Google ve Safari'nin

Google ve Safari'nin "Gizli modu" gizlilik esasında değil

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 57 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-08-09 12:30:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Dünyanın popüler tarayıcılarından Safari ve Google’ın “Gizli mod” seçenekleri ne kadar güvenli?

Google ve Safari gibi tarayıcıların gizli mod seçeneği zaman zaman her kullanıcının tercih ettiği bir seçenek olmuştur. Gizlilik esaslarına dayanan bu mod aynı zamanda internette güvende olmanın yollarından biri. Eğer tarayıcı geçmişinizin kaydedilmesini istemiyorsanız harika bir yöntem gibi görünse de ne yazık ki “Gizli mod”lar pek de gizli değil.

Yakında Google Haritalar'a gelecek 'Gizli Mod'un testlerine başladıYakında Google Haritalar'a gelecek 'Gizli Mod'un testlerine başladı

Gizli mod kullanarak çevrim içi geçmişinizi durdurabilirsiniz. Bu modu kullanırken ziyaret ettiğiniz web siteleri tarama geçmişinizde görünmez, çerezleri de barındırmaz ve herhangi bir site verisini de kaydetmez. Bilgilerinizi girdiğiniz web formlarında daha sonra kullanılmak üzere kayıt altına alınmaz. Tüm bu özelliklere baktığımızda Google ve Safari gizli mod özelliğini gerçekten kullanışlı hale getirdiğini söylemek mümkün. Aynı zamanda bu özellik herhangi İnternet araması yaptıktan sonra aramaya yönelik reklamların karşınıza çıkmasını da engelliyor.

Gizli modun gizlemediği şeyler neler?

Gizli mod, Google Chrome’un tarama alışkanlıklarınızı kendi bilgisayarınıza kaydetmesine engel oluyor. Wi-Fi ağınızdaki herkes bu seçenekten bağımsız olarak, göz attığınız şeyleri görüntüleyebilmek adına potansiyel olarak özel casus yazılım kullanabilir.

Google Gizli mod davasından kurtulmayı başaramadı

Aslına bakarsanız bu oldukça tedirginlik yaratıyor. Yani siz internette sizi kimsenin görmediğini düşünürken işvereniniz de nelere göz gezdirdiğinize bakmak için benzer bir teknolojiyle sizi takip ediyor olabilir. Ve bu sayede işteyken açtığınız her siteyi kayıt altına alabilir, çevrim içi olarak ne yaptığınızı görebiliyor.

Bir suça karışmanız ya da öldürülmeniz durumunda da polisler, İnternet sağlayıcınızdan bu bilgileri isteyerek erişebilir. Ama daha basit senaryolarda internette gezdiğiniz sitelerin o anda sizin çevrimiçi olduğunuzu görüntüleyebildiğinin de altını çizelim. Mesela Google kullanıcılarının hangi sitelere baktığını gizli modda bile görüyor. Bir web sitesine giriş yaptıpınız anda site sizinle ilgili bilgileri de izleyebiliyor.

Mesela Facebook’u gizli modda kullanmanız aslında bilgilerinizin kayıt altına alınmamasını sağlamıyor. Sitede kaç saat kaldığınız, hangi bağlantılara tıkladığınız gibi bilgiler yine takip edilebiliyor.  Kısaca özetleyecek olursak Safar ve Google tarayıcılarının gizli moddları aslında sadece tarama geçmişinizin kayıt altına alınmamasını sağlıyor.


Google Gizli mod davasından kurtulmayı başaramadıGoogle Gizli mod davasından kurtulmayı başaramadı
Google Gizli Mod ihlali nedeniyle ihlal başına en az 5.000 dolar ödemek zorunda kalabilirGoogle Gizli Mod ihlali nedeniyle ihlal başına en az 5.000 dolar ödemek zorunda kalabilir

PAYLAŞ