Google Şeffaflık Raporu yayımlandı - Haberler - indir.com

Google Şeffaflık Raporu yayımlandı

Tahmini Okuma Süresi : 1 ' 53 ''   Yayınlanma Zamanı : 2020-07-20 12:01:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Teknoloji

Mountain View merkezli teknolojinin dev ismi Google, devletlerden gelen veri erişimi talepleri hakkında verilerin yer almış olduğu Şeffaflık Raporu yayınladı. Son yıllarda konuşulan en yegane konulardan birisi olan mahremiyet ve bilgi güvenliği konusundaki rapor Türkiye verilerini de bünyesinde barındırıyor.

Google veri erişim talebi konusunda Şeffaflık Raporu’nu açıkladı

Google tarafından yeni açıklanmış olan raporda kullanıcı bilgilerinin ne sıklık ile gerçekleştiği bilgisi ilk açıklanan veri olarak dikkatleri çekiyor. Veri listesi üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm hükumet ve devlet kurumlarının küresel bilgi talepleri yer alırken, ikinci bölümde kurumsal bilgi talepleri yer alıyor. Son bölümde ise ABD ulusal güvenliği için istenen talepler yer alıyor.

Google Shoploop'la Instagram'a rakip olacakGoogle Shoploop'la Instagram'a rakip olacak

İstatistiklere bakılırsa son dönemde Google, bilgi taleplerinin yaklaşık olarak yüzde 70'lik kısmında hükumet ve devlet kurumlarına kısmen olsa da bilgi aktarıyor. Verileri ülkemiz açısından değerlendirmemiz gerekirse, Google'ın Türkiye'deki resmi kurumlar ile veri paylaşım oranı son derece az.

Temmuz 2019-Aralık 2019 dönemi arasında Türkiye'deki resmi kurumlardan 611 hesap için veri talebi iletilirken, Google, bu isteklerin yüzde 1'lik bölümü için isteği kabul etmiş görünüyor. Ayrıca Türkiye'ye özgü verilerde Ocak 2010 yılından itibaren görüntülenen verilerde söz konusu bu veri paylaşım oranı hiçbir dönemde yüzde 1'i geçmemiş.

Diplomatik yasal talepler alanında da şimdiye kadar Türkiye, yalnızca iki defa talepte bulunmuş. Normal talepler haricinde bu alanın kendine özgü diplomatik olarak işleyişi olması, bu rakamı oldukça olağan kılıyor. Bir diğer istatistik ise Türkiye, hiçbir kurumsal bilgi erişim talebinde bulunmamış.

Her yıl iki defa yayınlanan Google Şeffaflık Raporu, kaç hesaba yönelik veri bilgisi istendiği ve kaçına cevap verildiği konusunda ayrıntılı istatistikleri barındırırken, verilerin içerikleri saklanıyor.



PAYLAŞ