Google ve Facebook'tan artık Avusturalya'daki haber sitelerine ödeme yapmak zorunda - Haberler - indir.com

Google ve Facebook'tan artık Avusturalya'daki haber sitelerine ödeme yapmak zorunda

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 28 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-02-16 10:01:02
Editör : Ayça Yurttaarslan
Kategori : Teknoloji

Avusturalya’nın yerel haber kaynakları adına Google ve Facebook’a yaptığı baskı sonuçlarını vermeye başladı. Facebook ve Google bundan sonra Avusturalyalı yerel haber sitelerine ödeme yapmak zorunda.

Hatırlarsanız geçtiğimiz haftalarda Fransa, Google’ın arama sonuçlarında yerel haber sitelerinin sonuçlarına yer vermesi karşılığında yerel haber platformlarına ödeme yapması gerektiği yönünde baskı yapmaya başlamıştı. Ardından bu baskıyı Facebook’a da uygulayan ülke baskılarının sonuçlarını almaya başlamış ve Facebook’la Google ülke yönetimine boyun eğmek durumunda kalmıştı ki Avusturalya’da benzer bir yol izlemeye karar verdi.

Google arama sayfasına karanlık mod desteği geliyorGoogle arama sayfasına karanlık mod desteği geliyor

Mobil cihazların ve internetin gelişmesiyle birlikte artık insanlar yazılı basına eskisi kadar ilgi göstermemeye başladı. Haberlere erişimin artık internet dünyasına taşınması da gazete yayım sektörünün olumsuz etkilenmesine neden oldu. Gazete yayım sektörünün tek umudu ise internet ortamında ki yerlerini almak. Avusturalya uzun bir süredir zor zamanlar geçiren yazılı basın sektörünün hakları için harekete geçti. Avusturalya hükümeti yerel basın kaynaklarının sonuçlarına yer veren Facebook ve Google gibi platformların haber kaynaklarına ödeme yapmasını talep ediyor. İki büyük teknoloji devi bir süre bu baskıya dayanmış olsa da, Avusturalya’nın şirketleri ülke genelinde erişim yasağıyla tehdit etmesiyle birlikte geri adım attılar.

Google ve Facebook yerel haber kaynaklarına ödeme yapmak zorunda

Hükümet yetkililerinin açıklamalarına göre Facebook ve Google medya yöneticileriyle gereken görüşmelere başlamış durumda. Proje kapsamında Google Haber Vitrini adıyla yeni bir sekme oluşturuldu. Şirketler ilerleyen zamanlarda haber sonuçlarını kısa pasajlar şeklinde gösterecek. Google aldığı trafiğe göre de haber kaynağına ödeme yapacak. Örneğin bu kapsamda The Sydney Morning Herald platformu yıllık 23 milyon dolar alacak. Aynı sistem Facebook tarafından da kullanılacak.

Google Fransa'da haber sitelerine telif ödemeye başlıyor

İnternet devlerinin yerel haber kaynaklarına ödeme yapması pek çok ülkede gündeme gelen ve tartışılan bir konu. Yazılı medyanın yerini dijital medyaya bırakması muhtemelen bu uygulamanın artmasına ve teknoloji devlerinin artık yerel haber sitelerine ödeme yapmasına neden olacak.


 


Google Chrome bazı cihazlarda çalışmayacakGoogle Chrome bazı cihazlarda çalışmayacak
Google Stadia'ya bu sene 100'den fazla yeni oyun geliyorGoogle Stadia'ya bu sene 100'den fazla yeni oyun geliyor

PAYLAŞ