Google Play Protect Sınıfı Geçemedi - Haberler - indir.com

Google Play Protect Sınıfı Geçemedi

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 39 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-07-29 16:00:19
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Android marketten indirilen oyun ve uygulamaların güvenirliliğini kontrol eden Google Play Protect yapılan son testte sınıfta kaldı. 

Google kötü amaçlı yazılım tespiti yapabilmek adına Google, Play Protect adıyla yeni bir özellik kullanıma sunarak yaptığı açıklamalarda özelliğin etkili bir şekilde çalıştığını söylemişti. Ancak yapılan son testlerde, Google'ın güvenlik kalkanının sanıldığı kadar iyi olmadığı görüldü. İlk olarak 2017 yılının Mayıs ayında kullanıma sunulan mevcut özellik, 2017 yılının Temmuz ayı itibariyle tüm Android cihazlarda yerleşik bir şekilde yer almaya başladı. Bu bakımdan şu anda Android işletim sistemini kullanan telefonların hemen hemen hepsinde yer alan Google Play Protect, uygulama mağazası üzerinden indirilen uygulama ve oyunların kapsamlı bir şekilde kontrol edilmesini sağlıyor. 2,5 milyardan fazla Android cihazında yer alan kötü amaçlı yazılım koruması, AV-Test tarafından test edildi.

15 Güvenlik Uygulamasında Sonuncu Oldu

AV-Test tarafından 15 farklı Android güvenlik uygulaması üzerinde benzer şekilde test gerçekleştirildi. Araştırmanın en dikkat çeken sonucu ise Google Play Protect’in son sırada yer alması oldu. Yapılan testlerde uygulamaların çalışma sistemi ve kötü amaçlı yazılım oranına bakılırken Google Play Protect’e karşı diğer uygulamalar çok daha başarılı bir koruma gerçekleştirdi. 

Uygulama için 2020 yılında yapılan benzer testler de altı farklı kriter belirlenmiş ve Google Play Protect 6 kriterden de geçer not alamamıştı. 1 yıllık süre içerisinde ciddi bir iyileşmenin yaşandığı görülebiliyor. Ancak 2.5 milyarlık Android ekosistemi göz önünde bulundurulduğunda ciddi bir güvenlik riskinin olduğu da ortada. 

2021’nin İlk 5 Ayını Kapsıyor

Araştırma 2021 yılının ilk beş ayını kapsıyor. 20 bin virüs ve uygulama üzerinden yapılan testlerde Google Play Protect yaklaşık 3'te 2'lik bir başarı gösterdi. Araştırmada dikkat çeken bir diğer sonuç ise 10 bin zararsız uygulama ile yapılan testte uygulamanın yaklaşık yüzde yetmiş oranda uygulamaları potansiyel kötü amaçlı olarak algılaması oldu. Zararlı yazılımlarda dahi aynı başarıyı yakalayamayan Google Play Protect, böylece ciddi soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. 

Testte En İyiler Ortaya Çıktı!

Test edilen tüm mobil güvenlik uygulamaları arasında Bitdefender, G DATA, McAfee, NortonLifeLock ve Trend Micro yüzde 100 mükemmel bir algılama oranına ulaşanlar oldu. Yapılan test sonuçları sonrasında en iyi Android güvenlik uygulamaları sıralamasında ilk 5 ise şöyle oluştu;

AhnLab V3 Mobile Security 3.2

Avast Mobile Security 6.35

AVG AntiVirus Free 6.35

Avira Antivirus Security 7.4

Test sonuçları ise şöyle;





PAYLAŞ