Google ve Qualcomm güncellemeleri 4 seneye çıkaracak bir anlaşma yaptı - Haberler - indir.com

Google ve Qualcomm güncellemeleri 4 seneye çıkaracak bir anlaşma yaptı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 40 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-12-18 22:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Android işletim sistemi günden güne gelişse de hala yaşanan en büyük sorunlardan biri işletim sistemi güncellemeleri. Bu sorunu çözmek için güçlerini birleştirme kararı alan Google ve Qualcomm güncellemeleri 4 sene güvenceye alacak bir anlaşmaya imza attı.

Android işletim sisteminde en büyük sorunlardan biri cihazların güncelleme noktasında karşılaştığı sorunlar. Özellikle 2018 senesinden önce bu sorun daha baskın bir şekilde yaşanıyordu. Yeni yazılım güncellemeleri oldukça karmaşık olmasının yanı sıra cihazlara geç geliyordu.

Qualcomm'a Çinli şirketler imtiyazıQualcomm'a Çinli şirketler imtiyazı

Android 7 ile birlikte Google yeni Project Treble sayesinde  bu sorunu çözmek için büyük bir adım atmıştı. Bu özellik sayesinde artık üreticiler ve geliştiriciler, bir kısmı tek başına ele alarak işleyebiliyordu. Bu projeye Qualcomm’da dahil olma kararı aldı.

Treble Projesi temel olarak Android farklı parçalara ayran bir sistem. Bu farklı parçalardan hangilerinin güncellenmesi gerekiyorsa güncellenebilmesine yarayan bu özellik üreticilerin yeni güncellemelerini hızlı ve güvenilir bir şekilde yayımlayabilmesini sağlıyor.

Qualcomm ve Google anlaşma ne sağlayacak?

Günümüzde birçok farklı cihazda kullanılan Android yazılımı, üreticilerin kendi eklentilerini yapmaları şeklinde güncelleniyordu. Ancak farklı çip setleri kullanan telefonların güncelleme alması için işletim sisteminin farklı varyasyonlarının tasarlanması da gerekiyordu ve bu da ürperticiler için büyük bir zaman kaybı ve yük oluşturuyor. Google ve Qualcomm'un yeni ortaklığı Treble projesi daha da geliştirecek.

Xiaomi Android 11 güncellemesi alacak yeni cihazları açıkladı

Google ve Qualcomm’un yaptığı yeni anlaşma Android 11 ve Snapdragon 888 ile birlikte bütün üreticiler temelde aynı işletim sistemi çerçevesini kullanmasını sağlayacak. Bu sayede üreticilerin her bir güncellemeyi Android şekillendirme derdi de ortadan kalkmış olacak. Şirketlerin yaptığı anlaşma bu sistemi dört sene boyunca güvence altına aldı.

Fakat şirket Treble Projesi’nde üreticiler üzerinde bir yaptırıma sahip değiller. Yani üreticiler istemezlerse bu güncellemelerden yararlanmamayı seçerek güncellemeleri yayımlamaya eski şekilde devam edecekler. Bu yeni sistem için üreticilere herhangi bir zorlama bulunmasa da, yeni özelliğin güncellemelerin yayımlanmasına büyük ölçüde hız kazandıracağı aşikar. Şimdilik bu konuda dört senelik anlaşma yapan şirketlerin bu süre zarfında gidişatı takip ederek, dört sene sonundaki planları bu verilere dayanarak yapacakları düşünülüyor.


Qualcomm telefon üreteceğine dair iddialar hakkında resmi açıklama yaptıQualcomm telefon üreteceğine dair iddialar hakkında resmi açıklama yaptı
Orta sınıfın gözdesi Qualcomm Snapdragon 678 tanıtıldıOrta sınıfın gözdesi Qualcomm Snapdragon 678 tanıtıldı

PAYLAŞ