Google Play Store veri takibinde Apple'ı takip edecek - Haberler - indir.com

Google Play Store veri takibinde Apple'ı takip edecek

Tahmini Okuma Süresi : 3 ' 19 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-05-08 11:01:01
Editör : Özlem Özbek
Kategori : Teknoloji

Teknoloji dünyasının lider ismi Google ‘dünya şifre günü’ olan 6 Mayıs’ta gizlilik ve güvenlik ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Öncelikle 2 adımlı doğrulama konusunun altını çizen teknoloji devi konu ile ilgili önemli bir yeniliğin duyurusunu yaptı. İki adımlı doğrulama artık tüm Google hesapları için varsayılan olacak. Bunun yanı sıra şirket son zamanlarda en çok tartışılan konular arasında yer alan kişisel veri takibi konusunda da açıklama yaptı. Hatırlamak gerekirse, Google en güçlü rakiplerinden biri olan Apple yakın zamanda bu konu ile ilgili önemli bir adım atmıştı. İlk olarak Apple, App Store'da yer alan uygulamaların hangi verileri topladıklarını beyan etmelerini yeni Uygulama Gizliliği Etiket’leriyle (App Privacy Labels) zorunlu hale getirmişti. Bunun yanı sıra son iOS güncellemesi de uygulamaların bu gibi kişisel veri toplama işlemleri için kullanıcılardan izin almak zorunda olacak. 

Google, App Store’daki gizlilik konusunda Apple'ın izinden gidiyor

Apple'ın kullanıcıların kişisel verileri korumak ile ilgili attığı adımlar, görünüşe göre Google'ı da harekete geçirdi. Öyle ki bugüne kadar Play Store üzerinden güvenlik açıklarıyla gündeme gelen şirket, nihayet bu konu ile ilgili önemli adımlar atıyor. Artık Android kullanıcıları da uygulamaların hangi kişisel bilgilerine eriştiğini uygulamayı daha indirmeden öğrenebilecekler. Google Play Store’da yer alacak bu güvenlik ve gizlilik kısmının resmi adı henüz belli değil. Fakat şirkete yakın kaynaklara göre, bu bölümün adı “Uygulama Gizlilik Bilgisi (App Privacy Information)” olabilir. Peki bu “Uygulama Gizlilik Bilgisi” nasıl çalışacak ve ne işe yarayacak? Google’ın bu alanın neler içereceğiyle ilgili açıklaması:

Google Meet arayüzü değişiyor! Yeni özellikler yoldaGoogle Meet arayüzü değişiyor! Yeni özellikler yolda

Google Play Store Uygulama Gizliliği bölümünde yer alacak bilgiler:

  • Hangi tip kişisel verinin toplandığı. Örneğin: “Detaylı Konum Bilgisi”, “Kişiler ve Rehber”,  “İsim, E-posta, Adres Gibi Kişisel Bilgiler”, “Fotoğraf ve Video Galerisine Erişim”, “Depolamadaki Diğer Dosyalara ve Uygulama Bilgisine Erişim”.
  • Toplanan bu kişisel verilerin nasıl kullanıldığı. Örneğin: “Bu verinizi uygulamanın x fonksiyonu için kullanacağız.” veya “Bu verinizi uygulamayı size özel kişiselleştirmek için kullanacağız.”
  • Uygulamanın bilgilerinizi saklarken ne gibi bir şifreleme (encryption) yöntemi kullandığı.
  • Uygulamanın “Google Aileler” kurallarına uyup uymadığı.
  • Uygulama, kişisel verinizi toplamadan da iş görebilir durumda mı.
  • Söz konusu uygulamanın güvenlik kısmının üçüncü parti bir kurum tarafından onaylanıp onaylanmadığı.
  • Söz konusu uygulamanın kullanıcının istemesi halinde topladığı kişisel verileri silip silmeyeceği. Buna ek olarak, kullanıcıların uygulamayı silmesi halinde kişisel verilerine neler olacağı.

2022’nin başında yürürlükte yer alacak

Başarılı isim Google'ın bugün bu konu ile ilgili tek duyurusu yeni özelliğin hangi özelliklere sahip olacağıdır. Buna ek olarak ise ünlü teknoloji de bir de yeni özelliği detaylı olarak zaman çizelgesi aktarıldı. Buna göre ise süreç bugünkü resmi duyuru ile başlıyor. Android geliştiricileri 2021'in üçüncü çeyreğinde bu yeni politikanın kurallarına erişim sağlayacak. Ardından ise geliştiricilerin özelliği Google Play Console’da kullanmaya başlamasıdır. Bunun gerçekleşme tarihi ise 2021'in son çeyreğidir. Herkesin uzun zamandır beklediği adım ise gelecek yılın ilk aylarında geliyor. Öyle ki kullanıcılar bu tarihten itibaren Google Play Store'da uygulamaların veri takibi ile ilgili olarak politikalarını görebilecekler. 

 


Google Play Store uygulamaların hızlı inmesini sağlayacakGoogle Play Store uygulamaların hızlı inmesini sağlayacak
Google Arjantin alan adını başkasına kaptırdıGoogle Arjantin alan adını başkasına kaptırdı
Google arama sonuçlarındaki Soru-Cevap özelliğini kaldırıyorGoogle arama sonuçlarındaki Soru-Cevap özelliğini kaldırıyor

PAYLAŞ