler olarak listeleniyor. Listede yer alan isimlerin her biri kendi alanında başarılı araştırmacılar olarak adlandırılıyor. Listede yer alan isimlerden en dikkat çeken isim ise Kay Coles James oldu. Kurulun kapatılıyor olması akıllara işlerin planlandığı gibi gitmediği yönünde düşünceleri getiriyor. 

Google’dan Seyahat Sitelerini Bitirecek Hamle, Google Destination Nedir?Google’dan Seyahat Sitelerini Bitirecek Hamle, Google Destination Nedir?

Araştırmacı Kay Coles James, ATEAC kurul üyesi olmasının yanı sıra aynı zamanda Heritage Foundation'ın da başkanlık görevini yürütmektedir. Etkileri ve Amerikan Dış Politikasını değiştirme gücü bakımından Amerika Birleşik Devletleri'inin önemli siyasi aktörleri arasında sayılabilecek ATEAC, özellikle vergi politikası, silahlanma ve savunma sanayi alanlarında çalışmalar yürütüyordu. Üstelik bu alanlarda da başarılı adımlar atmaya yönelik hareket eden kurulun kapatılması oldukça ses getiren durumlar arasında yer aldı. Kurulun ses getiren diğer bir üyesi ise Dyan Gibbens olarak görülüyor. Söz konusu yaşanan olumsuz olayların kurulun gidişatını etkilediği ve gelecek süreç içerisinde de durumların daha da kötüye gitmesi durumuna karşı kurulun kapatılma kararı verildi. Google tarafından kurulan İleri Teknoloji Dış Danışma Konseyi'nin kapatılmış olması yapay zeka alanında yapılan çalışmaların ve araştırmalarında önüne geçileceğini gösteriyor. 

Kurulun yoluna devam edememesinin sebepleri arasında halihazırda Kay Coles James'ın Heritage Foundation'a başkanlık yapması ile alakalı olduğu önyargıları da mevcuttur. Bunun sebebi ise Heritage Foundation, LGBT bireylerin haklarının verilmesi durumuna karşı sert bir tavır sergiliyor olması şeklinde bir izlenim söz konusudur. AL Etik Kurulu'nda Kay Coles James isminin görülmesi dahi çeşitli tartışmalara yol açtığı ve aynı zamanda olumsuz tepkileri üzerine çektiği için pek de hoş karşılanmıyor. Global İlişkiler Kıdemli Başkan Yardımcısı Kent Walker tarafından ATEAC'in kapatıldığı yönünde resmi bir açıklamada bulundu. Kent Walker, açıklamasında grubu dağıttıklarını, ancak yapay zekanın ortaya çıkardığı önemli konulardaki çalışmalarına ve sorumluluk almaya devam edeceklerini bilgisini verdi.

 


Apple, Google'ın üst düzey yöneticisini kadrosuna kattıApple, Google'ın üst düzey yöneticisini kadrosuna kattı
Yeni Google Chrome güncellemesi yayınlandıYeni Google Chrome güncellemesi yayınlandı
Google Asistan'da reklam dönemi başladı!Google Asistan'da reklam dönemi başladı!

PAYLAŞ