Google veri takibi konusunda kolları sıvadı - Haberler - indir.com

Google veri takibi konusunda kolları sıvadı

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 23 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-10 17:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Google, Android için önemli güvenlik yeniliklerinin yolda olduğunu açıkladı.

Hatırlarsanız bir süre önce yayımlanan iOS 14.5 güncellemesiyle uygulamaların veri takibi için kullanıcılardan izin alması gerekiyor. Güvenlik açısından oldukça etkili bir uygulama olan bu özelliği Google’da Play Store’a entegre edecek.

Google arama sonuçlarındaki Soru-Cevap özelliğini kaldırıyorGoogle arama sonuçlarındaki Soru-Cevap özelliğini kaldırıyor

Google 6 Mayıs “Dünya şifre günü”nde güvenlik konusunda önemli bir açıklama yaptı. Açıklamasında 2 adımlı doğrulama konusuna dikkat çeken şirket, bu konuda çok önemli bir yenilik duyurdu. 2 adımlı doğrulama artık tüm Google hesapları için varsayılan olarak kullanıma sunulacak. Bunun yanı sıra şirket yaptığı açıklama da Play Store’daki uygulamaların artık veri takibinde kullanıcılara şeffaf olması gerekeceğini de açıkladı.

Apple’ın kullanıcılarının gizliliği için attığı adımlar görünüşe göre Google’ı da etkiledi. Bu zamana kadar pek çok kez Play Store’daki veri ihlalleriyle gündeme gelen şirket bu durumun önüne geçmek için kolları sıvadı. Artık iOS’da olduğu gibi Android kullanıcıları da bir uygulamayı indirirken uygulamanın hangi verileri kayıt altında tuttuğunu öğrenebilecekler.

Google Apple'ın izinden gidiyor

Bu özellik sayesinde kullanıcılar uygulamaların hangi kişisel bilgilerinizi topladığını, bu bilgileri başkalarıyla paylaşıp paylaşmadığını, paylaşıyorsa ne amaçla paylaştığı ve bu bilgileri ne gibi güvenlik önemleriyle sakladığını görebilecekler. Google’ın özellik hakkında yaptığı açıklama ise şöyle;

iOS 14.5 sürümü bir çok özellikle kullanıcılara sunuldu

  • Hangi tip kişisel verinin toplandığı. Örneğin: “Detaylı Konum Bilgisi”, “Kişiler ve Rehber”,  “İsim, E-posta, Adres Gibi Kişisel Bilgiler”, “Fotoğraf ve Video Galerisine Erişim”, “Depolamadaki Diğer Dosyalara ve Uygulama Bilgisine Erişim”.
  • Toplanan bu kişisel verilerin nasıl kullanıldığı. Örneğin: “Bu verinizi uygulamanın x fonksiyonu için kullanacağız.” veya “Bu verinizi uygulamayı size özel kişiselleştirmek için kullanacağız.”
  • Uygulamanın bilgilerinizi saklarken ne gibi bir şifreleme (encryption) yöntemi kullandığı.
  • Uygulamanın “Google Aileler” kurallarına uyup uymadığı.
  • Uygulama, kişisel verinizi toplamadan da iş görebilir durumda mı.
  • Söz konusu uygulamanın güvenlik kısmının üçüncü parti bir kurum tarafından onaylanıp onaylanmadığı.
  • Söz konusu uygulamanın kullanıcının istemesi halinde topladığı kişisel verileri silip silmeyeceği. Buna ek olarak, kullanıcıların uygulamayı silmesi halinde kişisel verilerine neler olacağı.

Ancak bu özelliğin Android için yayımlanmasına biraz daha zaman var. Google tarafından yapılan açıklamaya göre bu özellik 2021 senesinin üçüncü çeyreği itibariyle kullanıma sunulacak. Ardından bu özelliğin Google Play Console’da kullanmaya başlanması hedefleniyor. Android kullanıcıları önümüzdeki seneden itibaren Google Play Store’da uygulamaların veri takibi konusundaki politikalarını görebilecekler. 2022’nin ikinci çeyreği ise geliştiricilerin yeni politikaya uyum sağlamayan uygulamaların Play Store’la ilişiği kesilecek.

 


Google Chrome ekibinden Apple Safari'ye eleştiri geldiGoogle Chrome ekibinden Apple Safari'ye eleştiri geldi
Google, tabletler için yeni eğlence platformu oluşturuyorGoogle, tabletler için yeni eğlence platformu oluşturuyor

PAYLAŞ