Google WhatsApp kullanıcılarının kişisel verileri için risk oluşturuyor - Haberler - indir.com

Google WhatsApp kullanıcılarının kişisel verileri için risk oluşturuyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 27 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-06-08 18:01:02
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Popüler mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, bir süredir çeşitli güncellemeler ile gündeme gelmeye devam ediyor. Athul Jyaram adlı bir kişi bu sefer yazılımın bir açığını buldu. Bu noktada ise WhatsApp, telefon numarası gizleme özelliği ile şüphe uyandırdı. Yazılımlarda yer alan hataları bularak ödülleri toplayan Jayaram, “Sohbet Etmek için Tıklayın” seçeneğinin tehlikeli olduğunu ifade etti. Söz konusu kişiye göre telefon numarasının gizlendiğini sanan herkes, aslında kendi numarasını Google’da bulabilir olduğunu belirtiyor. Alınan bilgilere göre sohbet etmek adına kullanılan seçeneğin aslında telefon numaralarını Google’ın arama dizinine eklediğini belirtiyor. Kullanıcılar ne yazık ki bu özelliğe izin vermiş oluyor.

Facebook tarafından ise bunun ciddi bir açık olmadığı ifade edilirken arama sonuçlarından ortaya çıkan numaralar hakkında ise şunları dile getiriyor: “Eğer bir kullanıcının numarası Google’da gözüküyorsa ilgili kullanıcı bütün bilgilerini herkes ile paylaşmış demektir. Kısacası bu durum o kişinin kendi seçimi ve burada herhangi bir sistem açığı yok.”

WhatsApp iOS sürümü için QR kodla kişi ekleme özelliğini test ediyorWhatsApp iOS sürümü için QR kodla kişi ekleme özelliğini test ediyor

WhatsApp telefon numarası gizleme ile gündeme geldi

“Sohbet Etmek için Tıklayın” adlı özellik, bir internet sitesinin sahibine WhatsApp üzerinden site ziyaretçilerine yönelik bir sohbet oturumu başlatmak adına kolaylık sağlıyor. Bu sistemde “Hızlı Yanıt” kodunun görüntüsü ile site sahibinin WhatsApp numarası eşleştiriliyor. Bu sayede bir ziyaretçi kendi telefonuna herhangi bir numara eklemeden direkt bir şekilde WhatsApp oturumuna katılabiliyor. Bu oturuma katılmak için ilgili sitenin QR kodunu kullanmak veya ilgili grup sohbeti bağlantısına tıklamak yeterli oluyor.

Hata ve ödül avcısı tarafından aktarılan bilgilere göre Google’ın arama dizinin de ortaya çıkan telefon numaraları WhatsApp sisteminden sızıyor. Bu sızıntı ise wa.me olarak telefon numarası formatına dönüştürülüyor. İnternet sitelerinin bu yöntem ile elde etmiş olduğu numaralar Google tarafından da kayıt altına alınıyor ve dizine aktarılıyor. Bu duruma ek olarak Google’ın numaralar noktasında şuana kadar 300 bin adet kayıt oluşturduğu ortaya çıktı. Jayaram ise bu numaraların kötü niyetli kişilerin eline geçebileceğini ifade ediyor.

Jayaram ise şu sözleri dile getirdi: “Kötü niyetli kişiler, WhatApp profili aracılığı ile bir kişinin fotoğrafını görebilir ve o kişi ile alakalı fotoğraf taraması yaparak ilgili kişinin sosyal medya hesaplarını ve hatta daha fazlasını keşfedebilir.”


WhatsApp Web'de karanlık mod nasıl etkinleştirilir?WhatsApp Web'de karanlık mod nasıl etkinleştirilir?
WhatsApp'tan güvenlik adına önemli hamleWhatsApp'tan güvenlik adına önemli hamle

PAYLAŞ