Google ve Facebook rekabeti azaltacak bir anlaşmamı yapıyor? - Haberler - indir.com

Google ve Facebook rekabeti azaltacak bir anlaşmamı yapıyor?

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 47 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-01-19 14:01:03
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Sosyal Medya

İnternet dünyasının iki dev ismi Google ve Facebook'a yepyeni suçlamalar yapılıyor. Yönlendirilen şikayetlere göre ise Google ve Facevook, reklam anlaşmaları ile ilgili olarak aralarındaki rekabeti azaltmak adına gizli bir anlaşma imzaladı. 

Sık sık gündemde adından söz ettiren Google ve Facebook için reklam gelirleri oldukça önemli bir yere sahiptir. New York Times tarafından ortaya çıkan bilgilere göre bu iki dev isim, aralarındaki bu rekabeti azaltmak adına gizli bir anlaşma gerçekleştirdi. Hem Google hem de Facebook, yıllar içerisinde birçok antitröst soruşturması geçirdi ve halen de bu soruşturmalar devam ediyor. Birçok kişi, bu iki şirketin kendi arasında yapmış olduğu bu gizli anlaşmanın devam eden soruşturmalarda aleyhlerine işleyebileceğini de dile getiriyor. 

2020 yılında en çok indirilen sosyal medya uygulamaları açıklandı2020 yılında en çok indirilen sosyal medya uygulamaları açıklandı

Facebook ve Google, anlaşma iddiaları reddedildi

"Jedi Blue" olarak isimlendirilen anlaşma Facebook'un reklam başlığı ücretlendirmesi konusunda Google tarafına bir kolaylık sağlıyordu. Konu ile ilgili olarak yapılan anlaşmanın Facebook ve Google arasındaki rekabeti daha da aza indirme iddiası da zaten bu noktada ortaya çıktı. Facebook'un karşılığında vermiş olduğu şey ise Google'ın reklam satma yaklaşımı olan Open Bidding'i desteklemekti. Teorideki bu uygulamaların pratikteki karşılığı olarak da Facebook'a reklamlara teklifte bulunması konusun daha fazla zaman tanımasıydı. Aynı zamanda Google'ın Facebook'a bir dizi reklam kazancını da garanti ettiği iddia edildi ki bu da rakiplerini dezavantajlı olarak konumlandırıyor. 

Google ve Facebook, söz konusu bu anlaşmanın rekabet karşıtı iddialarını reddederken Facebook, bu tür anlaşmaların reklam tekliflerinde rekabeti artırmaya yardımcı olduğunu da belirtti. Bunun üzerinde Google'da ortaya çıkan bu raporun anlaşmayı yanlış lanse ettiğini iddia etti. Elbette ki kanun koruyucuların ve düzenleyicilerin bu tür durumlar karşısında Facebook ve Google'ın tarafında yer almasının hiç muhtemel görünmediği de belirtiliyor.


Reklam yasağı sosyal medya şirketlerini tedirgin ediyorReklam yasağı sosyal medya şirketlerini tedirgin ediyor
Sosyal medya uygulamaları kullanılmaz hale gelebilirSosyal medya uygulamaları kullanılmaz hale gelebilir
Sosyal medyanın depresyon üzerinde etkisi var mı?Sosyal medyanın depresyon üzerinde etkisi var mı?

PAYLAŞ