Google Translate'in çeviri sonuçları, görenleri korkuttu - Haberler - indir.com

Google Translate'in çeviri sonuçları, görenleri korkuttu

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2018-07-23 11:20:00
Editör : Duygu Darılmaz
Kategori : Donanım

Google Translate, birçoğumuzun herhangi bir dilden bir şey çevirmek istediğinde başvurduğu adreslerden bir tanesi. Google translate, kullanıcılarına daha doğru sonuçlar verebilmek adına, son iki yıldır otomatik öğrenme sistemini kullanmaya başladı. Bu algoritma bir şey ifade etmeyen kelimeleri birleştirerek, bazı anlamlar çıkarabiliyor. Kısa bir süre önce yapılan bir çeviri sonucunda, bu anlamların ürkütücü sonuçlar doğurduğu görüldü. Aşağıda örneğini göreceğiniz görselde, yabancı bir dildeki kelime, birden çok kez tekrar edilerek Google Translate üzerine yazılıyor ve çeviri sonucunda verilmek istenen bir mesaja benzer sonucun çıktığı görülüyor.

Yukarıdaki görselde art arda yazılan 'dog' kelimesinin çevirisi olarak çıkan sonucunda Türkçe'si, şu anlama geliyor, 'Kıyamet saati 12'ye 3 var. Dünyada dramatik gelişmeler yaşıyoruz. Bu, son zamanlara ve İsa'nın geri dönüşüne gittikçe yaklaştığımızı gösteriyor.'

Hemen altındaki çeviride yazan 'ag' kelimesinin karşılığında çıkan çeviri sonucunda yer alan ifadeler ise, 'İbranice dilinde Allah'ın adı yazılmıştır, İbrani milletinin dilinde yazılmıştır.' anlamı taşıyor. Harvard'da Yardımcı Doçent olan Andrew Rush, durum hakkındaki değerlendirmesinde, 'Bu kara kutuların büyük çoğunluğu insan diline benzer ve yeni bir tane verdiğinizde her ne pahasına olursa olsun insan diline benzeyen bir şey üretmek için eğitilir.' İfadelerini kullandı.

Akıllara, bu durumun Google'daki çalışanlar tarafından yapılmış olabileceği ihtimali de geldi.  Bununla beraber, bazı Translate kullanıcıları, 'öneride bulun' seçeneği ile de sonuçlara böyle bir şey ekleyerek gündem yaratmak istemiş olabilir. Fakat böyle bir durum söz konusu olsa, Google'ın bunu fark edebileceği düşünülüyor. Bazı insanlar bu durumu doğa üstü güçlerin yapabileceğini söyledi. Bazıları da Google'ın özel mesaj e-postalara bakarak, oradan öğrendiklerini aktarabileceğini savunsa da bu ihtimal Google sözcüsü tarafından reddedildi. Google sözcüsü, Translate'in çeviri yaparken, özel mesajlar kullanmadığını ifade etti.





PAYLAŞ